Το μικροβίωμα πρωταγωνιστεί στην αντικαρκινική θεραπεία
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην έρευνα για το mRNA ανοίγουν τον δρόμο σε νέα φάρμακα και θεραπείες
ο μικροβίωμα πρωταγωνιστεί στο δεύτερο πιο δημοφιλές άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine τη χρονιά που πέρασε.
Την πιθανότητα τα χιλιάδες είδη μικροβίων που διαβιούν στο έντερο – και στα οποία συνολικά αναφερόμαστε ως μικροβίωμα του εντέρου ή γαστρεντερικό μικροβίωμα- να επηρεάζουν την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στους όγκους αποφάσισε να διερευνήσει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Tom Gajewski.
Την ίδια χρονική περίοδο ο ίδιος λάμβανε μέρος σε κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα μιας αναδυόμενης κατηγορίας φαρμάκων καταπολέμησης του καρκίνου, τους «αναστολείς σημείων ελέγχου» (checkpoint inhibitors). Τα φάρμακα αυτά, αντί να επιτίθενται απευθείας στα καρκινικά κύτταρα, απελευθερώνουν τα Τ κύτταρα του ίδιου του σώματος, δηλαδή τους «φύλακες» του ανοσοποιητικού συστήματος, προκειμένου να καταπολεμήσουν τους όγκους. Σήμερα αυτή η κατηγορία φαρμάκων έχει εγκριθεί για την θεραπεία αρκετών μορφών καρκίνου όπως το μελάνωμα, ο καρκίνος των πνευμόνων, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
Μετά από μακροχρόνια πειράματα στο εργαστήριο του καθηγητή Gajewski, η ερευνητική του ομάδα το 2015 ανέφερε ότι κατάφεραν να απομονώσουν την δράση του γένους των Bifidobacterium όσον αφορά τον πιθανό τους ρόλο στην ενίσχυση της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού κατά του καρκίνου.
Τον ίδιο χρόνο Γάλλοι ερευνητές από το Αντικαρκινικό Κέντρο Gustave Roussy εντόπισαν τον σημαντικό ρόλο των στελεχών των βακτηρίων Bacteroides στην ενίσχυση της απάντησης του οργανισμού των πειραματόζωων σε χορηγούμενη ανοσοθεραπεία.
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr