Δωρεάν φάρμακα στους καρκινοπαθείς υπόσχεται το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο, ωστόσο, δεν διευκρινίζει από πού θα βρεθούν τα χρήματα - Στόχος η κατάργηση της συνδρομής των ασφαλισμένων στα υποστηρικτικά φάρμακα και σκευάσματα

Οικονομική ανακούφιση των ασθενών με καρκίνο υπόσχεται το υπουργείο Υγείας, χωρίς όμως να διευκρινίζει το πότε και κυρίως το πώς, δεδομένου του κλειστού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας... θριαμβολογεί για το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφώσει για τους ογκολογικούς ασθενείς αναφορικά με τη χορήγηση των φαρμάκων που σχετίζονται με την κύρια ογκολογική θεραπεία τους, ωστόσο αποφεύγει να δώσει τα επιμέρους στοιχεία που διαμορφώνουν αυτό το πλαίσιο.

Οι ασθενείς με καρκίνο, εκτός από τα φάρμακα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της νόσου αυτής καθεαυτής, λαμβάνουν και μια σειρά από σκευάσματα που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής, π.χ. φάρμακα υποστηρικτικά της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, αντιεμετικά, αντιθρομβωτικά, αναλγητικά, κορτιζονούχα σκευάσματα, αντιβιοτικά για λοιμώξεις που συνδέονται με τη χημειοθεραπεία κτλ.

Η βασική θεραπεία χορηγείται δωρεάν σε όλους τους ογκολογικούς ασθενείς ενώ για τη χορήγηση όλων των άλλων σκευασμάτων που χρειάζονται πληρώνουν συμμετοχή. Η κατάργηση αυτής της συμμετοχής ήταν πάγιο αίτημα των ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι επιβαρύνονται με υψηλές συμμετοχές και για αρκετές διαγνωστικές εξετάσεις, οπότε η όποια οικονομική ανακούφιση αποκτά ιδιαίτερη σημασία για αυτούς.

«Με την αλλαγή αυτή προκύπτει μια σημαντική οικονομική ανακούφιση της ευαίσθητης και ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας των ασθενών με ογκολογικά προβλήματα, υλοποιώντας τη βασική πολιτική επιλογή της εγγυημένης και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, με σταδιακή μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος» επισημαίνει το Γραφείο Τύπου.

Δεν αναφέρει όμως πώς και πότε θα επέλθει η αλλαγή. «Το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ» αναγράφεται στην επίσημη ανακοίνωση. Είναι προφανές ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα» δεν αποτελεί χρονικό ορίζοντα που μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη και μάλιστα σε αυτή τη φάση που το υπουργείο Υγείας έχει απογυμνωθεί σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς αλλά και τις...δεσμεύσεις προς τους πολίτες. Δεν μπορεί να μην συνυπολογιστεί για την όποια κριτική πως «το αμέσως επόμενο διάστημα» αποτελεί εδώ και δύο χρόνια ο χρονικός ορίζοντας που δίνει η Αριστοτέλους για την υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η οποία δεν έχει φτάσει καν στα μισά...

Κι ακόμη δεν μπορεί να μην συνυπολογιστεί – επίσης επιβαρυντικά για τους εμπνευστές αυτής της υπόσχεσης- πως η ΗΔΙΚΑ έχει διακριθεί το τελευταίο έτος στο «πάγωμα» των συνταγογραφήσεων και των πρωτοκόλλων που προωθούνται από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας.

Σε ό,τι αφορά δε την οικονομική παράμετρο της υπόσχεσης, αυτή προκαλεί μόνον τεράστιο προβληματισμό: πώς θα εξασφαλιστούν τα χρήματα για την κάλυψη των φαρμάκων από τη στιγμή που το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης έχει «κλειδώσει» για το 2019 στα 1,945 δισ ευρώ. Εφόσον οι δαπάνες παραμένουν σταθερές, το πιθανότερο είναι ότι το ποσό κατά το οποίο θα μειωθεί η συμμετοχή των ασθενών θα μετακυληθεί στις φαρμακευτικές εταιρίες, μέσω clawback.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr