Κορωνοϊός – Αυστρία: Άδεια για πρώτη φορά η Πλατεία Δημαρχείου της Βιέννης

Κορωνοϊός: Πάντοτε η πλατεία κατακλυζόταν από δεκάδες χιλιάδες κόσμου για το παραδοσιακό συλλαλητήριο – Πώς τίμησε η Αυστρία την Πρωτομαγιά 

Μία τελείως ασυνήθιστη εικόνα, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από εκατό χρόνια ανήμερα της Πρωτομαγιάς, παρουσίαζε σήμερα, 1η Μαΐου του 2020, , λόγω κορωνοϊού, τελείως άδεια από ανθρώπους τεράστια Πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης, που τις άλλες χρονιές αυτή την ημέρα συγκέντρωνε πολλές δεκάδες χιλιάδες κόσμου για να διατρανώσουν την πίστη τους στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επρόκειτο για το παραδοσιακό συλλαλητήριο, που πραγματοποιούν εδώ και πάνω από 100 χρόνια, κάθε Πρωτομαγιά στην Πλατεία του Δημαρχείου, οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες με συμμετοχή, κατά μέσο όρο, σχεδόν 100.000 ανθρώπων, και το οποίο θεωρείται, εδώ και δεκαετίες, η μεγαλύτερη στη Δυτική Ευρώπη, πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση.

Τέλη Μαρτίου, και στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, είχε ανακοινωθεί η ματαίωση του συλλαλητηρίου από τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων μεταξύ 1970 και 2017, με εξαίρεση το διάστημα 2000-2006 της δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης, και οι οποίοι από τον Ιανουάριο του 2018 «περιορίζονται» να ηγούνται «μόνον» της αυστριακής αντιπολίτευσης.

Η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε μέσω τηλεόρασης

Ωστόσο, η «Γιορτή των εργαζομένων», τιμήθηκε σήμερα, έστω και μόνον «εικονικά», μέσα από μία 90λεπτη τηλεοπτική παραγωγή που είχε ετοιμάσει το κόμμα τους σε συνεργασία με γνωστούς δραματουργούς και σκηνοθέτες για την «Ιστορία των πρωτομαγιάτικων συλλαλητηρίων» και που προβαλλόταν το μεσημέρι από μία σειρά τηλεοπτικών δικτύων και βέβαια μέσω του διαδικτύου.

Το ντοκιμαντέρ περιλάμβανε και τις παραδοσιακές ομιλίες της κομματικής ηγεσίας, που κανονικά προγραμματίζονταν να εκφωνηθούν στην Πλατεία του Δημαρχείου, από εκείνη της αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, του δημάρχου Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ, μέχρι του προέδρου της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Βόλφγκανγκ Κάτσιαν.

Την ανάγκη να βοηθηθούν να σταθούν στα πόδια τους και να μην αφεθεί κανένας πίσω από τους ανθρώπους που έπληξαν οι συνέπειες του κορωνοϊού, τόνισε στην ομιλία της η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, επισημαίνοντας ότι η κρίση απέδειξε τη σημασία του κράτους πρόνοιας και το πόσο σημαντικός υπήρξε ο αγώνας της Σοσιαλδημοκρατίας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, για την προάσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες, μαζί με του κοινωνικούς εταίρους και τα συνδικάτα, θα φροντίσουμε να μην πληρώσουν τον λογαριασμό από τις συνέπειες της επιδημίας, ο πληθυσμός και εκείνοι που ήδη τώρα συμβάλλουν τεράστια», και για τους οποίους απαιτείται βελτίωση του εισοδήματος και των συνθηκών της εργασίας τους, διαμήνυσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος και κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ.

Εδώ και 130 χρόνια τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς στην Αυστρία

Είναι αξιοσημείωτο, πως η μακρά παράδοση γενικά των συλλαλητηρίων της Πρωτομαγιάς στην Αυστρία συμπληρώνει φέτος 130 χρόνια, καθώς, ήταν την 1 η Μαίου του 1890 όταν πάνω από 100.000 άνθρωποι πραγματοποιούσαν στο Πράτερ, το ξακουστό μέχρι σήμερα πάρκο και λούνα παρκ της Βιέννης, τη μεγαλύτερη μαζική συγκέντρωση που είχε γνωρίσει έως τότε η πρωτεύουσα της Μοναρχίας του Δούναβη.

Το Πράτερ θα φιλοξενούσε στο εξής κάθε χρόνο και μέχρι την κατάρρευση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας το 1918, αυτό το πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο των τότε Σοσιαλιστών (που από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχουν μετονομαστεί σε Σοσιαλδημοκράτες).

Η ιστορία της αυστριακής Πρωτομαγιάς

Μετά την ίδρυση, την ίδια χρονιά, το 1918, της Πρώτης Αυστριακής Δημοκρατίας, οι Σοσιαλιστές μετέθεσαν μετά από το 1919 το πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο τους στην Πλατεία του Δημαρχείου, και ήδη στις 29 Απριλίου του 1919 η Πρωτομαγιά ανακηρυσσόταν επίσημα αυστριακή εθνική εορτή και γενική αργία.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1933, θα απαγορευόταν από το αυστροφασιστικό καθεστώς του χριστιανοκοινωνιστή καγκελάριου Ένγκελμπερτ Ντόλφους, ο οποίος ανακήρυξε την 1η Μαΐου ως «Ημέρα του Συντάγματος», δηλαδή του δικού του, φασιστικού συντάγματος.

Στη συνέχεια, με την εισβολή τους στην Αυστρία και την προσάρτησή της στο γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ, οι ναζιστές κατακτητές μετέτρεψαν την αυστριακή Πρωτομαγιά σε «Ημέρα της γερμανικής εργασίας», που παρέμεινε έως την απελευθέρωση της χώρας το 1945, οπότε και επανέρχεται πάλι ως αυστριακή εθνική εορτή για να παραμείνει ως τέτοια μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr