Έρευνα: Τα «placebo» φάρμακα λειτουργούν ακόμα και όταν γνωρίζουμε ότι δεν είναι φαρμακευτικά

Η νέα αυτή έρευνα, στην πραγματικότητα, φανερώνει τη δύναμη των placebo χαπιών και φαρμάκων στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών


Ερευνα αποκαλύπτει ότι τα εικονικά φάρμακα ή placebo έχουν θεραπευτικές επιδράσεις ακόμα και όταν ο ασθενής γνωρίζει ότι δεν είναι φαρμακευτικά.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας εξέτασαν κάποιους συμμετέχοντες που είχαν υποστεί ένα ελαφρύ έγκαυμα.  

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τοποθετήσουν μία τοπική αλοιφή στο έγκαυμα, ενώ σε κάποιους από αυτούς, αποκάλυψαν ότι η αλοιφή αυτή ήταν «placebo».

Ωστόσο, μετά τη χορήγηση της αλοιφής, τόσο αυτοί που γνώριζαν όσο και αυτοί που δε γνώριζαν ότι η αλοιφή ήταν «εικονική», πίστεψαν στις θεραπευτικές της δυνάμεις και ένιωσαν καλύτερα.



Η νέα αυτή έρευνα, στην πραγματικότητα, φανερώνει τη δύναμη των placebo χαπιών και φαρμάκων στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν 160 «υγιείς» εθελοντές ηλικίας 18 έως 65 ετών μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του περασμένου έτους. 

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν, τυχαία, σε τέσσερις ομάδες. 

Όλοι οι συμμετέχοντες τοποθέτησαν τους αριστερούς βραχίονες τους σε μια θερμαινόμενη συσκευή που χρησιμοποιείται για να μετράει τα όρια πόνου του καθενός.

Η μία από τις τέσσερις ομάδες δε δέχτηκε καμία θεραπεία, σε μία άλλη οι συμμετέχοντες δέχτηκαν μία «εικονική» αλοιφή που σύμφωνα με τους ερευνητές, περιείχε λιδοκαΐνη, η οποία μουδιάζει το δέρμα και ανακουφίζει τον πόνο. 

Οι άλλες δύο ομάδες έλαβαν την «εικονική» αλοιφή και οι ειδικοί τους αποκάλυψαν ότι δεν ήταν φαρμακευτική. Αλλά πριν από αυτό φρόντισαν να εξηγήσουν το «φαινόμενο placebo» σε μία από τις ομάδες.

Εξήγησαν, δηλαδή, στα μέλη της ομάδας αυτής ότι το αποτέλεσμα που μπορούν να προσφέρουν τα placebo φάρμακα είναι μοναδικό και ότι έχει εντοπιστεί να θεραπεύει πόνο, συμπτώματα της νόσου του Parkinson, ημικρανίες, κατάθλιψη και άσθμα.

Μέλη αυτής της ομάδας ενημερώθηκαν επίσης ότι το σώμα τους θα μπορούσε «να απαντήσει αυτόματα σε ένα εικονικό φάρμακο».

Μετά τη θεραπεία της αλοιφής, οι ερευνητές ρώτησαν τα μέλη κάθε ομάδας πώς αισθάνονταν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο αυτοί που γνώριζαν όσο και αυτοί που δε γνώριζαν ότι η αλοιφή ήταν «εικονική», πίστεψαν στις θεραπευτικές της δυνάμεις και ένιωσαν καλύτερα.

Και οι δύο ομάδες ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν λιγότερο δυσάρεστα τις επιδράσεις από το έγκαυμα, αφού τους είχαν δοθεί οι τοπικές αλοιφές.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Πόνου. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr