Κορωνοϊός: Το σωματικό μας βάρος στην εποχή του COVID-19

Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης παρουσιάζει τα «SOS» της διατροφής για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στον κορωνοϊό


Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc


Αγαπητοί φίλοι/ες

Ως επιστήμονας του χώρου της υγείας και της διατροφής αλλά και ως ένας άνθρωπος που εκτίθεμαι πολλά χρόνια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με στόχο πάντα την έγκυρη, πολύπλευρη και επιστημονική ενημέρωση του κοινού πάνω στο αντικείμενό μου, τη διατροφή,θεωρώ υποχρέωσή μου να σας παραθέσω κάποιες σκέψεις μου για τις ημέρες που ζούμε αλλά και για όσες ακολουθήσουν...

Ο νέος κορωνοϊός αποτελεί πια βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Επηρεάζει τα πάντα στη ζωή μας. Την υγεία μας, την ψυχολογία μας, το οικονομικό μας μέλλον, τις κοινωνικές μας σχέσεις, τις αντιδράσεις μας σε κάθε σχεδόν εξωτερικό ερέθισμα. Πέρα από τον αν θα νοσήσουμε ή όχι η οδηγία είναι μία και απόλυτη. Μένουμε σπίτι. Και φαίνεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ευτυχώς αρχίζει να κατανοεί τη σημασία αυτής της τόσο απλής αλλά σημαντικής οδηγίας. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η παραμονή στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει και κάποιες παράπλευρες συνέπειες και μία από αυτές είναι η αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Μπορεί τις ώρες αυτές το πρώτο μας μέλημα να είναι το ... "να μην κολλήσουμε τον ιό", αλλά θεωρώ ότι εξίσου σημαντικό είναι το να είμαστε υγιείς. Να θωρακίσουμε τις άμυνές μας εκ των έσω, ούτως ώστε να είμαστε οργανικά δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε την κάθε εξωτερική επίθεση. Ένας βασικός παράγοντας για να το επιτύχουμε αυτό είναι το να διατηρούμε ένα υγιές/φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Μπορεί να ακούγεται για κάποιους μη σημαντικό το να συζητάμε αυτή τη στιγμή για τα κιλά μας, ωστόσο γνωρίζουμε σήμερα ότι το υψηλό σωματικό βάρος αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου, που μας εντάσσει αυτόματα στις ευπαθείς ομάδες για χρόνια νοσήματα! Δυστυχώς ο αναγκαίος εγκλεισμός μας αυτή την περίοδο μπορεί να οδηγήσει πολύ εύκολα σε αύξηση του, καθώς το φαγητό γίνεται αυτές τις μοναχικές ημέρες η παρέα μας, η ασχολία μας, το συναισθηματικό μας καταφύγιο. Παράλληλα η δραστηριοτητά μας μειώνεται δραματικά. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να οργανώσουμε τη διατροφική μας καθημερινότητα καλύτερα ούτως ώστε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη συγκυρία αλώβητοι και στα κιλά μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή:

1) Όσοι έχετε ένα καλό για τα δεδομένα και την προϊστορία σας σωματικό βάρος προσπαθήστε να το διατηρήσετε. Κρατείστε ένα σωστό διατροφικό προγραμματισμό, σαν να είναι τα πράγματα όπως πριν και ακόμη καλύτερα. Έχετε ένα πρωινό γεύμα ακόμη και αν ξυπνάτε πιο αργά. Το κυρίως γεύμα να είναι το μεσημέρι συνοδευόμενο από πολλά λαχανικά. Ελέγξτε το ακατάστατο τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα. Γι' αυτό αποφύγετε να έχετε πειρασμούς στο σπίτι, καθώς η κοινή θέα τους σας καθιστά σίγουρα πιο ευάλωτους. Έχετε πάντα ένα πιο ελαφρύ βραδινό.

2) Όσοι βρίσκεστε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μην τα παρατάτε. Η ανάγκη για επαναφορά του βάρους σας σε φυσιολογικά επίπεδα ή τουλάχιστον για μη εκτροχιασμό του σε υψηλότερα είναι τώρα πιο αναγκαία από ποτέ. Μιλήστε με το διαιτολόγο σας και ορίστε τακτικές εξ' αποστάσεως συνεδρίες παρακολούθησης, σαν να τα λέγατε από κοντά. Η τεχνολογία μας δίνει πλέον τη δυνατότητα για πολλά πράγματα. Ας την εκμεταλλευτούμε και για την υγεία μας...

3) Όσοι είχατε υπερβάλλον σωματικό βάρος αλλά το σκεφτόσασταν, δείτε τη δύσκολη συγκυρία ως μια ευκαιρία για να αναθεωρήσετε και να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας. Μην αφεθείτε στο έλεος του "μένω στο σπίτι χωρίς να έχω καμία δραστηριότητα", γιατί όταν όλο αυτό με το καλό τελειώσει φοβάμαι ότι το βάρος σας θα έχει ανέβει σημαντικά. Επικοινωνήστε με κάποιον επιστήμονα διαιτολόγο και ξεκινήστε έστω και με εξ' αποστάσεως συνεδρίες κάποια παρακολούθηση.

4) Γυμναστείτε! Έστω και στο σπίτι κατεβάστε από το διαδίκτυο προγράμματα εκγύμνασης ή τρέξτε πάνω σε ένα διάδρομο ή κάντε στατικό ποδήλατο, αλλά τέλος πάντων κάντε κάτι. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε το μεταβολισμό μας ενεργό, καθώς αποτελεί ένα κομβικό στοιχείο στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους.

Με αυτές τις σκέψεις, τις οποίες παρακαλώ αναλύστε τες λίγο και συζητήστε τις με τους ανθρώπους σας, κλείνω και εύχομαι το "ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ" να αποτελέσει για όλους μας μια ευκαιρία για αναστοχασμό και αναθεώρηση προτεραιοτήτων, ειδικά σε θέματα υγείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr