Guardian: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως «πιόνια» για τα πολιτικά του παιχνίδια

«Αυτοί οι άνθρωποι που πέθαναν, τραυματίστηκαν, δυστύχησαν, έχασαν τα υπάρχοντά τους, είναι απλώς θύματα για τον Τουρκό πρόεδρο» λέει μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία

Στην τακτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως «πιόνια» για το πολιτικό παιχνίδι που επιχειρεί να παίξει η Άγκυρα αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian με προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων από τη Συρία που μεταφέρθηκαν αρχικά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, από εκεί σε εγκαταστάσεις καραντίνας στην ανατολική Τουρκία μετά την έξαρση της κρίσης του κορωνοϊού και στη συνέχεια σε κέντρα κράτησης στην Άγκυρα, σε άθλιες συνθήκες σίτισης και ιατρικής φροντίδας, με απειλές και ξυλοδαρμούς από τις τουρκικές αρχές.

«Μας ανάγκασαν με γκλομπ να εγκαταλείψουμε το όνειρό μας και να ανέβουμε στο λεωφορείο» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ρίμα, μια πρόσφυγας από την Συρία (σ.σ. όλα τα ονόματα των προσφύγων και μεταναστών είναι αλλαγμένα στο άρθρο για λόγους ασφαλείας).

«Ο πρόεδρός σας είναι αυτός που μας ανήγγειλε ότι τα σύνορα είναι ανοικτά, ο πρόεδρός σας! Μας ενθαρρύνατε να φύγουμε, μας λέγατε να ασκήσουμε πίεση πάνω στην ελληνική πύλη και ότι δεν θα ανοίξει χωρίς πίεση» έλεγε στους Τούρκους η γυναίκα από τη Συρία.

Όπως λέει η Ρίμα δεν εμπιστεύεται τις υποσχέσεις του προέδρου Ερντογάν για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη βόρεια Συρία και φοβάται την απέλασή της σε αυτές. «Γιατί να εμπιστευτώ τις υποσχέσεις Ερντογάν για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας μετά από όλα όσα έχουμε δει από το τουρκικό κράτος;», διερωτάται.



Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία Ομέρ Γκερκερλίογλου λέει στον Guardian ότι οι πρόσφυγες στο Παζάρκιουλε είχαν χρησιμοποιηθεί σαν πολιτικά πιόνια.

«Χιλιάδες ανθρώπων οδηγήθηκαν να πλημμυρίσουν τα σύνορα ως ένας πολιτικός μοχλός πίεσης ή ένα εργαλείο εκβιασμού», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας - με την ιδιότητά του ως μέλους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - κάποιων από τα γεγονότα που συνέβησαν εκεί. Λέει ότι η απειλή ανοίγματος των συνόρων στους πρόσφυγες είναι η «αχίλλειος πτέρνα της Δύσης».

»Ο Ερντογάν είναι ένας πραγματιστής πολιτικός. Αυτοί οι άνθρωποι που πέθαναν, τραυματίστηκαν, δυστύχησαν, έχασαν τα υπάρχοντά τους, είναι απλώς θύματα για τον Τουρκό πρόεδρο. Μπορεί να στήσει ένα τέτοιο παιχνίδι ξανά» προσθέτει ο Τούρκος πολιτικός.

Ακόμη και μετά την καραντίνα τους, οι πρόσφυγες που βρέθηκαν στο Παζάρκιουλε χρησιμοποιήθηκαν στο επίκεντρο ενός πολιτικού παιχνιδιού.

Ο Guardian υπενθυμίζει τις πληροφορίες που είδαν το φως σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης στις αρχές Απριλίου ότι η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει στην Ευρώπη μετανάστες θετικούς στον Covid-19.

Δεν υπάρχει ελπίδα

Για εκείνους που προσπάθησαν και απέτυχαν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη συνοριακή πύλη του Παζάρκιουλε το μέλλον είναι άγνωστο.

Η Ρίμα είναι τώρα άστεγη και μένει με φίλους στην Άγκυρα. Δεν μπορεί να ονειρευτεί ότι κερδίζει αρκετά χρήματα για να φτιάξει μια ζωή εκεί και φοβάται την απέλασή της στη βόρεια Συρία. «Δεν υπάρχει μέλλον, προστασία, ή ελπίδα», λέει.

Ο Guardian ήλθε σε επαφή με εκπροσώπους του τουρκικού υπουργείου Υγείας, για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την εκκένωση του Παζαρκιουλέ και τους καταυλισμούς και την αντιμετώπιση του Covid-19, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο Δημήτρης Κρεμαστινός

«Ανταρτοπόλεμος» τις νύχτες στις πλατείες - Γιατί μπορούν να «ανοίξουν τις πύλες της κολάσεως»

Τέλος η καθημερινή ενημέρωση από Τσιόδρα-Χαρδαλιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr