Νετανιάχου: Συνεχίζει στον πρωθυπουργικό θώκο παρά τις νομικές εκκρεμότητες

Νετανιάχου: Συνεχίζει στον πρωθυπουργικό θώκο παρά τις νομικές εκκρεμότητες

Στην εξουσία ως το 2021 θα παραμείνει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου που αποδεικνύεται... εφτάψυχος - Η συμφωνία με τον πολιτικό του αντίπαλο, Μπένι Γκαντς και οι δικαστικές εκκρεμότητες που τον ταλαιπωρούν

Νετανιάχου: Συνεχίζει στον πρωθυπουργικό θώκο παρά τις νομικές εκκρεμότητες
Ο αγώνας του Μπένιαμιν Νετανιάχου για την πολιτική επιβίωσή του αποδεικνύεται νικηφόρος. Μετά τις αλλεπάλληλες εκλογές και την αντοχή του κόμματός του, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας από κοινού με την αξιωματική αντιπολίτευση. Θα παραμείνει πρωθυπουργός έως το 2021 και στη συνέχεια θα παραδώσει στον Μπένι Γκαντς, το τιμόνι της χώρας, διατηρώντας τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Οι νομικές εκκρεμότητές του, ωστόσο, συνεχίζουν να τον κυνηγούν. Εμφανίστηκε στο δικαστήριο, πλαισιωμένος από ένα πλήθος στελεχών του Λικούντ και δεν δίστασε να κατηγορήσει ευθέως τους δικαστές για συμμετοχή στη σκευωρία που, όπως ισχυρίζεται, έχει στήσει η αριστερή αντιπολίτευση και τα Μίντια. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τον Ιούλιο και αναμένεται να κρατήσει για πολύ καιρό, διχάζοντας την ισραηλινή κοινωνία.

Για να παραμείνει στην πρωθυπουργία, μετά τη συμφωνία του με τον πολιτικό του αντίπαλο, είχε χρειαστεί να περάσει και διήμερη ακρόαση από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η συγκυβέρνηση με τον αντίπαλό του αναμφίβολα δεν θα είναι ιδανική, αλλά με οποιοδήποτε κριτήριο να το δει κανείς, αποτελεί πολιτικό κατόρθωμα. Για την ακρίβεια, θυμίζει περισσότερο την προσγείωση στο έδαφος μίας εφτάψυχης γάτας. Αυτές που πέφτουν από τον πέμπτο όροφο μίας πολυκατοικίας, με την πλάτη προς τα κάτω και καταλήγουν στο έδαφος με τα πόδια άθικτες.

Κάπως έτσι και ο Νετανιάχου, εκτός όλων των άλλων, απέκτησε και το προσωνύμιο “μάγος”. Παρά τις δικαστικές εκκρεμότητές του για διαφθορά και δωροδοκία, παρά την πολιτική φθορά του, παρά τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε λίγους μήνες, παρά τα σκάνδαλα, παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του, παρά την πανδημία και την 16μηνη βαθιά πολιτική κρίση στο Ισραήλ, αυτός παραμένει ακλόνητος στον πρωθυπουργικό θώκο. Ο “Μπίμπι”, ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να πεθάνει…

Κλείσιμο
Η πρώτη του εκλογική νίκη ήταν το 1996. Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα, όμως, η επιβίωσή του στην εξουσία θεωρήθηκε ακόμα πιο επιβλητική, καθώς έμοιαζε σχεδόν αδύνατη. Ο ίδιος την χαρακτήρισε την «πιο μεγάλη νίκη της ζωής του… ενάντια σε όλες τις προβλέψεις». Δεν είχε και άδικο! Η προεκλογική του εκστρατεία διεξήχθη κάτω από την σκιά μίας διαφαινόμενης δίκης με την κατηγορία της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έδινε μάχη στήθος με στήθος με τον πολιτικό του αντίπαλο κεντρώο Μπένι Γκαντς, του κόμματος «Μπλε και Λευκό». Είχε προηγηθεί η εσωκομματική νίκη του, με την οποία κατάφερε να αποδείξει ότι το αρχηγικό άστρο του δεν έχει σβήσει και δύο ακόμα απανωτές εκλογικές δοκιμασίες. Πόσοι πολιτικοί θα επιβίωναν από όλα αυτά και μάλιστα νικητές;

Είναι επικεφαλής του κόμματος Λικούντ από το 1993, με εξαίρεση τα έξι χρόνια που στην κεφαλή του βρέθηκε ο Αριέλ Σαρόν. Χρειάστηκε να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του, μετά την αμφισβήτηση που δέχθηκε από τον Γκίντεον Σάαρ, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και Παιδείας και άλλα στελέχη μετά την απαγγελία κατηγοριών για διαφορά, κατάχρηση εμπιστοσύνης και απάτη σε τρεις υποθέσεις.

Είχαν ήδη προηγηθεί δύο πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2019 και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Ούτε ο Νετανιάχου, ούτε ο Γκαντς μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την αναγκαία πλειοψηφία των 61 μελών της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής, για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η χώρα είχε περιέλθει χωρίς αμφιβολία σε παρατεταμένη πολιτική κρίση.

Οι δύο άνδρες δεν μπόρεσαν να τα βρουν, ενώ στο κενό έπεσε και η κίνηση του προέδρου Ρεουβέν Ρίβλιν να ορίσει στην Κνέσετ το καθήκον να ορίσει η ίδια εντολοδόχο πρωθυπουργό. Εντέλει, πριν την τρίτη εκλογική αναμέτρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε έναν μήνα αργότερα, ο Νετανιάχου εξασφάλισε τον ρόλο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Την ευκαιρία αυτή του την προσέφερε η ίδια η νομοθεσία. Ένας απλός βουλευτής ή υπουργός που διώκεται ποινικά οφείλει να παραιτηθεί. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τον πρωθυπουργό!

Νομικός γολγοθάς

Η πολιτική αντοχή που επέδειξε ο Νετανιάχου δεν εξαλείφει τα νομικά του προβλήματα, ούτε τον γλιτώνει από αχαρτογράφητα νερά. Η δίκη του αναβλήθηκε, λόγω της πανδημίας. Νομικοί εκτιμούν ότι η δίκη του δεν αποκλείεται να κρατήσει χρόνια. Ο γενικός εισαγγελέας Αβιχάι Μάντελμπλιτ, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, παρουσίασε στο τέλος του 2019 ένα κατηγορητήριο εναντίον του Νετανιάχου, στηριγμένο σε 333 μάρτυρες. Μεταξύ αυτών ήταν επιχειρηματίες, πολιτικά στελέχη και δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο παντοδύναμος πολιτικός και εν ενεργεία πρωθυπουργός αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροληψία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε τρεις χωριστές υποθέσεις. Μία από αυτές σχετίζεται με την σύζυγό του. Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Σάρα έλαβαν δώρα από τον Άρνον Μίλχαν, παραγωγό του Χόλιγουντ και Ισραηλινό υπήκοο και από τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζέιμς Πάκερ. Το κατηγορητήριο κάνει λόγο για σαμπάνιες και πούρα.

Η Σάρα Νετανιάχου είχε στο παρελθόν κριθεί ένοχη για «προσβλητική και ταπεινωτική» συμπεριφορά απέναντι σε πρώην εργαζόμενο στην πρωθυπουργική κατοικία του Ισραήλ, ο οποίος αποζημιώθηκε με 24.000 λίρες. Η δεύτερη υπόθεση φέρει την κωδική ονομασία «Φάκελος 4.000». Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι προσπάθησε να διασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση από τον ενημερωτικό ιστότοπο Walla, με αντάλλαγμα χάρες.

Η τρίτη και τελευταία υπόθεση έχει να κάνει με τον εκδότη της εφημερίδας Yediot Ahronot Άρνον Μόζες. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα υπήρξε κάποιου είδους συναλλαγή για την προνομιακή μεταχείριση του πρωθυπουργού. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι έχει πέσει θύμα σκευωρίας των πολιτικών αντιπάλων του και των Μίντια.

Ο άγνωστος Μπένι

Ο σκηνοθέτης Νταν Σαντούρ έχει δημιουργήσει το ντοκιμαντέρ «King Bibi», το οποίο και καταπιάνεται με τη ζωή του Νετανιάχου. Σε αυτό περιγράφεται η δύσκολη σχέση που διατηρούσε ο πολιτικός με τον πατέρα του καθηγητή Μπενζιόν Νετανιάχου. Γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1949. Είχε δύο ακόμα αδέλφια. Αυτός ήταν ο μεσαίος και λέγεται πως έχει υψηλότατο ΙQ, σχεδόν 180, χωρίς αυτό να έχει ποτέ αποδειχθεί.

Ο πατέρας του ήταν καθηγητής εβραϊκής ιστορίας και το 1963 μετακόμισε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ και στη Φιλαδέλφεια. Εκεί εργάστηκε ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο Dropsie. «Χαίρομαι που βρίσκομαι στη Φιλαδέλφεια», είχε δήλωσε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου το 1999, όταν είχε απευθυνθεί σε φοιτητές, κατά τη διάρκεια της αποφοίτησής τους από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας. «Ένα πολύ καλό μέρος του πνευματικού μου κεφαλαίου αναπτύχθηκε σε αυτήν την πόλη».

Συμμαθητές του τον θυμούνται να ξεχωρίζει: σε μία περίοδο που η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών ήταν ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, εκείνος ήταν υπέρ και τον διακατείχε ένας ακραίος συντηρητισμός. Επέστρεψε στο Ισραήλ, αμέσως μετά την αποφοίτησή του. Δεν έκανε τον κόπο να συμμετάσχει καν στην τελετή αποφοίτησής του.

Υπηρέτησε σε επίλεκτη μονάδα των ισραηλινών ειδικών δυνάµεων και συµµετείχε σε πολλές αποστολές. Το ίδιο ακριβώς έκανε και μεγαλύτερος αδελφός του. Ο Ιωνάθαν ήταν το καμάρι του πατέρα του, ο οποίος ονειρευόταν σπουδαίο μέλλον για τον πρωτότοκό του. Ήταν πεπεισμένος ότι προοριζόταν για σπουδαία πράγματα.

Με μία έννοια έτσι έγινε, καθώς ακόμα και σήμερα αποτελεί εθνικό ήρωα. Το νήμα της ζωής του, όμως, κόπηκε πρόωρα. Ο συνταγματάρχης Ιωνάθαν ή Ιώνι ήταν ο αρχηγός και ο μοναδικός ένστολος νεκρός της «επιχείρησης Entebbe». Στις 27 Ιουνίου του 1976, η Air France 139 απογειώθηκε από το Τελ Αβίβ για το Παρίσι με ενδιάμεση στάση στην Αθήνα. Εκεί επιβιβάστηκαν τέσσερις τρομοκράτες.

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση από την Αθήνα. Το αεροσκάφος κατευθύνθηκε και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Entebbe της Ουγκάντα. Εκεί οι αεροπειρατές ενισχύθηκαν με τρεις ακόμα συνεργούς τους και οδήγησαν τους ομήρους στο παλιό κτίριο του αεροδρομίου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απάντησε με μία καταδρομική ενέργεια για την απελευθέρωση των ομήρων, γνωστή ως επιχείρηση Thunderbolt ή ακόμα πιο γνωστή ως «επιχείρηση Έντεμπε». Στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Από τους 200 κομάντος σκοτώθηκε μόνο ο επικεφαλής συνταγματάρχης Νετανιάχου και από του 104 ομήρους μόνο τρείς.

Όπως όλα τα παράταιρα σε αυτή τη ζωή, ο θάνατος του αδελφού του και η ανάδειξη του σε εθνικό ήρωα έστρωσαν τον πολιτικό δρόμο του Μπένιαμιν Νετανιάχου. Στην πολιτική καριέρα του ευτύχησε να γίνει πέντε φορές πρωθυπουργός. Η πολιτική του αντοχή είναι μάλλον ένα ευχάριστο νέο για την Αθήνα. Επί ηγεσίας του ενισχύθηκαν οι συμμαχικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ποιος ξεχνάει την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, το επιστέγασμα της αναβαθμισμένης συνεργασίας.

Οι επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ έφτασαν να καταλήξουν και σε προσωπική κόντρα με τον Νετανιάχου, γεγονός που έχει βαθύνει το ρήγμα. Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η εξέλιξη της προσάρτησης τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ο Νετανιάχου είχε δεσμευτεί ότι σε περίπτωση νίκης του, η κοιλάδα του Ιορδάνη, μια λωρίδα γης στρατηγικής σημασίας, που αποτελεί το 30% της Δυτικής Όχθης, θα προσαρτηθεί άμεσα στο κράτος του Ισραήλ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σήμερα παρουσιάζεται το πακέτο ανάκαμψης της Κομισιόν

Έβρος: Η Ελλάδα ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις - Για «θερμό καλοκαίρι» μιλά ο Παναγιωτόπουλος

Δολοφονία Κένεντι: Τα μυστικά του Έλληνα πράκτορα Τζορτζ Ιωαννίδη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης