Ο μεγάλος πόλεμος του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου με την EasyJet

Στο κρίσιμο χθεσινό ΔΣ της εταιρείας δεν κατάφερε να πείσει τους μετόχους για «έξωση» της διοίκησης - Καταγγέλει νοθεία και μιλά για  δωροδοκίες και μυστικές συναντήσεις

Πόλεμος σε όλα τα επίπεδα ,με φανερούς και κρυφούς άσους στο μανίκι , εξελίσσεται αυτός του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία  Sir Στέλιου Χατζηιωάννου με τον Πρόεδρο και κάποια μέλη της low coast αεροπορικής εταιρείας EasyJet.  
Χθες το πρωί,   στις 10 πμ, ώρα  Λονδίνου, κλήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της EasyJet για να αποφασιστεί ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την γνωστή αεροπορική εταιρεία ,και τι μέλλει γενέσθαι  σχετικά με τις καταγγελίες του εμπνευστή   και ιδρυτή της εταιρείας Sir. Στέλιου Χατζηιωάννου που αφορούν   την παραγγελία αεροσκαφών από την Airbus, κόστους  5.5 δις δολαρίων.  Ο γνωστός  επιχειρηματίας, ο οποίος δεν έχει εκτελεστικό ρόλο στη διοίκηση της εταιρείας, αλλά του οποίου η οικογένεια ελέγχει το ένα τρίτο των μετοχών , είχε  θέσει ως στόχο την απομάκρυνση του CFO της εταιρείας, Andrew Findlay. Σε επιστολή του προς τη διοίκηση της ΕasyJet,  ο κ. Χατζηιωάννου τόνιζε  ότι βασικός του  στόχος παρέμενε  η ματαίωση του συμβολαίου μεταξύ της ΕasyJet και της Airbus για  107  αχρείαστα αεροσκάφη!  Ο λόγος ήταν προφανής.



Από την αρχή του COVID-19 , η EasyJet αναγκάστηκε να καθηλώσει το σύνολο του στόλου της, ο οποίος απαρτίζεται από 344 αεροσκάφη. Οι ζημιές, από το μακροχρόνιο lockdown  θεωρήθηκαν ένα ζημιογόνο φορτίο   για το οποίο έπρεπε να αναζητηθούν άμεσες λύσεις.
 «Εάν αυτή η οφειλή των £4,5 δισ. προς την Airbus διατηρηθεί σε ισχύ – και δεν ακυρωθεί – από  το Διοικητικό Συμβούλιο  της ΕasyJet, τότε, με λύπη μου, ενημερώνω ότι περί τον Αύγουστο του 2020 ή ακόμη και νωρίτερα, η εταιρεία θα μείνει χωρίς ρευστότητα» δήλωνε ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου ο οποίος έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που μπορεί να οδηγήσει την εταιρεία  ακόμη και σε πτώχευση.  Η Διοίκηση από την άλλη ,αντιμετώπιζε την κατάσταση με μια αισιοδοξία σχεδόν εξωπραγματική, τονίζοντας ότι ανεξαρτήτου συγκυρίας ο στόλος χρειάζεται ανανέωση

Χαμένος στον πρώτο γύρο ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας
Σε  ψηφοφορία που διεξήχθη χθες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της αεροπορικής εταιρείας, ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας δεν μπόρεσε να πείσει για τις θέσεις  του που αφορούσαν τόσο την ακύρωση της συμφωνίας όσο και για την απομάκρυνση  του Προέδρου αλλά και μελών του ΔΣ της. Ο ίδιος μάλιστα υπεραμύνθηκε των θέσεών του  με επίσημη ανακοίνωση που αποκάλυπτε ύποπτες  μυστικές συναντήσεις «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί νοθεία, καθώς τουλάχιστον το 15% των μετοχών της easyJet βρίσκεται στην κατοχή τριών «αχυρανθρώπων» που ελέγχονται από την Airbus και άρα αποτελούν μέλη που μεροληπτούν υπέρ της Airbus και κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την ακύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας».
Αφηνε να εννοηθεί ότι εάν αφαιρεθούν  από την ψηφοφορία οι 60 εκ. μετοχές που ελέγχονται από την Airbus, τότε η πρόταση του Στέλιου Χατζηιωάννου θα είχε υπερψηφιστεί με 134 εκ. μετοχές υπέρ και 120 εκ. κατά.



«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ την προσπάθειά μας, θα αποκαλύψουμε αυτούς τους «αχυρανθρώπους» και θα αποδείξουμε ότι αυτές οι μετοχές δεν θα έπρεπε να συνυπολογίζονται, σύμφωνα πάντα με τα όσα υπαγορεύουν οι κανόνες που ισχύουν για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (London Stock Exchange Listing Rules). Είμαι επίσης ικανοποιημένος που είδα ότι πολλοί μικροί μέτοχοι – ιδιαίτερα όσοι είναι εργαζόμενοι της easyJet – μου έστειλαν μηνύματα υποστήριξης. Αυτό που μένει τώρα είναι να συνεχίσω την αναζήτηση των αιτιών πίσω από αυτήν την ύποπτη σχέση μεταξύ των αχρείων της easyJet και της Airbus. Η εκστρατεία μου για την εύρεση πληροφοριοδότη με αμοιβή 5 εκ. λίρες Αγγλίας, έχει ήδη αποφέρει μερικά πολύ χρήσιμα αποτελέσματα». Πιο συγκεκριμένα, οι αχρείοι της easyJet έκαναν χρήση των υπηρεσιών ενός αμφιλεγόμενου δικηγόρου στην Ελβετία ονομαζόμενου Marc Bonnant (για προσωπικούς λόγους και όχι προς όφελος της easyJet)».

Οι τόνοι ανέβηκαν περισσότερο στην συνέχεια «Μπορώ να αποκαλύψω τώρα ότι η Carolyn McCall, o Andrew Findlay και ο Warrick Brady (όλοι τους στελέχη της easyJet εκείνο το διάστημα) παρευρέθηκαν σε κρυφό δείπνο με τον Marc Bonnant στο Ξενοδοχείο Schweizerhof στη Λουκέρνη στις 17 Νοεμβρίου 2016. Επίσης γνωρίζουμε ότι ο ελληνικής καταγωγής Κίμων Σωτηρόπουλος, στέλεχος της Airbus, ήταν επίσης παρών στο κρυφό δείπνο. Εάν αποδειχθεί ότι η συμφωνία με την Airbus είχε βασισθεί σε παράνομες δοσοληψίες, τότε μπορεί να ακυρωθεί το συμβόλαιο και να υποβληθεί αγωγή κατά της Airbus για αποζημίωση, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο και την αξία της easyJet ως εταιρείας». Aυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στέλιος Χατζηιωάννου διαφωνεί με την Διοίκηση της EasyJet.  To 2010, σύμφωνα με τους Financial Times, ο ιδρυτής της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, φέρεται να είχε χαρακτηρίσει «υπερτιμημένο» τον διευθύνοντα σύμβουλο της EasyJet, Andy Harrison, επισημαίνοντας ότι δεν έχει καταφέρει να αυξήσει τίποτα ,«πέρα από το μέγεθος του μπόνους του».

Ονειροπόλος, ανήσυχος και bon vivant στα βήματα του Bill  Gates

Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση επιχειρηματία. Θεωρείται genius στον χώρο των business αφού ξεκίνησε στην οικογενειακή- ναυτιλιακή εταιρεία ,( ο πατέρας του Λουκάς, υπήρχε κραταιός εφοπλιστής, αντάξιος για κάποιους του Ωνάση   ) , για να ιδρύσει στην συνέχεια και μάλιστα  σε ηλικίας μόλις 28 ετών την πρώτη  αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, την γνωστή  ΕasyJet.  Μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα, γι΄αυτό και στη συνέχεια ακολούθησαν οι εταιρείες EasyCar, EasyValue, EasyMoney, EasyInternetCafe ,  EasyCruiseOne καθώς και τα EasyHotels.

Κατέχει θέση στην λίστα Forbes με περιουσία που ανέρχεται στο 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ  το 2000 έχει την τύχη να δει  την EasyJet  να μπαίνει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Το 2006 , σε ηλικία 39 ετών, ο Στέλιος Χατζηιωάννου λαμβάνει από την βασίλισσα Ελισάβετ τον τίτλο του Ιππότη και ανακηρύσσεται σε μια σεμνή τελετή στο Μπάκιγχαμ , Sir.  Τίτλο με τον οποίο έχουν τιμηθεί εξέχουσες προσωπικότητες  απ΄όλο τον κόσμο, όπως ο Ελτον Τζον, oι Beatles και ο Nτάνιελ Ντε Λιούις .



Παρά την επαγγελματική του επιτυχία που του άνοιξε σημαντικές πόρτες σε όλο τον πλανήτη, δεν έχασε ποτέ την ζωντάνια και το κέφι του για ζωή . Δυσεύρετος για τους ξένους αλλά πάντα κοντά στους φίλους του, διοργάνωνε τα καλύτερα καλέσματα. Αξέχαστο έχει μείνει το πάρτι του διοργάνωσε την ημέρα του Αγιου Βαλεντίνου στην βίλα του στο Μονακό, με επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο αλλά και τα καλέσματα  στην βίλα «Victoria» που βρίσκεται στην παραλία Saint Jean, στο θρυλικό Saint Barth, το θέρετρο των πλουσίων. Αλλά και τα  πάρτι πάνω στο σκάφος του στην θάλασσα της Καραϊβικής με τους καλεσμένους να απολαμβάνουν βασιλικές περιποιήσεις. Το 2017 με μια συνέντευξή του στο Βρετανικό δίκτυο ΒΒC ανακοινώνει την απόφασή του να ενταχθεί στο παγκόσμιο project «Philanthropy Pledge» το οποίο προβλέπει ότι οι συμμετέχοντες σε αυτό πρέπει να χαρίσουν περισσότερη από τη μισή τους περιουσία σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό, μια ιδέα που ξεκίνησε από τους  Bill και Μelinda Gates.

Αργότερα θα δηλώσει στην Guardian “ Είχα κληρονομήσει κάποια πλούτη από τον πατέρα μου, έναν ελληνοκύπριο μεγιστάνα με μεγάλες επιχειρήσεις και έπειτα ήμουν αρκετά τυχερός που ήμουν στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσω μια επιχείρηση που πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι ήλπιζα. Εχω αποφασίσει να γνωστοποιήσω τα σχέδιά μου για φιλανθρωπική δράση  προκειμένου να παρακινήσω κι άλλους Κύπριους αλλά και Ελληνες μεγιστάνες να κάνουν το ίδιο. Όταν κερδίζεις- γεμίζεις τις τσέπες σου, όταν προσφέρεις- γεμίζεις την ψυχή  σου».
Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου μόνο αδιάφορος δεν είναι στα διεθνή μεγάλα σαλόνια. Διατηρεί στενή φιλία με τον πρίγκιπα Κάρολο, με την πριγκιπική οικογένεια του Μονακό και συχνωτίζεται με την επιχειρηματική αφρόκρεμα Αθήνας, Λονδίνο και Γαλλικής Ριβιέρας. 

Bon vivant νέας κοπής κυκλοφορεί μόνο φορώντας μπλέιζερ , συχνάζει όταν βρίσκεται στην Αθήνα στην Ράτκα και  θεωρείται μια εξέχουσα προσωπικότητα γι΄αυτό και δεν εξέπληξε κανέναν όταν το πορτραίτο του μπήκε πριν από λίγα χρόνια  μαζί με άλλα σημαντικών προσωπικοτήτων ,  στην εθνική πινακοθήκη της Μεγάλης Βρετανίας. Θεωρείται ένα άνθρωπος με έντονη φιλανθρωπική δράση βοηθώντας τόσο ευπαθείς ομάδες όσο και καλοσπουδασμένους νέους να κάνουν τα πρώτα επιχειρηματικά τους βήματα. O  Ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation εγκαινίασε  πριν από χρόνια  τη λειτουργία του φιλανθρωπικού προγράμματος "Φαγητό από καρδιάς" στην Αθήνα, που χρηματοδοτείται από το Stelios Philanthropic Foundatiοn.  Από την έναρξη του προγράμματος,  το "Φαγητό από καρδιάς" προσφέρει ένα δωρεάν γεύμα  σνακ και ένα χαμόγελο από καρδιάς σε ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική και κοινωνική διάκριση. Οσο για την προσωπική του ζωή;

Παρόλο που δεν την προβάλλει, κάθε άλλο μάλιστα,  πριν από τρία χρόνια  εγκατέλειψε το κλαμπ των εργένηδων, επιλέγοντας να συνεχίσει την ζωή του με την  Iρλανδή interior designer  Orla Murphy  με την οποία έχουν αποκτήσει και ένα  παιδί.  Ο Sir Stelios που σήμερα ζει μεταξύ Αθήνας, St. Βarth και Μονακό, εκτός από εξαιρετικός επιχειρηματίας ,είναι και ένας ζεστός οικογενειάρχης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr