Τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκονται την τελευταια διετία σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ καταγράφοντας σημαντικές πωλήσεις - συμφωνα με τις διαθέσιμες έρευνες ενας στους τρεις Έλληνες αγοράζει συμπληρώματα διατροφής, ενω παγκοσμίως το ποσοστό καταναλωσής τους ειναι ακομη πιο υψηλό, καθώς αφορά τουλαχιςτον το 40% του γενικού πληθυσμού. Με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, τα δημοφιλή κι ευπώλητα σκευάσματα μπήκαν στο μικροσκόπιο του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας που αφιέρωσε την έκτη διάλεξη του Γ´ Κύκλου Διαλέξεων σε αυτά και στη χρήση τους.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κυρία Μαρία Στεφανίδου-Λουτσίδου, Καθηγήτρια Τοξικολογίας στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στις ενδείξεις και την ασφαλή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής.
Ως συμπληρώματα διατροφής ορίζονται οι συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας και συνήθως περίεχουν αμινοξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και υδατάνθρακες.
Συμφωνα με την ειδικό, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ιατρικά ενδείκνυται σε επτά κατηγορίες πληθυσμού:
• Έγκυες γυναίκες, λόγω των υψηλών διατροφικών αναγκών τους
• Χορτοφάγους οι οποίοι συνήθως έχουν έλλειψη των συστατικών που βρίσκονται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά
• Όσους πάσχουν από οστεοπόρωση
• Καπνιστές
• Ασθενείς με σιδηροπενική αναιμία οι οποίοι πρέπει να ενισχύσουν τον οργανισμό τους με σίδηρο. Η λήψη του σιδήρου συνιστάται να συνοδεύεται από λήψη και βιταμίνης C για αύξηση της απορρόφησής του
• Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, δεδομένου ότι στερούνται την πρόσληψη βιταμινών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων που περιέχονται φυσιολογικά στα πλήρη γαλακτομικά προϊόντα
• Άτομα που αθλούνται εντατικά, καθώς εμφανίζουν μεγαλύτερες ανάγκες σε μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες και βιταμίνες
Η κυρία Στεφανίδου τόνισε ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χορήγηση των συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να γίνεται μόνο μετά από υπόδειξη και συνταγογράφηση του θεράποντος ιατρού ή καθοδήγηση του φαρμακοποιού και μόνο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θεραπείας. "Η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μεγαλύτερη δοσολογία από τη συνιστώμενη ή με συνδυασμό πολλών συστατικών χωρίς ιατρική επίβλεψη, μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία" υπογράμμισε η ειδικός.