Τζορτζ Φλόιντ: Σοκ και δέος στις ΗΠΑ - Παγκόσμια ανησυχία από τις εικόνες εμφυλίου

Τζορτζ Φλόιντ: Σοκ και δέος στις ΗΠΑ - Παγκόσμια ανησυχία από τις εικόνες εμφυλίου

Η κυβέρνηση Τραμπ δυσκολεύεται να βρει τρόπο αποκλιμάκωσης της κρίσης - Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ανά την υφήλιο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Αμερικανούς διαδηλωτές

Τζορτζ Φλόιντ: Σοκ και δέος στις ΗΠΑ - Παγκόσμια ανησυχία από τις εικόνες εμφυλίου
Σοκ και δέος προκαλεί στην διεθνή κοινότητα η εκτός ελέγχου κατάσταση στις ΗΠΑ, καθώς συνεχίζονται τα έκτροπα σε όλο και περισσότερες πολιτείες με τους αστυνομικούς να συγκρούονται με τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον φρικτό θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Ο άτυχος άνδρας πέθανε από ασφυξία με το γόνατο ενός λευκού αστυνομικού να τον πιέζει ασφυκτικά στο λαιμό.



Με το κύμα οργής να φουντώνει και τις διαμαρτυρίες να μαρτυρούν απογοήτευση μεγάλου ποσοστού της αμερικανικής κοινωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως στην Εθνοφρουρά να ενεργοποιηθεί σε 17 πολιτείες, ανάμεσα στις οποίες η Ουάσινγκτον, η Καλιφόρνια, η Μινεσότα, το Κολοράντο, το Τέξας, το Κάνσας και η Τζόρτζια. Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε σχεδόν 40 πόλεις, αλλά οι περισσότεροι πολίτες την αγνόησαν, γεγονός που προκάλεσε ένταση και βίαιη αντιπαράθεση με τις αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας είναι οι περισσότερες που έχουν επιβληθεί από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που επίσης είχαν συμπέσει με μια προεκλογική προεδρική εκστρατεία και εν μέσω αντιπολεμικών διαδηλώσεων. Η έκρυθμη κατάσταση σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ προκαλούν σοβαρό πονοκέφαλο στον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τη διαχείριση του κορωνοϊού την ώρα που η χώρα του βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Μέχρι στιγμής οι αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε πάνω από χίλιες συλλήψεις σε 22 αμερικανικές πόλεις.



Την ίδια ώρα, χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις, την επομένη μίας ακόμη νύκτας διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού που οδήγησαν σε βίαιες ταραχές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του επιρρίπτουν την ευθύνη σε οργανώσεις της άκρας αριστεράς. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέρασε σχεδόν μια ώρα στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου το βράδυ της Παρασκευής την ώρα που διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο. Αστυνομική πηγή δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο πως πρώτα είχαν οδηγηθεί στο καταφύγιο η «Πρώτη Κυρία«, Μελάνια Τραμπ και ο γιος του ζευγαριού, Μπάρον.

Δεύτερη πηγή δήλωσε στο CNN ότι «σε περίπτωση που ο κίνδυνος στον Λευκό Οίκο βρεθεί στο κόκκινο και μετακινηθεί ο πρόεδρος στο Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης του Λευκού Οίκου, τότε η Μελάνια Τραμπ, ο Μπάρον Τραμπ ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της πρώτης οικογένειας μετακινείται επίσης». Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι περίπου 50 μέλη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια συμπλοκών με τους διαδηλωτές, αναφέρει το CNN. Σε δραματικούς τόνους εξελίχθηκε η πρώτη επικοινωνία μεταξύ της οικογένειας του θύματος με τον επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης, στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNN. H «συνάντηση» έγινε μεταξύ του επικεφαλής του τμήματος Μρντάρια Αραντόνο με τον αδελφό του θύματος Φίλονις Φλόιντ.

Κλείσιμο


Λεηλασίες και βανδαλισμοί

Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη της Καλιφόρνια που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες. Η οργή που σάρωσε τις ΗΠΑ μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό προκάλεσε βίαια επεισόδια που συνοδεύθηκαν από λεηλασίες και εμπρησμούς στη Μινεάπολη, τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, το Ντάλας, το Λας Βέγκας, το Σιάτλ, το Μέμφις, την Ατλάντα, το Λος Αντζελες, το Μαϊάμι, το Πόρτλαντ, το Σικάγο, και την Ουάσινγκτον, με την αστυνομία να κάνει ευρεία χρήση χημικών, και να απωθεί τους διαδηλωτές με σφαίρες καουτσουκ. Το σύνθημα των διαδηλωτών που έχουν κατακλύσει πολλούς δρόμους των ΗΠΑ είναι «Black Lives Matter» και «I Can't Breathe» (τις τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ πριν ξεψυχήσει κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν).

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται για μας όσο δεν είμαστε νεκροί. Και διαδηλώνουμε και τίποτε δεν γίνεται. Αυτό θέλουμε ν΄αλλάξει», υποστηρίζει μία διαδηλώτρια στο Μαϊάμι. Εκτός από τους διαδηλωτές, υπήρξαν και δημοσιογράφοι που δέχθηκαν σε πολλές πόλεις επίθεση, τόσο από αστυνομικούς όσο και από διαδηλωτές. Στην πόλη της Νέας Υόρκης η αστυνομία συνέλαβε περίπου 350 ανθρώπους και 30 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια συγκρούσεων. Ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι ερευνάται η συμπεριφορά των αστυνομικών και όπως είπε ο ίδιος είδε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας αστυνομικός να τραβάει την μάσκα από το πρόσωπο ενός Αφροαμερικανού διαδηλωτή και να ψεκάζει κάτι στο πρόσωπό του. Ανάμεσα στους συλληφθέντες για παράνομη συνάθροιση, τη νύχτα του Σαββάτου, είναι και η 25χρονη κόρη του ντι Μπλάζιο, Κιάρα, σύμφωνα με μια πηγή του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης. Η νεαρή αφέθηκε ελεύθερη.



Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Ατλάντα, Κίσα Λανς Μπότομς συνέκρινε την κατάσταση με τις ταραχές στο Σάρλοτσβιλ, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της κυριαρχίας των λευκών και αντιφασιστών προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό δεκάδων τον Αύγουστο 2017. ο Τραμπ είχε τότε δηλώσει ότι υπάρχουν «πολύ εντάξει άνθρωποι και στις δύο πλευρές». «Ο πρόεδρος Τραμπ επιβαρύνει την κατάσταση», δήλωσε στο δίκτυο CBS. «Έχουμε ξεπεράσει το σημείο καμπής. Η ρητορική του το μόνο που κάνει είναι να πυροδοτεί την κατάσταση και πρέπει να σιωπήσει».

Πυρά από Δημοκρατικούς δέχεται ο Τραμπ

«Θα έπρεπε να ενώσει την χώρα και όχι να ρίχνει λάδι στη φωτιά », δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις βιαιότητες. «Οι διαδηλώσεις απέναντι σε τέτοια αστυνομική αγριότητα αποτελούν δικαίωμα και ανάγκη… Ο εμπρησμός πόλεων και οι καταστροφές δεν είναι», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κηρύξουν την οργάνωση «ANTIFA» τρομοκρατική οργάνωση», ανακοίνωσε με tweet ο Τραμπ, ο οποίος επιρρίπτει στο κίνημα και άλλους «ριζοσπάστες εξτρεμιστές» τις ταραχές που ξεσπούν κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν μπορεί να συμφωνήσει στον τρόπο αποκλιμάκωσης της έντασης

Καθώς οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ και οι υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα του Λευκού Οίκου για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους ασκεί πιέσεις ώστε ο πρόεδρος Τραμπ να απευθύνει ένα επίσημο διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος για να δώσει έμφαση στην υποστήριξή του στην τήρηση του νόμου και της τάξης, αλλά και στους αστυνομικούς.

Από την άλλη μεριά, ο γαμπρός και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ μαζί με άλλους υψηλόβαθμους συμβούλους επιχειρηματολογούν κατά μιας τέτοιας κίνησης, υποστηρίζοντας ότι ο τόνος που θα έχει μπορεί να απομακρύνει σημαντικούς ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των Αφροαμερικανών, την υποστήριξη των οποίων προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση Τραμπ. Ένα προεδρικό διάγγελμα θα αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το μήνυμα του προέδρου Τραμπ για την επανεκκίνηση της οικονομίας το συντομότερο δυνατό, όπως υποστηρίζουν όσοι είναι αντίθετοι προς την κίνηση αυτή.



Οι εικόνες εμφυλίου στις ΗΠΑ προκαλούν τρόμο ανά την υφήλιο

Τα επεισόδια ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ δεν εκπλήσσουν πλέον ούτε τους πιο στενούς συμμάχους της χώρα του Ντόναλντ Τραμπ, αν και πολλοί έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους. Οι ταραχές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών γίνονται πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο με την κρίση του κορωνοϊού να περνάει σε δεύτερη μοίρα, σε διάφορες χώρες.

Ο κτηνώδης θάνατος του 46χρονου Αφρομερικανού στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη ήταν ο τελευταίος στη λίστα με τους θανάτους μαύρων ανδρών και γυναικών από τα πυρά Αμερικανών αστυνομικών. Ο Φλόιντ έχασε τη ζωή του την περασμένη Δευτέρα και το βίντεο που τον δείχνει πεσμένο στον δρόμο να λέει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατάει στον λαιμό για περίπου εννέα λεπτά, προκάλεσε την οργή σε μια πολιτικά και φυλετικά διχασμένη χώρα εν μέσω της περιόδου της πολωτικής προεδρικής εκστρατείας. Επιπλέον η αμερικανική κοινωνία εξέρχεται τώρα από την αυστηρή καραντίνα λόγω κορωνοϊού και εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άνεργοι λόγω της πανδημίας. Οι μειονοτικές κοινότητες, μάλιστα, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.

Βρετανία

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χτες στη καρδιά του Λονδίνου για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Αμερικανούς διαδηλωτές. Φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Χωρίς δικαιοσύνη! Χωρίς ειρήνη!» και κραδαίνοντας πλακάτ με τη φράση: «Πόσα περισσότερα;», στην πλατεία Τραφάλγκαρ, οι διαδηλωτές αγνόησαν τους κανόνες που απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ένταση προκλήθηκε έξω από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη βρετανική πρωτεύουσα, με την εφημερίδα «Daily Mail» να επισημαίνει ότι οι αρχές προέβησαν τουλάχιστον σε 23 συλλήψεις στο Λονδίνο.



Δανία

Στη Δανία, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες έξω από την αμερικανική πρεσβεία κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα:«Σταματήστε να σκοτώνετε τους μαύρους».

Γερμανία

Το Σάββατο, διαδηλωτές κατέκλυσαν το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο με το σύνθημα: «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» ενώ χθες εκατοντάδες Γερμανοί ξεχύθηκαν στην περιοχή Kreuzberg κραδαίνοντας πλακάτ όπως «Η σιωπή είναι βία», «Οι αστυνομικοί είναι υπόλογοι» και «Ποιος αναλαμβάνει δράση όταν δολοφονούν οι αστυνομικοί;»



Ιταλία

Στην Ιταλία, ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Corriere della Sera», Μάσιμο Γκάτζι γράφει σε άρθρο του ότι η αντίδραση στη δολοφονία του Φλόιντ ήταν «διαφορετική» από τις προηγούμενες περιπτώσεις Αφροαμερικανών που έχασαν την ζωή τους από αμερικανικά πυρά. «Υπάρχουν μαύρα κινήματα που δεν κηρύττουν πλέον τη μη βίαιη αντίσταση», έγραψε ο Γκάτζι υπογραμμίζοντας την προειδοποίηση του κυβερνήτη της Μινεσότα ότι «οι αναρχικές και λευκές εθνικιστικές ομάδες προσπαθούν να τροφοδοτήσουν το χάος».

Σε χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν το χάος και τη βία των αμερικανικών διαδηλώσεων, εν μέρει για να υπονομεύσουν την κριτική των Αμερικανών αξιωματούχων προς τα έθνη τους.

Milano, manifestazione sotto consolato Usa: "Giustizia per George Floyd"


Κίνα

Στην Κίνα, οι διαμαρτυρίες αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα της αμερικανικής κυβερνητικής κριτικής για την καταστολή της Κίνας έναντι των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Ιράν

Στο Ιράν, η κρατική τηλεόραση που έχει λογοκρίνει την πρόσβαση σε πολλές ιστοσελίδες των πολιτών, μεταδίδει τις τελευταίες ώρες εικόνες από τις ταραχές στις ΗΠΑ. Οι δημοσιογράφοι αναφέρονται σε φρικτές εικόνες στη Νέα Υόρκη, όπου η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδηλωτές». Σε μία άλλη κρατική τηλεοπτική εκπομπή, ο δημοσιογράφος κατηγόρησε τις αμερικανικές αστυνομικές υπηρεσίες στην Ουάσινγκτον ότι «έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και επιτέθηκαν σε διαδηλωτές».

Ρωσία

Η Ρωσία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για «συστηματικά προβλήματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Καταδίκασε τον θάνατο του Φλόιντ ως τον τελευταίο σε μια σειρά υποθέσεων αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών ενώ υπήρξαν και πολλές «φωνές» αλληλεγγύης προς τους τους διαδηλωτές.

Βραζιλία

Στη Βραζιλία, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο του Ρίο ντε Τζανέιρο για να διαμαρτυρηθούν για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την αστυνομία εναντίον των μαύρων στις γειτονιές της εργατικής τάξης του Ρίο, γνωστές ως «φαβέλες». Η διαμαρτυρία, με την ονομασία «Η ζωή των μαύρων έχει σημασία», διακόπηκε όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Οι διαδηλωτές ζήτησαν να μπει ένα τέλος στις αστυνομικές επιχειρήσεις μέσα σε φαβέλες.



Καναδά

Στον Καναδά, διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του ρατσισμού. Σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας του Μόντρεαλ και ορισμένων διαδηλωτών. Η αστυνομία κήρυξε τη συγκέντρωση παράνομη αναφέροντας ότι υπήρξαν διαδηλωτές που άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών με τους ίδιους να απαντούν με σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα.

Λίβανο

Στο Λίβανο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με tweets εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους Αμερικανούς διαδηλωτές χρησιμοποιώντας το hashtag #Americarevolts. Μέσα σε 24 ώρες, το hashtag #Americanrevolts έγινε Νο. 1 σε επισκεψιμότητα στο Λίβανο.



Ειδήσεις σήμερα:

Showgirls: Η χειρότερη «σοφτ-πορνό» ταινία όλων των εποχών έγινε 25 ετών

Viral η μαύρη διαδηλώτρια που γονάτισε μπροστά στο «τείχος» των αστυνομικών

Αδιανόητο: Ο Ιρανός που αποκεφάλισε την κόρη του ρώτησε πρώτα δικηγόρο για να αποφύγει την θανατική ποινή!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης