Ψυχική υγεία: ολιστική φροντίδα από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση

Με κεντρικό θέμα «Το παιδί και ο έφηβος σε έναν κόσμο που αλλάζει: Διεπιστημονική προσέγγιση» διοργανώνεται το 10ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο που διεξάγεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από  σήμερα μέχρι την Κυριακή 1 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο θα απασχολήσουν επίσης η ψυχοπαθολογία των παιδιών και των εφήβων μέσα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες - παρατεταμένη οικονομική κρίση, αλλαγές οικογενειακού πλαισίου, θέση του παιδιού και του εφήβου στις νέες κοινωνίες- καθώς και το προσφυγικό ζήτημα και η τύχη του παιδικού και εφηβικού προσφυγικού πληθυσμού (ασυνόδευτα και με οικογένεια).

Το συνέδριο που διοργανώνεται από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος συμπίπτει με τη συνεδρίαση στην Αθήνα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου (ESCAP), κάτι που του δίνει μια διεθνή διάσταση, με πολλές συμμετοχές ομιλητών και εισηγητών από Ευρωπαϊκές χώρες.

Τα ζητήματα ψυχοπαθολογίας θα εξεταστούν σε όλο το ηλικιακό φάσμα, από τη βρεφική μέχρι την εφηβική ηλικία, αλλά και στο καίριο διάστημα της μετάβασης στην ενήλικη ζωή, με την έννοια και της συνέχειας της φροντίδας. Οι νέες τεχνολογίες, τόσο όσον αφορά τη θέση τους στη ζωή των νέων, όσο και στη θεραπευτική χρήση τους είναι ένα από τα επίκαιρα θέματα του Συνεδρίου.
Η συνεργασία των ειδικών της ΨΥΠΕ με την Εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη, αλλά και τους άλλους θεσμικούς φορείς αποτελεί επίσης θέμα του συνεδρίου, για το οποίο θα συζητήσουν επιστήμονες από όλους αυτούς τους χώρους.
Μαζί με αυτά, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιού & Εφήβου (ΨΥΠΕ) και οι Πολιτικές Υγείας στον ευαίσθητο αυτόν χώρο, με καθοριστική τη διάσταση της πρόληψης, θα συζητηθούν μεταξύ παιδοψυχιάτρων και αρμόδιων θεσμικών εκπροσώπων.
Το καίριο ζητούμενο της δράσης μας ως κλινικών δεν είναι άλλο από την παροχή θεραπευτικής φροντίδας. Όλο το φάσμα των θεραπευτικών παρεμβάσεων, από τις θεσμικές, βιολογικές και με έμφαση στις ψυχοθεραπείες, θα παρουσιαστεί από τους πλέον αρμόδιους ειδικούς.
Τέλος, το μείζον ζήτημα της εκπαίδευσης, τόσο των μελλόντων παιδοψυχιάτρων όσο και όλων των επαγγελματιών των συναφών επιστημονικών κλάδων, θα συζητηθεί στην οπτική των τρεχουσών εξελίξεων, δεδομένης και της δεσπόζουσας θέσης της Εταιρείας μας εν εξελίξει εργασίες στο ΚΕΣΥ.
Το πρόγραμμα θα λάβει χώρα σε τέσσερις παράλληλες αίθουσες, με κεντρικές ομιλίες, διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, ομάδες εργασίας και μεγάλο αριθμό επιστημονικών ανακοινώσεων.
Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, εκτός από το επιστημονικό σκέλος, επιθυμεί το επετειακό 10ο Συνέδριο να είναι κυρίως ανοιχτό προς την κοινωνία, με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και η σχετική έκθεση ζωγραφικής στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη που θα είναι ανοιχτή μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

O Πρόεδρος, καθηγητής Δ. Αναγνωστόπουλος


 Όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας και της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, αν. καθηγητής κ. Δ. Αναγνωστόπουλος «η θεματολογία καλύπτει τα μείζονα ζητήματα ψυχοπαθολογίας καθώς και τις «νέες» παθολογίες, από την ψυχιατρική του βρέφους μέχρι την εφηβεία και την ενηλικίωση. Συζητείται, τόσο η σχέση ψυχιατρικής του παιδιού και του εφήβου με την ψυχιατρική του ενήλικα, όσο και με τις άλλες ειδικότητες από την πλευρά της συνέχειας της παθολογίας και της ολιστικής προσέγγισης της, αλλά και της συνέχειας της φροντίδας.

»Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού αναδεικνύονται κι από την πλευρά της ψυχοπαθολογίας κι από την σκοπιά των υπηρεσιών υγείας.
»Ιδιαίτερη έμφαση κι έκταση δόθηκε στη συζήτηση των διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων από την ψυχοφαρμακολογία, την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας μέχρι τις διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας.Οι πολιτικές ψυχικής υγείας προσεγγίζονται από την πλευρά της καθημερινής παιδοψυχιατρικής πρακτικής αλλά κι από την θεσμική τους διάσταση. Πολυεπίπεδη κι εκτεταμένη είναι κι η συζήτηση για την εκπαίδευση, τόσο  των ειδικών ψυχικής υγείας όσο και των άλλων λειτουργών που ασχολούνται με το παιδί, όπως παιδιάτρων, γενικών γιατρών, εκπαιδευτικών και βεβαίως των γονέων. Επίσης στον διάλογο δόθηκε χώρος τόσο στη φιλοσοφία και το δίκαιο, όσο και στην αισθητική, να συνεισφέρουν στα ζητήματα που μας απασχολούν.
 »Κύρια μέριμνα μας υπήρξε η διαμόρφωση του προγράμματος ούτως ώστε κάθε θεματολογική ενότητα να αντιπροσωπεύεται σε όλες τις προαναφερθείσες μορφές επιστημονικού λόγου ( Ομιλίες, Τράπεζες, Εργαστήρια, Ανακοινώσεις).
 »Για την υλοποίηση αυτού του πλούσιου προγράμματος ενεργητικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και συνεισέφεραν ουσιαστικά: η Ευρωπαική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (ESCAP), (24) Ελληνικές Επιστημονικές Εταιρείες και Φορείς, (35) Προσκεκλημένοι Έλληνες και Ξένοι Ομιλητές αλλά και η ενθουσιώδης επιστημονική συμμετοχή των παιδοψυχιάτρων και των συναδέλφων από τους άλλους 
επιστημονικούς κλάδους, που μαζί δίνουμε τη συνεχή μάχη για την προάσπιση και προαγωγή της υγείας των παιδιών της πατρίδας μας.
 »Είμαστε βέβαιοι ότι με την ενεργητική συμμετοχή και στήριξη όλων σας, θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε ένα άρτιο συνέδριο αντάξιο του ρόλου και της ευθύνης μας ως λειτουργών της Υγείας».
 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου www.hscapcongress.gr (πατήστε εδώ). 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr