«Σαρώνει» η υπέρταση στην Ελλάδα: Τρεις στους τέσσερις ασθενείς είναι αρρύθμιστοι

«Σαρώνει» η υπέρταση στην Ελλάδα: Τρεις στους τέσσερις ασθενείς είναι αρρύθμιστοι

Σε ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται πάνω από 2 εκατομμύρια Έλληνες

«Σαρώνει» η υπέρταση στην Ελλάδα: Τρεις στους τέσσερις ασθενείς είναι αρρύθμιστοι
Σε μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των Ελλήνων, εξελίσσεται η υπέρταση, η υψηλή αρτηριακή πίεση, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα. Σε ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται πάνω από 2 εκατ. Έλληνες οι οποίοι έχουν υπέρταση, με τους περισσότερους εξ αυτών όμως (εκτιμώνται σε 1,5 εκατ.) να είναι αρρύθμιστοι υπερτασικοί ασθενείς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους. Μάλιστα, οι άνδρες και οι νέοι έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

Τις απογοητευτικές αυτές επισημάνσεις έκαναν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης (ΕΕΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου).
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιδημιολογικής Μελέτης ΕΜΕΝΟ (2015-16) που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περίπου 6.000 ενηλίκων σε όλη την χώρα και η οποία παρουσιάστηκε στην εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης, στην Ελλάδα η υπέρταση αφορά πάνω από το 1/3 των ενηλίκων και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων. Ωστόσο, το 40% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι και μόνο το 20% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία, 
 
«Η υπέρταση παραμένει κύριος αλλά και αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς. Τα ευρήματα αυτά της έρευνας πρέπει να οδηγήσουν αμέσως στην ανάπτυξη εθνικού προγράμματος διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΥ, καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Σωτηρία», κ. Γ. Στεργίου.
 
Όπως επισήμαναν οι ειδικοί, η υπέρταση είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα όπως υπάρχουν και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.
Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.
 
Με την ευκαιρία της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης και με μήνυμα «ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΑΣ», η ΕΕΥ θα πραγματοποιήσει Καμπάνια Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Υπέρταση που θα λάβει χώρα ανήμερα την Τετάρτη 17 Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης), στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η καμπάνια θα περιλαμβάνει περίπτερα ενημέρωσης και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από γιατρούς. Στην Αθήνα, το περίπτερο θα στηθεί στο Πάρκο που βρίσκεται στο σταθμό του Μετρό Ευαγγελισμός (Λ. Βασ. Σοφίας και Ριζάρη) και στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους (και στις δύο πόλεις οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται μεταξύ 11:00 με 15:00).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης