Γιατί κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν βάρος
11.10.2017
11:30
Μεταβολισμός, γενετική προδιάθεση ή οργανικό πρόβλημα είναι μερικές από τις αιτίες που εμποδίζουν την πρόσληψη βάρους
Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας έχει καταστεί η παχυσαρκία και η 11η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις και συγχρόνως την παγκόσμια κοινωνία να αναλάβει δράσεις.
Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις ατόμων, όσο απίθανο και αν φαίνεται, που προσπαθούν να πάρουν βάρος και για διάφορους λόγους δεν τα καταφέρνουν.
Ποια είναι τα αίτια που δεν παίρνετε βάρος, συμβαίνει κάτι στο σώμα σας, που σας εμποδίζει, είναι απλά ένα γενετικό ζήτημα ή ένα μεταβολικό ζήτημα; Απαντήσεις δίνει η Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος, μαζί με συμβουλές για να πάρετε βάρος τρώγοντας υγιεινά.
Η κ. Παπαγιαννίδου τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να λειτουργούν παράλληλα:
-Γενετική προδιάθεση για ταχύτερο βασικό μεταβολικό ρυθμό από άλλους. Αυτό μπορεί να είναι γενετικά καθορισμένο και από τότε που γεννηθήκατε είστε λεπτοί και δεν παίρνετε εύκολα βάρος.
-Δυσαπορρόφηση στο έντερο. Μπορεί να συμβαίνει αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και πιθανά και άλλες τροφικές δυσανεξίες, όπως δυσανεξία στη λακτόζη. Επομένως, όταν τρώτε τρόφιμα στα οποία έχετε δυσανεξία, χωρίς να το γνωρίζετε προκαλείται μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση στο έντερο, που επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε για να πάρετε μυς και βάρος. Αν έχετε δυσαπορρόφηση, εκτός από λεπτοί, έχετε και χαμηλή μυϊκή μάζα.
Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις ατόμων, όσο απίθανο και αν φαίνεται, που προσπαθούν να πάρουν βάρος και για διάφορους λόγους δεν τα καταφέρνουν.
Ποια είναι τα αίτια που δεν παίρνετε βάρος, συμβαίνει κάτι στο σώμα σας, που σας εμποδίζει, είναι απλά ένα γενετικό ζήτημα ή ένα μεταβολικό ζήτημα; Απαντήσεις δίνει η Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος, μαζί με συμβουλές για να πάρετε βάρος τρώγοντας υγιεινά.
Η κ. Παπαγιαννίδου τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να λειτουργούν παράλληλα:
-Γενετική προδιάθεση για ταχύτερο βασικό μεταβολικό ρυθμό από άλλους. Αυτό μπορεί να είναι γενετικά καθορισμένο και από τότε που γεννηθήκατε είστε λεπτοί και δεν παίρνετε εύκολα βάρος.
-Δυσαπορρόφηση στο έντερο. Μπορεί να συμβαίνει αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και πιθανά και άλλες τροφικές δυσανεξίες, όπως δυσανεξία στη λακτόζη. Επομένως, όταν τρώτε τρόφιμα στα οποία έχετε δυσανεξία, χωρίς να το γνωρίζετε προκαλείται μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση στο έντερο, που επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε για να πάρετε μυς και βάρος. Αν έχετε δυσαπορρόφηση, εκτός από λεπτοί, έχετε και χαμηλή μυϊκή μάζα.
-Βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο. Αν έχετε βακτηριακή υπερανάπτυξη θα έχετε ανεπάρκειες πολλαπλών θρεπτικών συστατικών: βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη D αλλά και μέταλλα. Μπορεί να έχετε χαμηλά αμινοξέα, ακόμη και αν τρώτε πολλή πρωτεΐνη. Είναι επίσης πιθανό να έχετε λίγα οξέα στο στομάχι με συνέπεια δεν μπορείτε να διασπάσετε την πρωτεΐνη που τρώτε σε αμινοξέα και να τα απορροφήσετε αποτελεσματικά.
-Εντερική διαπερατότητα. Αν το έντερο σας είναι διαπερατό προκαλεί φλεγμονή και δυσκολία στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην αύξηση του βάρους. Η δυσβίωση, η οποία είναι μια διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου, μπορεί να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα.
Αν δυσκολεύεστε να πάρετε βάρος, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε την υγεία του εντέρου σας, τονίζει η κ. Παπαγιαννίδου.
«Ο συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης με γρήγορο μεταβολισμό με πρόβλημα δυσαπορρόφησης δυσκολεύει πολύ περισσότερο την προσπάθεια σας να είστε σε ένα υγιές βάρος με καλή θρέψη. Εφόσον έχετε διορθώσει το πιθανό πρόβλημα δυσαπορρόφησης, πρέπει πρώτα να δώσετε έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων», προσθέτει.
«Η θρεπτική πυκνότητα αφορά στο πόσο θρεπτικά είναι τα τρόφιμα και στην ποσότητα των ευεργετικών πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων ουσιών που εντοπίζονται σε αυτά. Δυστυχώς, εστιάζουμε υπερβολικά στις θερμίδες και όχι στα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα», επισημαίνει η κ.Παπαγιαννίδου.
Για παράδειγμα, 500 θερμίδες από ρύζι και 500 θερμίδες από αβοκάντο και αυγά είναι εντελώς διαφορετικές. Μπορεί να έχουν τις ίδιες θερμίδες, αλλά τα θρεπτικά συστατικά διαφέρουν σημαντικά.
Το ρύζι παρέχει πολλούς υδατάνθρακες, αλλά δεν προσφέρει κάποιο ισχυρό θρεπτικό συστατικό. Αντίθετα το αβοκάντο με τα αυγά παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν για να αυξήσετε την άλιπη μυϊκή μάζα στο σώμα σας.
«Δεν είμαστε ότι τρώμε αλλά ότι απορροφάμε» υπογραμμίζει η κ. Παπαγιαννίδου. Προσθέτει ότι μπορεί να έχουμε την τέλεια διατροφή, αλλά αν έχουμε πρόβλημα δυσαπορρόφησης λόγω δυσανεξιών ή χαμηλά οξέα στο στομάχι ή κάποιο πρόβλημα με τη χολή, ουσιαστικά θα έχουμε πολλές ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά και δυσκολία να φτάσουμε σε ένα υγιές βάρος.
Αν, ωστόσο, είστε απλά εκ γενετής ένα άτομα με ένα πολύ υγιή μεταβολισμό τότε ακολουθήστε άμεσα τις παρακάτω στρατηγικές ιδανικά μαζί με μια άσκηση αύξησης μυικής μάζας για πιο υγιή αύξηση του βάρους σας.
Συμβουλές για να πάρετε βάρος τρώγοντας υγιεινά
-Τρώτε συχνά: Προσπαθήστε να τρώτε κάτι υγιεινό κάθε 2-3 ώρες όπως: ξηρούς καρπούς (τα καλύτερα είναι τα μακαντέμια, αλλά και αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια, πεκάν, κλπ.), μαύρη σοκολάτα (κατά προτίμηση 70-85% κακάο), τυριά.
-Πίνετε ενδιάμεσα των γευμάτων ροφήματα πλούσια σε καλό λίπος, όπως, πλήρες γάλα, πλήρες γάλα καρύδας, καφέ με κρέμα γάλακτος, ρόφημα σοκολάτας με κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας.
-Αυξήστε την ποσότητα του καλού λίπους στη διατροφή σας. Ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αβοκάντο, τυριά, κρέμα γάλακτος, γάλα καρύδας, μαύρη σοκολάτα, πλήρες γάλα, πλήρες στραγγιστό γιαούρτι με 10% λιπαρά, ξηροί καρποί.
-Εντερική διαπερατότητα. Αν το έντερο σας είναι διαπερατό προκαλεί φλεγμονή και δυσκολία στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην αύξηση του βάρους. Η δυσβίωση, η οποία είναι μια διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου, μπορεί να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα.
Αν δυσκολεύεστε να πάρετε βάρος, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε την υγεία του εντέρου σας, τονίζει η κ. Παπαγιαννίδου.
«Ο συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης με γρήγορο μεταβολισμό με πρόβλημα δυσαπορρόφησης δυσκολεύει πολύ περισσότερο την προσπάθεια σας να είστε σε ένα υγιές βάρος με καλή θρέψη. Εφόσον έχετε διορθώσει το πιθανό πρόβλημα δυσαπορρόφησης, πρέπει πρώτα να δώσετε έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων», προσθέτει.
«Η θρεπτική πυκνότητα αφορά στο πόσο θρεπτικά είναι τα τρόφιμα και στην ποσότητα των ευεργετικών πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων ουσιών που εντοπίζονται σε αυτά. Δυστυχώς, εστιάζουμε υπερβολικά στις θερμίδες και όχι στα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα», επισημαίνει η κ.Παπαγιαννίδου.
Για παράδειγμα, 500 θερμίδες από ρύζι και 500 θερμίδες από αβοκάντο και αυγά είναι εντελώς διαφορετικές. Μπορεί να έχουν τις ίδιες θερμίδες, αλλά τα θρεπτικά συστατικά διαφέρουν σημαντικά.
Το ρύζι παρέχει πολλούς υδατάνθρακες, αλλά δεν προσφέρει κάποιο ισχυρό θρεπτικό συστατικό. Αντίθετα το αβοκάντο με τα αυγά παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν για να αυξήσετε την άλιπη μυϊκή μάζα στο σώμα σας.
«Δεν είμαστε ότι τρώμε αλλά ότι απορροφάμε» υπογραμμίζει η κ. Παπαγιαννίδου. Προσθέτει ότι μπορεί να έχουμε την τέλεια διατροφή, αλλά αν έχουμε πρόβλημα δυσαπορρόφησης λόγω δυσανεξιών ή χαμηλά οξέα στο στομάχι ή κάποιο πρόβλημα με τη χολή, ουσιαστικά θα έχουμε πολλές ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά και δυσκολία να φτάσουμε σε ένα υγιές βάρος.
Αν, ωστόσο, είστε απλά εκ γενετής ένα άτομα με ένα πολύ υγιή μεταβολισμό τότε ακολουθήστε άμεσα τις παρακάτω στρατηγικές ιδανικά μαζί με μια άσκηση αύξησης μυικής μάζας για πιο υγιή αύξηση του βάρους σας.
Συμβουλές για να πάρετε βάρος τρώγοντας υγιεινά
-Τρώτε συχνά: Προσπαθήστε να τρώτε κάτι υγιεινό κάθε 2-3 ώρες όπως: ξηρούς καρπούς (τα καλύτερα είναι τα μακαντέμια, αλλά και αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια, πεκάν, κλπ.), μαύρη σοκολάτα (κατά προτίμηση 70-85% κακάο), τυριά.
-Πίνετε ενδιάμεσα των γευμάτων ροφήματα πλούσια σε καλό λίπος, όπως, πλήρες γάλα, πλήρες γάλα καρύδας, καφέ με κρέμα γάλακτος, ρόφημα σοκολάτας με κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας.
-Αυξήστε την ποσότητα του καλού λίπους στη διατροφή σας. Ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αβοκάντο, τυριά, κρέμα γάλακτος, γάλα καρύδας, μαύρη σοκολάτα, πλήρες γάλα, πλήρες στραγγιστό γιαούρτι με 10% λιπαρά, ξηροί καρποί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr