FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες

FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες

523 ονόματα έχουν αναγραφεί μέχρι σήμερα στη λίστα του FBI με τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες - Τι κρύβεται πίσω πίσω από τα δέκα γυναικεία ονόματα της λίστας

FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
Στην καθιερωμένη από το 1950 λίστα των πλέον καταζητούμενων εγκληματιών του FBI έχουν αναγραφεί μέχρι σήμερα 523 ονόματα. Δέκα από αυτά είναι γυναίκες…

1. Ρουθ Άιζμαν-Σίερ: Έθαψε το θύμα της ζωντανό 

Στις 17 Δεκεμβρίου του 1968 η Ρουθ Άιζμαν και ο εραστής της Γκάρυ Στήβεν Κράιστ απαγάγουν υπό την απειλή όπλου την φοιτήτρια και κόρη ενός εκατομμυριούχου της  Φλόριντα, Μπάρμπαρα Τζιν Μακλ και την οδηγούν 30 χιλιόμετρα βόρεια της Ατλάντα. Εκεί, τη θάβουν σε ένα αυτοσχέδιο φέρετρο -σχεδόν ένα μέτρο κάτω από τη γη- διατηρώντας την ζωντανή και ναρκωμένη με υπνωτικά χάπια, αναμένοντας τον πατέρα της να πληρώσει λύτρα 500.000 δολαρίων. Παρότι ο Ρόμπερτ Μακλ έδωσε τα χρήματα, οι απαγωγείς είχαν αφήσει ασαφείς οδηγίες με αποτέλεσμα η αστυνομία να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να την προλάβει ζωντανή. Η  Σίερ καταφέρνει να διαφύγει τη σύλληψη και στις 28 Δεκεμβρίου του 1968 γίνεται η πρώτη γυναίκα που κατονομάζεται ως «καταζητούμενη του FBI». Συνελήφθη στις 5 Μαρτίου του 1969 ενώ ζούσε μια άλλη ζωή στην Οκλαχόμα με το όνομα Ντόνα Σου Γουίλς. Δύο μήνες μετά τη σύλληψή της, ομολόγησε την ενοχή της, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 7 ετών, εξέτισε τα τρία και εν συνεχεία απελάθηκε στην πατρίδα της, την Ονδούρα.
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
Η Ρουθ Άιζμαν-Σίερ
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
Το θύμα της Ρουθ Άιζμαν-Σίερ

2.  Μαρί Ντιν Άρινγκτον: Εκδικητική παράνοια

Είναι Απρίλιος του 1968 όταν μία οργισμένη γυναίκα εισβάλει στο δικηγορικό γραφείο του Μπομπ Πιρς στη Φλόριντα ζητώντας επίμονα να τον δει. Όταν η γραμματέας του, Βίβιαν Τζουν Ρίτερ της λέει ότι εκείνος λείπει, η Άρινγκτον απαγάγει την ίδια και την σκοτώνει. Το σώμα  της Τζουν ήταν σχεδόν μη αναγνωρίσιμο όταν ανακαλύφθηκε τρεις ημέρες αργότερα. Τη στιγμή της δολοφονίας, η Άρινγκτον ήταν έξω με εγγύηση αφού είχε καταδικασθεί  για την δολοφονία του συζύγου της.
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
Η Μαρί Ντιν Άρινγκτον

Ο λόγος που η Άρινγκτον ζητούσε αυτή τη φορά εκδίκηση ήταν το ότι ο δημόσιος συνήγορος υπεράσπισης  Πιρς είχε υπερασπιστεί ανεπιτυχώς τον γιο της, με αποτέλεσμα να καταδικασθεί σε  ισόβια κάθειρξη για ένοπλη ληστεία, απάτη και πλαστογραφία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν το δακτυλικό αποτύπωμα της Άρινγκτον στον τόπο μιας διάρρηξης στο σπίτι του δικαστή Τρόι Χολ, ο οποίος είχε επιβάλει την  ισόβια κάθειρξη στο γιό της. Η Άρινγκτον συνελήφθη και φυλακίσθηκε αλλά τον Μάρτιο του 1969,  δραπέτευσε και διέφυγε στη Νέα Ορλεάνη όπου  ξεκίνησε μια νέα ζωή  εργαζόμενη ως σερβιτόρα. Απέφυγε τη σύλληψη για δύο χρόνια και ήταν τότε που συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις πιο καταζητούμενες γυναίκες του FBI. Τιμωρήθηκε αρχικά με τη θανατική ποινή αλλά η ποινή της μετατράπηκε σε ισόβια που εξέτισε  στην ίδια φυλακή από την οποία είχε αποδράσει.
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
Κλείσιμο

3. Άντζελα Ντέιβις: Η «μαύρη κομμουνίστρια» και το «ευχαριστώ» στους Έλληνες

Τέλη δεκαετίας ’60. Η  επίκουρη καθηγήτρια φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αποβάλλεται όταν γίνεται γνωστό πως αποτελεί ενεργό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος των Η.Π.Α. Στη συνέχεια επιστρέφει για ένα μικρό διάστημα, καθώς Πολιτειακό δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματική την απόλυσή της, για να εκδιωχθεί οριστικά τον Ιούνιο του 1970  αυτή τη φορά για «μια σειρά εμπρηστικές ομιλίες της, με στόχο την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής». Η  Ντέιβις, που υποστήριζε ενεργά το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων, πρωτοστάτησε σε εκδηλώσεις συμπαράστασης στους μαύρους φυλακισμένους Τζορτζ Τζάκσον, Φλίτα Ντράμγκο και Τζον Κλισέτ, που κατηγορήθηκαν για το φόνο ενός λευκού δεσμοφύλακα στις διαβόητες για την απάνθρωπη σκληρότητά τους φυλακές Σολεδάδ, στην Καλιφόρνια. Οι οργανώσεις των μαύρων κατήγγειλαν δικαστική σκευωρία, φέρνοντας στο φως όλη τη ρατσιστική μισαλλοδοξία του αμερικανικού δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος.
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
Η Άντζελα Ντέιβις

Στις 7 Αυγούστου του 1970, τρεις μαύροι, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του Τζορτζ Τζάκσον, Τζόναθαν, και ένας δικαστής σκοτώνονται ύστερα από ένοπλη απόπειρα απαγωγής του τελευταίου από δικαστήριο της καλιφορνέζικης πόλης Σαν Ραφαέλ, με στόχο τον εκβιασμό των αρχών για την απελευθέρωση των τριών καταδίκων της Σολεδάδ.  Στις 15 Αυγούστου, η αμερικανική κοινή γνώμη, που παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πολύκροτη υπόθεση της Σολεδάδ, μένει άφωνη διαβάζοντας στις εφημερίδες ότι εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη της απολυμένης καθηγήτριας Άντζελα Ντέιβις, με τις κατηγορίες του φόνου πρώτου βαθμού, της απαγωγής και της συνωμοσίας. Το FBI κατηγορεί την Ντέιβις για συνενοχή στην αιματηρή απόπειρα στο Σαν Ραφαέλ, υποστηρίζοντας ότι τρία από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα ήταν καταχωρισμένα στο όνομα της μαύρης κομμουνίστριας. Η υπόθεση αποκτά πανεθνικό ενδιαφέρον καθώς η Ντέιβις, που κρύβεται για να αποφύγει τη σύλληψη, αντιμετωπίζει ακόμα και την ποινή του θανάτου. Έπειτα από ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα, η Ντέιβις συλλαμβάνεται στις 13 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και φυλακίζεται στην Καλιφόρνια σαν εξαιρετικά επικίνδυνη εγκληματίας.  
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες

Έπειτα από μια μεγάλη κινητοποίηση προοδευτικών οργανώσεων και διανοουμένων και κάτω από την πίεση μεγάλης μερίδας του Τύπου, οι δικαστικές αρχές της Καλιφόρνιας κρίνουν αντισυνταγματική την ποινή του θανάτου για την περίπτωση της Ντέιβις και επιτρέπουν την απελευθέρωσή της με χρηματική εγγύηση εν αναμονή της δίκης της, που έγινε ενάμιση χρόνο αργότερα. «Όταν ήμουνα στη φυλακή, ανάμεσα στο 1970-1972, αντιμέτωπη με θανατική ποινή, πλήθος Έλληνες στήριξαν την καμπάνια για τη ζωή μου, έλαβα μάλιστα τότε πολλά ένθερμα μηνύματα αλληλεγγύης μαζί κι ένα όμορφο ξυλόγλυπτο-δώρο από Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους. Τους χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ και το δίνω στα εγγόνια τους». Κρίθηκε αθώα στη δίκη που ακολούθησε,  μετά από 13ωρη διαβούλευση  του σώματος των ενόρκων που απαρτιζόταν αποκλειστικά από λευκούς .
 
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
Από την υποψηφιότητα της Άντζελα Ντέιβις για την προεδρεία των ΗΠΑ
 4. Μπερναντίν Ρέι  Ντορν: Από την επανάσταση στα έδρανα

Η απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Μπερναντίν Ρέι  Ντορν, ήταν πρωτοπόρος στο «Weather Underground», μία ριζοσπαστική επαναστατική ομάδα, που αντιτάχθηκε σθεναρά στον πόλεμο του Βιετνάμ και συμμάχησε με τον Μαύρο Απελευθερωτικό Στρατό και τους Μαύρους Πάνθηρες. Η ομάδα ήταν υπεύθυνη για βομβαρδισμούς στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στο Πεντάγωνο καθώς και σε πολλά αστυνομικά τμήματα της Νέας Υόρκης. Η Ντορν  συμπεριλήφθηκε στη λίστα  του FBI  με τους πλέον καταζητούμενους για τρία χρόνια από το 1970 έως το 1973. Βγήκε από τη λίστα το 1973 μετά την δικαστική απόρριψη μιας υπόθεσης κατά του «Weather Underground» λόγω παράνομων αποδεικτικών στοιχείων. Εν συνεχεία εργάστηκε ως διευθύντρια του Κέντρου Παιδικής και Οικογενειακής Δικαιοσύνης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο.
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
Η Μπερναντίν Ρέι Ντορν
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
Η Μπερναντίν Ρέι Ντορν

5 & 6: Κάθριν Ανν Πάουερ και Σουζαν Εντιθ Σέιξ: Αλλάζοντας ζωή  

Ο ρόλος των γυναικών στο ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα της δεκαετίας του ‘60 και του ‘70 συνεχίστηκε από δύο συγκατοίκους στο κολλέγιο την Κάθριν Ανν Πάουερ και τη Σουζαν Έντιθ Σέιξ . Οι δύο γυναίκες συνεργάστηκαν με άλλα τρία άτομα  για να ληστέψουν την «State Street Bank» και την «Trust» στη Βοστώνη τον Σεπτέμβριο του 1970. Η ληστεία πήγε στραβά και τελείωσε με τον θανατηφόρο πυροβολισμό ενός αστυνομικού και λεία μόλις 26.000 δολάρια. Οι δυο τους διέφυγαν. Οι τρεις συνεργοί τους συνελήφθησαν. Στις 17 Οκτωβρίου του 1970, οι δύο γυναίκες περιελήφθησαν στη λίστα του FBI με τα πλέον καταζητούμενα άτομα.  Κρύφθηκαν αρκετά χρόνια έχοντας αλλάξει τα ονόματά τους και προσπάθησαν να ξεκινήσουν νέα ζωή. Η Σέιξ συνελήφθη από την αστυνομία της Φιλαδέλφειας τον Μάρτιο του 1975. Η Πάουερ, ωστόσο, κατάφερε να αποφύγει τις Αρχές για 23 χρόνια! Στο αγροτικό Όρεγκον, η Πάουερ κατάφερε να δημιουργήσει μια εντελώς νέα ζωή με άλλο όνομα. Έγινε δασκάλα σε τοπικό κολέγιο, παντρεύτηκε τον επί 13χρονια  φίλο της Ρον Ντάνκαν, απέκτησε παιδί και άνοιξε εστιατόριο. Τελικά παραδόθηκε στην αστυνομία το 1993 μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες καταδιωκόμενη και εξέφρασε τη μεταμέλειά της. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 ετών και εξέτισε τα πέντε.
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
Η Κάθριν Ανν Πάουερ και η Σουζαν Εντιθ Σέιξ

7.  Ντόνα Τζην Γουίλμοτ: Στόχος το κοινωνικό καλό, χωρίς… εκρήξεις

Η ομάδα Weather Underground έκανε πάλι την εμφάνισή της το 1985 με τη μορφή της Ντόνα Τζην Γουίλμοτ και του συνεργού της Κλώντ Ντάνιελ Μαρκς. Οι δυο τους σχεδίασαν μια μεγάλη έκρηξη σε μια φυλακή στο Κάνσας, σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν τον Όσκαρ Λόπεζ, τον φυλακισμένο αρχηγό του Φουέρτζας Αρμάδας ντε Λιμπερασιόν Νασιονάλ, μιας ομάδας αφιερωμένης στην πολιτική ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο. Η εμπλοκή τους αποκαλύφθηκε όταν ο συνεργός της Γουίλμοτ αγόρασε 37 κιλά εκρηκτικών από έναν μυστικό πράκτορα. Αποφάσισαν ότι έπρεπε να εξαφανιστούν. Και οι δύο προστέθηκαν στη λίστα των πιο καταζητούμενων το Μάιο του 1987. Με τους αντίστοιχους συζύγους και τα παιδιά τους, οι δύο οικογένειες μετεγκαταστάθηκαν στο Πίτσμπουργκ με διαφορετικά ονόματα και αναμίχθηκαν ενεργά  με κοινωνικό έργο στην κοινότητα. Και οι δύο αποφάσισαν να παραδοθούν σε πράκτορες του FBI στο Σικάγο το 1994, μετά από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων και σχεδόν μια δεκαετία από τότε που κρύφθηκαν. Η Γουίλμοτ καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση  και ο Μάρκς σε δεκαετή λόγω του μεγαλύτερου ρόλου του στο σχέδιο της βομβιστικής επίθεσης.
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
Η Ντόνα Τζην Γουίλμοτ

8. Σόντεϊ  Λ.  Χέντερσον: Η «τιμωρός»

Υπήρξε κάποτε ηγετικό μέλος στην πόλη του Κάνσας, στη Συμμορία της 18ης οδού του Mιζούρι. Τον Σεπτέμβριο του 2006, πυροβόλησε τον 21χρονο  Ντίντρε Πάρκερ ενώ βρισκόταν στο φορτηγό του σε βενζινάδικο  μαζί με τη φίλη του. Όταν έμαθε ότι η αστυνομία την υποψιάστηκε για το έγκλημα, αποφάσισε να κρυφτεί. Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επανεμφάνισης, φέρεται να διέταξε τις δολοφονίες για λόγους εκδίκησης άλλων μελών της συμμορίας που κατέθεσαν εναντίον του μέντορά της και αρχηγού της συμμορίας. Τελικά η Χέντερσον συνελήφθη και ομολόγησε ένοχη για ανθρωποκτονία. Αν και αρχικά της δόθηκε αναστολή, συνελήφθη εκ νέου για παράνομη οπλοκατοχή. Παραμένει υπό ομοσπονδιακή κράτηση.
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
Η Σόντεϊ Λ. Χέντερσον

9. Μπρέντα Ντελγκάδο: Το μοιραίο πάθος μιας… ισόβιας κάθειρξης

Η 34χρονη τότε Ντελγκάδο, εξοργίστηκε όταν διαπίστωσε ότι ο πρώην φίλος της ξεκίνησε μια νέα σχέση με μια άλλη γυναίκα - και την είχε γνωρίσει στους γονείς του. Η Ντελγκάδο   είχε σχέση με τον Ρικάρντο Πανιάγκουα  για δύο χρόνια. Χώρισαν και εκείνος ξεκίνησε νέα σχέση με την 35χρονη Κέντρα Χάτσερ. Βαθειά εξοργισμένη  προσέλαβε τον επαγγελματία εκτελεστή Κρίστοφερ Λαβ γα να πυροβολήσει την Χάτσερ σε χώρο  στάθμευσης του πολυτελούς συγκροτήματος διαμερισμάτων του Ντάλας, όπου διέμενε, τον Σεπτέμβριο του 2015. Η αστυνομία, μετά τη δολοφονία, ανέκρινε αμέσως τη Ντελγκάδο, επειδή το τζιπ Τσερόκι της καταγράφηκε στην κάμερα να χρησιμοποιείται ως αυτοκίνητο διαφυγής. Η Ντελγκάδο διέφυγε  στο Μεξικό όπου και κρυβόταν για έξι μήνες προτού περιληφθεί στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους τον Απρίλιο του 2016. Δύο ημέρες μετά την καταχώρισή της συνελήφθη στο Βόρειο Μεξικό και πέρασε πέντε μήνες στη φυλακή εκεί.  Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εκδόθηκε στις ΗΠΑ και το 2019 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
Η Μπρέντα Ντελγκάδο και το θύμα της

10. Σανίκα Μινόρ: Απύθμενο μίσος

Το απόγευμα της 6ης Μαρτίου του 2016, η Σάνικα Μίνορ είχε μια διαμάχη με τη γειτόνισσα και πρώην συμμαθήτριά της από το Γυμνάσιο Ταμέκα Πέρι  επειδή έπαιζε δυνατά η  μουσική. Στη συνέχεια απείλησε την εγκυμονούσα Πέρι  με ένα όπλο, την προκάλεσε για καβγά ωστόσο η μητέρα της Μινόρ μπήκε στη μέση, τις χώρισε και καθεμιά πήγε σπίτι της. Νωρίς το επόμενο πρωί, η Μινόρ επέστρεψε στο σπίτι της Πέρι. Καθώς η μητέρα της Μινόρ, που κατάλαβε τι γινόταν προσπάθησε ξανά να χωρίσει τις δύο γυναίκες, η  Μινόρ πυροβόλησε την  Πέρι  στο στήθος, μπροστά στα μάτια των δύο παιδιών της. Η Πέρι ήταν 9 μηνών έγκυος και τόσο αυτή όσο και το αγέννητο παιδί της δεν τα κατάφεραν. Η 24χρονη Μινόρ διέφυγε τη σύλληψη για σχεδόν τέσσερις μήνες και περιλήφθηκε στη  λίστα με τις πιο καταζητούμενες  στις 28 Ιουνίου του 2016. Τρεις ημέρες αργότερα, συνελήφθη. Η Μινόρ ομόλογησε την ενοχή της για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού με ενδεχόμενο δόλο τόσο για την μητέρα όσο και για το αγέννητο παιδί.  Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών.
FBI: Αυτές είναι οι δέκα γυναίκες καταζητούμενες
Η Σανίκα Μινόρ

Ειδήσεις σήμερα: 

Βίντεο δείχνει αστυνομικό στη Φλόριντα να γονατίζει στο λαιμό άνδρα κατά τη διάρκεια σύλληψης!

«Διάγγελμα» Ομπάμα... υπόδειγμα πολιτικής παρέμβασης: Τι είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

Νέα Υόρκη: Διέρρευσαν διάλογοι αστυνομικών - «Πυροβολήστε τους» λένε για τους διαδηλωτές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης