Τζασίντα Άρντερν: Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας που εξαφάνισε τον κορωνοϊό

Τζασίντα Άρντερν: Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας που εξαφάνισε τον κορωνοϊό

Η νεαρή, πετυχημένη και άκρως επικοινωνιακή πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας που μεταμορφώθηκε από party animal και dj σε αποφασιστική πολιτικό η οποία  κατάφερε να εξαφανίσει τον κορωνοϊό και την τρομοκρατία

Τζασίντα Άρντερν: Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας που εξαφάνισε τον κορωνοϊό
Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: με 19 μόλις θανάτους και μετρημένα με τεστ, στη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, τα καταγεγραμμένα κρούσματα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν μπορεί πια να χαίρεται που τα μέτρα απέδωσαν αναδεικνύοντας τη χώρα της ως μια από τις πιο πετυχημένες στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Χωρίς να έχει καν κλείσει τα 40 η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας της έχει πια σχεδόν σίγουρη την νίκη στις επικείμενες εκλογές στα τέλη του Σεπτέμβρη καθώς η δημοτικότητά της έχει απογειωθεί αγγίζοντας τα τρομακτικά νούμερα του 88% ενώ τα αυστηρά μέτρα που έσπευσε να πάρει από νωρίς έχουν τύχει επίσης καθολικής, σχεδόν έγκρισης, με το ποσοστό να φτάνει το 85%. Αν σε όλα αυτά προσμετρήσει κανείς ότι η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις επτά πιο αναπτυσσόμενες στον κόσμο και τους πολίτες της να βάλλονται πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλες χώρες, τότε μπορούμε αναμφίβολα να πούμε ότι η συνταγή και η θητεία της Άρντερν ως επικεφαλής της χώρας θεωρείται άκρως πετυχημένη.

Σπορ αμφίεση, άμεση επικοινωνία, γρήγορες αποφάσεις

Επειδή όμως τίποτα δεν είναι τυχαίο η Άρντερν επέβαλε μια συνταγή που ανταποκρίνεται άμεσα στο μοντέρνο της προφίλ, το εκσυγχρονιστικό αλλά και συγχρόνως δημοκρατικό πνεύμα που έκανε πολλούς να την αποκαλούν θηλυκό Ομπάμα.

Ωραία, ανοιχτή, επικοινωνιακή έως το έπακρο φροντίζει τα μηνύματα που στέλνει στον κόσμο όχι μόνο να είναι άμεσα αλλά να έχουν και μια συγκινησιακή χροιά που φαίνεται να πείθει τους ευσυγκίνητους Νεοζηλανδούς. Σε αντίθεση, δηλαδή, με την κάπως ψυχρή πολιτική της γειτονικής αχανούς Αυστραλίας στη Νέα Ζηλανδία οι πολιτικοί επιβάλλεται να είναι πιο κοντά στον κόσμο-αρκεί να είναι αληθινοί.

Όπως έλεγε και η πρώην πρωθυπουργός Έλεν Κλαρκ, από την οποία η Άρντερν πήρε τη σκυτάλη, το μυστικό της είναι ότι “δεν καλοπιάνει τους πολίτες, ούτε τους κανακεύει αλλά τους συμπαραστέκεται με τρόπο ουσιαστικό” αφήνοντας βέβαια την αιχμή ότι κατέχει καλά την τέχνη της επικοινωνίας καθώς σε αυτό ακριβώς τον τομέα ήταν οι πανεπιστημιακές της σπουδές. Πάντως εδώ ακριβώς βασίστηκε όλη η πολιτική στρατηγική της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού καθώς φρόντιζε να βγαίνει συνέχεια στο Facebook φορώντας αθλητικά φούτερ, που έγιναν το σήμα κατατεθέν της, για να απαντήσει σε ερωτήσεις των πολιτών τονίζοντας ότι εκτός από πρωθυπουργός παραμένει μια καλή νοικοκυρά, φεμινίστρια και μητέρα. Παράλληλα, βέβαια δεν αρνείται ότι μόνο ήσυχη δεν ήταν στα νιάτα της αφού της άρεσαν τα ξέφρενα πάρτι-και είχε μάλιστα εργαστεί πολλές φορές ως dj.

Ωστόσο όλα αυτά τα επικοινωνιακά τερτίπια δεν θα σήμαιναν τίποτα αν δεν ανταποκρίνονταν σε μια ουσιαστική πολιτική καθώς η Νέα Ζηλανδία έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και σαφή στρατηγική στην αντιμετώπιση του κορονοιου. Στόχος της πρωθυπουργού, όπως η ίδια τόνιζε εξαρχής, δεν ήταν να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορωνοϊό ή να “επιπεδώσει” την καμπύλη αλλά να τον εξαλείψει εντελώς επιβάλλοντας καθολική καραντίνα από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου- νωρίτερα, δηλαδή, από οποιαδήποτε άλλη χώρα, απαγορεύοντας όλες τις πτήσεις ενώ από την Κίνα είχαν απαγορευτεί εντελώς ήδη από τον Γενάρη, από τότε που πρωτοξέσπασε ο κορονοιός. Το ουσιαστικότερο, όμως, όλων είναι ότι διαθέτοντας μαζικά τεστ και εξετάζοντας σχολαστικά όλες τις περιπτώσεις και τους πολίτες μπόρεσε να έχει μια εικόνα εξέλιξης της πανδημίας από πολύ νωρίς: το σύστημα υγείας της Νέας Ζηλανδίας παρέμεινε έτσι σχεδόν αλώβητο και ο κόσμος πείστηκε ότι τα σκληρά μέτρα ήταν τελικά για καλό. Ακόμα, όμως, και στην αρχή που τα μέτρα έμοιαζαν σχεδόν πρώιμα και σκληρά εφόσον όλος ο πλανήτης κινούνταν σε κανονικούς ρυθμούς, η Άρντερν επιστρατεύοντας όλα τα επικοινωνιακά της εργαλεία έβγαινε διαρκώς για να ενημερώσει τον κόσμο δίνοντας τους πρακτικές συμβουλές όπως εκείνη της “κοινωνικής φούσκας”, δηλαδή του κλειστού κύκλου των ανθρώπων με τους οποίους νιώθει κανείς καλά και οφείλει να κρατήσει κοντά του τις μέρες τις καραντίνες, χωρίς όμως να τον επεκτείνει.
Τζασίντα Άρντερν: Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας που εξαφάνισε τον κορωνοϊό

Νικήτρια και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Τελικά,μαζί με τους αποφασισμένους κατοίκους της χώρας της, η Νεοζηλανδή Πρωθυπουργός τα κατάφερε να εξαλείψει τον ιό και σήμερα, μετά την άρση των αυστηρών μέτρων, οι πολίτες μπορούν πλέον να είναι αισιόδοξοι αφού οι δείκτες μεταδοτικότητας έχουν μηδενιστεί και οι αριθμοί των νεκρών είναι 19-πολύ λίγοι σε σχέση με τους αναμενόμενους. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Άρντερν βγαίνει νικήτρια σε μια δύσκολη μάχη αφού φάνηκε να χειρίζεται άριστα την τρομοκρατική επίθεση του 2019 με 50 θύματα σε μουσουλμανικά τεμένη λέγοντας τότε πως δεν πρέπειη τρομοκρατική επίθεση να ποτίσει με μίσος την κοινωνία και τον λαό κατά των μουσουλμάνων”.

Φορώντας μια μαύρη μαντίλα έσπευσε να κάνει δηλώσεις συμπαράστασης μεταβαίνοντας η ίδια στο Κράισττσερτς και να κάτσει μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων στην ολονυχτία. Υπερασπιζόμενη τις αξίες της “συμπόνιας” αλλά και της “διαφορετικότητας” είχε δηλώσει ότι οι “οι αξίες δεν πρόκειται και δεν είναι δυνατόν να κλονιστούν από αυτή την επίθεση" επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως “τα θύματα -από το Πακιστάν, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, την Τουρκία, την Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν- ανήκουν στους δικούς μας πολίτες”. Την ίδια στιγμή όμως έδειξε πυγμή απέναντι σε όλους όσοι οπλοφορούν αλλάζοντας τη νομοθεσία και απαγορεύοντας όλα συλλήβδην τα στρατιωτικά όπλα. Όλη αυτή η στρατηγική της δημοκρατικής ανοιχτοσύνης προς τους ξένους αλλά και της αυστηρότητας σε σχέση με τους κανόνες και τη νομοθεσία φαίνεται πλέον να αποδίδει μετατρέποντας τη Νεοζηλανδή Πρωθυπουργό από τις πιο δημοφιλείς σε όλο τον πλανήτη και σίγουρη σχεδόν, εκτός απροόπτου, για τη νίκη της στις προσεχείς εκλογές με κόμμα των Εργατικών.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς αλλάζει η ζωή μας από Δευτέρα: Τι ισχύει για μάσκες, καταστήματα, μετακινήσεις

New York Times: Πωλούν αίμα ιαθέντων από κορωνοϊό για έως και 40.000 δολάρια το 1ml

Πάνω από 50.000 Ευρωπαίοι εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό λόγω κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης