Κι όμως, η «πολλή δίαιτα» πριν τις γιορτές μπορεί να σας παχύνει

Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης εξηγεί τι θα πρέπει να αποφεύγουμε, ώστε να διαχειριζόμαστε σωστά το σωματικό μας βάρος


Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc


Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που πολλοί βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, για να έχουν το περιθώριο να φάνε λίγο παραπάνω στις γιορτές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε κανείς να κάνει, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σίγουρη αύξηση του βάρους του κατά το εορταστικό φαγοπότι. Το ίδιο συμβαίνει και όταν υποβάλλουμε το σώμα μας σε συνεχείς και αυστηρές δίαιτες.

Ας δούμε το γιατί:

Επαναλαμβανόμενοι κύκλοι απώλειας-επαναπρόσληψης βάρους (φαινόμενο «γιο-γιο»)

Οι επανειλημμένες προσπάθειες απώλειας βάρους που συνοδεύονται από επαναπρόσληψη των χαμένων ή και περισσότερων κιλών, είναι πολύ συχνά η αιτία που ένα άτομο δυσκολεύεται να χάσει βάρος ή παίρνει πολύ εύκολα βάρος. Ο κύκλος χάνω-παίρνω βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μεταβολισμό, αλλά και τη διατροφική συμπεριφορά του ατόμου, βάζοντας έτσι εμπόδιο στην προσπάθειά του.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η ανακύκλωση του βάρους έχει ως τελικό αποτέλεσμα το άτομο να φτάνει τελικά σε υψηλότερο βάρος από αυτό που είχε πριν ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

Στερητικές δίαιτες

Η πεποίθηση ότι όσο λιγότερες θερμίδες καταναλώσει κανείς κάνοντας δίαιτα, τόσο περισσότερο και γρηγορότερα θα χάσει βάρος, είναι ένας βασικός μύθος που δυσκολεύει τη διαδικασία απώλειας βάρους. Στην πραγματικότητα, ο αυξημένος θερμιδικός περιορισμός δρα σαν «σήμα κινδύνου» για τον οργανισμό, ο οποίος προκειμένου να ανταποκριθεί στη στέρηση ενέργειας μειώνει το βασικό μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα η επιθυμητή μείωση στο βάρος να γίνεται δυσκολότερη.

Παράλληλα, οι στερητικές δίαιτες, λόγω της αδυναμίας τους να ικανοποιήσουν αποτελεσματικά το αίσθημα πείνας, μπορεί να οδηγήσουν συχνά σε υπερφαγικά επεισόδια και κατ' επέκταση υψηλότερη ενεργειακή πρόσληψη, «αντιστρέφοντας» την καθοδική πορεία της ζυγαριάς ή οδηγώντας τον καταπονημένο οργανισμό στο να ξαναπάρει με το παραπάνω όσα κιλά έχει χάσει.  

Συνεπώς, προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα στη διαχείριση του σωματικού μας βάρους και παράλληλα να εξασφαλιστεί η διατήρηση ή/και βελτίωση της υγείας, οι παραπάνω πρακτικές θα ήταν καλό να αποφεύγονται.

Αντίθετα, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στο να γίνει τρόπος ζωής ο συνδυασμός ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής με συστηματική φυσική δραστηριότητα, που αποτελεί αδιαμφισβήτητα το «κλειδί» της επιτυχίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr