Νέα ιστοσελίδα για ενημέρωση κατά της βουλιμίας, της ανορεξίας και της υπερφαγίας

Προκειμένου να συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών, δημιουργήθηκε μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα,  www.edtalk.gr, που παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση αλλά και τη δυνατότητα, εάν ο χρήστης το επιθυμεί, για την παρακολούθηση ενός ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος παρέμβασης

Ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία, υπερφαγία: οι διαταραχές πρόσληψης τροφής εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα (και) στη χώρα μας, κρατώντας σε εγρήγορση ειδικούς και γονείς εφήβων. Θεωρούνται περισσότερο «γυναικείες» και «νεανικές» διαταραχές, ωστόσο μπορεί να εμφανιστούν σε άνδρες και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το βέβαιον είναι πως εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ατόμων που θα τις εμφανίσουν – συγκαταλέγονται στις σοβαρές ψυχιατρικές  διαταραχές εξαιτίας των αυξανόμενων ποσοστών νοσηρότητας, θνησιμότητας αλλά και της σημαντικής λειτουργικής έκπτωσης των ασθενών.
 
Προκειμένου να συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών, η Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο νοσοκομείο δημιούργησε μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα,  www.edtalk.gr, που παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση αλλά και τη δυνατότητα, εάν ο χρήστης το επιθυμεί, για την παρακολούθηση ενός ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος παρέμβασης για την ψυχογενή βουλιμία.
 
«Αν και το κοινό γνωρίζει περισσότερο την ψυχογενή ανορεξία λόγω των δραματικών εμφανών επιπτώσεων της στην υγεία του ατόμου, η ψυχογενής βουλιμία είναι πολύ περισσότερο συχνή καθώς έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως είπε, σε αντίθεση με την ανορεξία. Δυστυχώς, όμως παραμένει μια “κρυφή” διαταραχή, καθώς το άτομο συχνά ντρέπεται να ζητήσει βοήθεια» λέει ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και υπεύθυνος του Προγράμματος και της ιστοσελίδας, κ. Φραγκίσκος Γονιδάκης.  
 
Μέσα από την ιστοσελίδα www.edtalk.gr  ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει ανώνυμα πληροφορίες, αλλά και να επικοινωνήσει με τη Μονάδα επίσης ανώνυμα για θέματα που θα ήθελε να ενημερωθεί. Η Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1990, αρχικά ως ειδικό εξωτερικό ιατρείο. Από το 2004 και την επίσημη θεσμοθέτηση ως Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, λειτουργούν πλέον δύο θεραπευτικά προγράμματα, το ενδονοσοκομειακό (δύναμης 3 κλινών) και το εξωνοσοκομειακό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr