Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να να τα βάζουμε στο ψυγείο και να τα καταναλώνουμε αν δεν πλυθούν με σαπουνάδα και ζεστό νερό.
Ο Αυστραλός ιολόγος Τίμοθι Νιούσαμ τονίζει ότι «κάθε επιφάνεια αποτελεί κίνδυνο» και πως οι πελάτες των σούπερ μάρκετ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν είναι συσκευασμένα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Ο ίδιος προτείνει ότι το καλύτερο που έχουμε ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με ζεστό νερό και σαπούνι.
«Μην περιμένετε δηλαδή να καταστραφούν όλοι οι ιοί όταν βράσετε τα τρόφιμα, καθώς, μέχρι τότε, θα τα έχετε ακουμπήσει ήδη πολλές φορές. Πλύνετε τα με ζεστό σαπούνι και νερό και φυσικά τα χέρια σας», είπε χαρακτηριστικά ο Αυστραλός γιατρός.
Κλείσιμο
Επισημαίνει πως πρέπει να θυμόμαστε πως κάθε επιφάνεια είναι πιθανόν μολυσμένη. Και πως κάθε επιφάνεια αποτελεί κίνδυνο.
Ο Τίμοθι Νιούσαμ, βοηθός καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, προσθέτει ότι δεν αρκούν μόνο τα γάντια για να προφυλαχθούμε από τους ιούς:
«Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι φοράνε γάντια όταν ψωνίζουν από το σούπερ μάρκετ, πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή με τα φρούτα και τα λαχανικά. Δεν αρκούν με λίγα λόγια τα γάντια για να προφυλαχθούμε από τους ιούς».
Αν και δεν υπάρχει λύση ώστε να γνωρίζουμε αν κάποιο προϊόν είναι μολυσμένο ή όχι από κορωνοϊό, καθετί που αγγίζουμε μπορεί να είναι μολυσμένο.
«Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί... Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως οτιδήποτε έχουν ακουμπήσει άνθρωποι πριν από εμάς είναι πιθανή εστία μόλυνσης», τόνισε ο Αυστραλός επιστήμονας.
Πρόσθεσε επίσης πως οι άνθρωποι που εργάζονται σε σούπερ μάρκετ θα πρέπει να ακουμπούν όλα τα λαχανικά και τα φρούτα λαμβάνοντας μέτρα προστασίας.
Μία σπουδαία διάκριση που το κατατάσσει στα κορυφαία ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε παγκόσμια κλίμακα απέσπασε το Nana Princess των Nana Hotels του Ομίλου Εταιρειών Καράτζη καθώς βραβεύτηκε από το TripAdvisor ως μία «Best of the Best» επιλογή.