Ο Μυστικός Δείπνος, οι θεωρίες συνωμοσίας και η αλήθεια για τον Ιησού και τους μαθητές του

Τι κρύβει το πασίγνωστο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι και τι πρεσβεύει η εκκλησία μας

Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας για τον «Μυστικό Δείπνο» του Ιησού με τους μαθητές του, οι οποίες ενισχύονται από την ομώνυμη τοιχογραφία του 15ου αιώνα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Η επίμαχη τοιχογραφία, που βρίσκεται στο Μιλάνο στη Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε, είναι για πολλούς μελετητές «πηγή» κρυφών συμβολισμών.

Πάντως, η επιστημονική κοινότητα ερίζει για το τι ακριβώς συνέβη στο τελευταίο δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του στην Ιερουσαλήμ, πριν από την Σταύρωση.

Τα κεντρικά πρόσωπα του Μυστικού Δείπνου, ο Ιησούς και η Μαρία η Μαγδαληνή, βρίσκονται στο μικροσκόπιο διαφόρων θεωριών που έρχονται στο προσκήνιο, τις άγιες αυτές ημέρες.


Η θρησκευτική παράδοση

Για την Εκκλησία μας, στη διάρκεια του Δείπνου, ο Ιησούς προέβλεψε την προδοσία από έναν από τους μαθητές του, τον Ιούδα Ισκαριώτη, αλλά και το ότι ο Απόστολος Πέτρος θα τον απαρνηθεί τρεις φορές. Επιπλέον, ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του και στη συνέχεια τους εξήγησε ότι κάποιος θα τον προδώσει.

«Ένας από εσάς θα με προδώσει», είπε στους μαθητές του και τότε ο Απόστολος Ιωάννης τον ρώτησε: «Ποιος, είναι, Κύριε, αυτός που θα σε προδώσει;» και ο Ιησούς απάντησε: «Είναι αυτός που θα του δώσω το ψωμί». Μόλις το έδωσε στον Ιούδα, του είπε: «Ο,τι είναι να κάνεις, να το κάνεις γρήγορα». Λίγες ώρες αργότερα, ο Ιούδας τον πρόδωσε με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν οι Ρωμαίοι στρατιώτες.


Ήταν στο Μυστικό Δείπνο η Μαρία Μαγδαληνή;

Μία πρώτη θεωρία που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των Χριστιανών είναι εάν ο Ιησούς διατηρούσε ερωτική σχέση με την Μαρία Μαγδαληνή, η παρουσία της οποίας στον Μυστικό Δείπνο αποτελεί αίνιγμα.

Στην τοιχογραφία του ντα Βίντσι, στα δεξιά του Ιησού, κάθεται ο Ιωάννης στον οποίο μιλάει ο Πέτρος. Ωστόσο, η παρουσία του αμφισβητείται με πολλές θεωρίες να υποστηρίζουν ότι δίπλα στον Ιησού κάθεται η Μαρία η Μαγδαληνή και όχι ο Ιωάννης. Το πρόσωπο που κάθεται δίπλα στον Ιησού δεν έχει τα ανδροπρεπή χαρακτηριστικά τα οποία είναι εμφανή στους υπόλοιπους μαθητές του, όπως υποστηρίζουν οι μελετητές.


Είχε παιδί η Μαρία Μαγδαληνή με τον Ιησού;

Ωστόσο, η πιο αμφιλεγόμενη θεωρία είναι αυτή σύμφωνα με την οποία ο Ιησούς είχε ερωτική σχέση με την Μαρία Μαγδαληνή και η οποία, μετά την Ανάσταση, πήγε στη Γαλλία μαζί με τον καρπό του έρωτά τους.

Η κυκλοφορία του πασίγνωστου μπεστ σέλερ του Νταν Μπράουν υπό τον τίτλο «Κώδικας ντα Βίντσι» τροφοδότησε αυτή τη θεωρία με την Εκκλησία να την αρνείται κατηγορηματικά.


Τα ερωτήματα από την τοιχογραφία του Ντα Βίντσι

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, εγείρονται πολλά ερωτήματα στην τοιχογραφία του Ντα Βίντσι:
«Γιατί διάλεξε αυτά τα φαγητά τα οποία δεν ταιριάζουν με τις περιγραφές των Ευαγγελιστών;
»Γιατί διάλεξε ψωμί, ψάρια και κρασί;
»Γιατί η αλατιέρα είναι πεσμένη μπροστά από τον Ιούδα;
»Γιατί το ψωμί είναι φουσκωμένο;», αναρωτιούνται οι οι Ολιβιέ Μπάουερ, Νάντι Λαμποντέ , Τζόνας Σεν Μάρτιν και Σεμπαστιάν Φιγιόν, οι τέσσερις μελετητές από τη Σχολή Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Οι τέσσερις ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καλλιτέχνης επιχείρησε σκοπίμως να μπερδέψει τον παρατηρητή με τα αντιφατικά του σύμβολα και τα διπλά νοήματα.

Η πεσμένη αλατιέρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι κακοτυχία. Οι επιστήμονες διερωτώνται για το αν η αλατιέρα μπορεί να υποδηλώνει την αποκατάσταση του "προδότη" Ιούδα. Και γιατί είναι ο μοναδικός που έχει μπροστά του άδειο πιάτο; Θα μπορούσε να σημαίνει πως έχει κακές προθέσεις ή πως είναι ο μόνος που δεν εξαπατήθηκε;

Επιπλέον, τα ψάρια βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Δείχνουν ξεκάθαρα πάντως ότι ο Ιησούς έζησε για πολλά χρόνια στη Θάλασσα της Γαλιλαίας κι ότι επέλεξε τους Αποστόλους μεταξύ των ντόπιων ψαράδων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τα ψάρια είναι ρέγκες ή χέλια, όπως επισημαίνουν οι τέσσερις επιστήμονες.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr