Κορωνοϊός - Σουηδία: Πολιτικές αναταράξεις μετά την παραδοχή ότι η ανοσία της αγέλης... απέτυχε!

Με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 4.500, ο  κορυφαίος επιδημιολόγος Αντερς Τέγκνελ παραδέχεται ότι η ανοσία της αγέλης  δεν στέφθηκε με επιτυχία

«Φωτιές» άναψε στην Σουηδία η δήλωση του κορυφαίου επιδημιολόγου  Αντερς Τέγκνελ  ότι η πολιτική περί «ανοσίας της αγέλης» που εφαρμόστηκε εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 4.500 σε μία χώρα με έντεκα εκατομμύρια πληθυσμό (όσο η Ελλάδα), ο «Τσιόδρας της Σουηδίας» παραδέχτηκε τους λανθασμένους χειρισμούς του σε ότι αφορά την κρίση.

Οι δηλώσεις του «αρχιτέκτονα» της απρόσμενα χαλαρής στρατηγικής της χώρας κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, έφεραν σε δεινή θέση την κυβέρνηση της Στοκχόλμης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λέβεν, ο οποίος έχει υποσχεθεί την διενέργεια έρευνας για τη διαχείριση της πανδημίας στην χώρα του, τηρεί σιγή ιχθύος αποφεύγοντας να απαντήσει στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τέγκνελ.

Από την πλευρά της, όμως, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στον Σουηδό επιδημιολόγο.

Σε γραπτή της απάντηση προς το Reuters, η υπουργός επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ήταν σε κάθε στιγμή έτοιμη να εισαγάγει περαιτέρω μέτρα αν τα είχαν εισηγηθεί οι εμπειρογνώμονες» δείχνοντας ουσιαστικά τον καθηγητή Τέγκνελ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Aftonbladet» δήλωσε ότι η συνολική στρατηγική για τον έλεγχο της νόσου, με την παράλληλη προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ήταν η ορθή. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι έχασε την ζωή τους ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων.

«Ταυτόχρονα θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι, σε ό,τι αφορά την φροντίδα των μεγαλύτερων και την εξάπλωση της νόσου, δεν λειτούργησε. Είναι προφανές. Υπερβολικά πολλοί ηλικιωμένοι πέθαναν εδώ», παραδέχθηκε.

Σε αντίθεση με ότι συνέβη στη Σουηδία, τα σχολεία, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις έκλεισαν στις περισσότερες  ευρωπαϊκές χώρες.

Στην σκανδιναβική χώρα, η κυβέρνηση έκλεισε τα κέντρα φροντίδας λίγο πριν εκπνεύσει ο Μάρτιος, αλλά περίπου το 50% των θανάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αφορούν τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

Επιπλέον, τα πρόσφατα τεστ αντισωμάτων έδειξαν ότι ο αριθμός των πολιτών που έχουν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό στην Σουηδία είναι πολύ μικρότερος από αυτούς που προέβλεπαν τα μοντέλα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας για να έχει επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης»: η πολιτική αυτή αποτελούσε και στρατηγικό στόχο της διαχείρισης της επιδημίας, όπως την είχε στο μυαλό του ο καθηγητής Άντερς Τέγκνελ.

Ο Σουηδός επιδημιολόγος τόνισε πάντως ότι είναι δύσκολο να πει κανείς ποια μέτρα από αυτά τα οποία ελήφθησαν σε άλλες χώρες, θα ήταν αποτελεσματικά στην πατρίδα του.

«Ισως θα το μάθουμε τώρα που αρχίζουν να αίρονται μέτρα, ένα την φορά. Και τότε ίσως να αποκτήσουμε κάποιου είδους πληροφόρηση για το τι, επιπλέον αυτών που εφαρμόσαμε, θα μπορούσαμε να έχουμε υιοθετήσει χωρίς να εφαρμόσουμε συνολικό lockdown», πρόσθεσε.

Η σουηδική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις και για το ότι δεν έχει φθάσει στον στόχο των 100.000 τεστ εβδομαδιαίως, έχοντας περιορισθεί στο ένα τρίτο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπγιορν Ολσεν, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, δήλωσε ότι η στρατηγική της Σουηδίας υπήρξε καταστροφική.

«Είναι ένα από τα πιο επονείδιστα και τραγικά γεγονότα όλων των κατηγοριών για την Σουηδία», είπε ζητώντας αλλαγή πλεύσης, με τον πολλαπλασιασμό των τεστ και περισσότερη ιχνηλάτηση κρουσμάτων. «Όσο οι άνθρωποι πεθαίνουν, πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε».

Οι σημερινές δηλώσεις του επιδημιολόγου Τέγκνελ ακολουθούν την αυξανόμενη κριτική που διατυπώνεται στην Σουηδία για την διαχείριση της επιδημίας από την κυβέρνηση βάσει μιας πολιτικής που βασίστηκε κυρίως στην εθελούσια δράση, κοινωνική αποστασιοποίηση και εφαρμογή υγειονομικών κανόνων απλής λογικής, αλλά απέτυχε να προλάβει την εξάπλωση της επιδημίας.

Η Σουηδία έχει χαμηλότερη θνητότητα της νόσου Covid-19 από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία, που εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα «lockdown».

Όμως, με 443 θανάτους ανά εκατομμύριο ατόμων, καταλαμβάνει την όγδοη θέση της κατάταξης των κατά κεφαλήν θανάτων στον κόσμο . Επιπλέον, είχε την υψηλότερη θνητότητα στην Ευρώπη για ορισμένα χρονικά διαστήματα τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο «Ourworldindata.org».

«Αν επρόκειτο να αντιμετωπίσουμε την ίδια νόσο, γνωρίζοντας ακριβώς ότι γνωρίζουμε γι' αυτήν σήμερα, πιστεύω ότι θα είχαμε καταλήξει να κάνουμε κάτι ανάμεσα σε αυτό που έκανε η Σουηδία και ο υπόλοιπος κόσμος», παραδέχθηκε ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ.

Εισήσεις σήμερα:

Πάνω από 50.000 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού στη Βρετανία σύμφωνα με το Reuters


IATA: Κατά 30% αυξήθηκε η αεροπορική κίνηση τον Μάιο

Υπόθεση Novartis: Νέες έρευνες μετά τα έγγραφα του FBI που κατέθεσε ο Αγγελής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr