Σάλος με άρθρο γνώμης στους New York Times που προτρέπει τον Τραμπ να κατεβάσει στρατό στους δρόμους
Νυν και πρώην συνεργάτες της εφημερίδας αντιδρούν στο Twitter για τη δημοσίευση του άρθρου του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή - Θέτετε σε κίνδυνο ανθρώπους, προειδοποιούν
Στο άρθρο του, ο Κότον διατυπώνει την άποψη ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο αμερικανικός στρατός για την καταστολή των επεισοδίων που σημειώνονται στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και ισχυρίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι δικαιολογημένος να δώσει μια τέτοια εντολή, βάσει του Νόμου περί Εξεγέρσεων (Insurrection Act) του 1807.
«Είναι πλέον καιρός να ενισχύσουμε τις τοπικές δυνάμεις επιβολής του νόμου με ομοσπονδιακή εξουσία» έγραψε την Τετάρτη ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός, εξηγώντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποκατασταθεί η τάξη στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων είναι μια θεαματική επίδειξη δύναμης, που θα «διαλύσει» τα πλήθη όσων παρανομούν, θα οδηγήσει σε συλλήψεις και θα αποτρέψει μελλοντικά έκτροπα. «Οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου σε ορισμένες πόλεις χρειάζονται απεγνωσμένα ενισχύσεις, ενώ οι γεμάτοι ψευδαισθήσεις πολιτικοί σε άλλες πόλεις αρνούνται να πράξουν ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθεί η κυριαρχία του νόμου», σημειώνει με έμφαση ο Κότον.
Many readers and New York Times staff members denounced The Times's publication of an opinion essay by Senator Tom Cotton, Republican of Arkansas, that called for a military response to protests. The Times union said that the Op-Ed "promotes hate." https://t.co/yG7CXoUz3c
— The New York Times (@nytimes) June 4, 2020
Ο Τραμπ, που αυτοχαρακτηρίστηκε πρόεδρος του «νόμου και της τάξης» και ενθάρρυνε αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν βία για να καταστείλουν τις ταραχές στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, έκανε retweet το άρθρο του Κότον την ίδια μέρα.
Όπως γράφει η Guardian, ορισμένα μέλη του προσωπικού των New York Times διαμαρτυρήθηκαν μέσω Twitter γράφοντας σε αναρτήσεις ότι «η δημοσίευση αυτού του άρθρου θέτει σε κίνδυνο μαύρους εργαζόμενους της εφημερίδας», συμπεριλαμβάνοντας στα post τους screenshot από το επίμαχο κομμάτι. Την αντίθεσή τους στη δημοσίευση ενός τέτοιου κομματιού εξέφρασαν και πρώην συνεργάτες της εφημερίδας. Ο Sewell Chan, πρώην συντάκτης της εφημερίδας, σχολίασε στο Twitter ότι αν και διστάζει να κριτικάρει την alma mater του, θεωρεί η ότι η δημοσίευση του άρθρου δεν αποτελεί λογική δημοσιογράφική πρακτική.
THREAD: As a former @nytimes Op-Ed editor I am reluctant to weigh in on my alma mater. But the decision to publish @SenTomCotton calling for troop deployments to quell unrest falls short of sound journalistic practice. pic.twitter.com/SgXSndkq8l
— Sewell Chan (@sewellchan) June 3, 2020
Αντίστοιχες τοποθετήσεις έκαναν μέσω social media και η Lydia Polgreen, πρώτην editorial director του NYT Global, αλλά και η πρώην ρεπόρτερ της εφημερίδας Kendra Pierre-Louis.
I probably shouldn't tweet this. But the first tweet I got in trouble for at the Times was a thread on the role of the media in amplifying white supremacist messaging.
— Kendra "Gloom is My Beat" Pierre-Louis (@KendraWrites) June 4, 2020
An editor saw the thread and put it in the paper.
The standards editor read it and I was sanctioned.
Η Nikole Hannah-Jones, που γράφει κομμάτια για την φυλετική αδικία για το New York Times Magazine και είναι η δημιουργός του βραβευμένου με Πούλιτζερ «The 1619 Project», έγραψε ότι αισθάνεται ντροπή ως μαύρη γυναίκα, δημοσιογράφος και Αμερικανίδα, για το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε ένα τέτοιο άρθρο.
I’ll probably get in trouble for this, but to not say something would be immoral. As a black woman, as a journalist, as an American, I am deeply ashamed that we ran this. https://t.co/lU1KmhH2zH
— Ida Bae Wells (@nhannahjones) June 4, 2020
Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις ο James Bennett, editorial page editor στους New York Times, υποστήριξε ότι θεώρησε σημαντικό να παρουσιαστεί η «αντίθετη άποψη» στην εφημερίδα, που έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη χρήση βίας εις βάρος διαδηλωτών.
«Η στήλη Times Opinion οφείλει στους αναγνώστες της να τους παρουσιάσει τα επιχειρήματα της άλλη πλευράς, ιδίως όταν αυτά διατυπώνονται από άτομα σε θέση να διαμορφώνουν τις πολιτικές. Κατανοούμε ότι πολλοί αναγνώστες μπορεί να βρίσκουν τα σχόλια του Γερουσιαστή Κότον επώδυνα, ή ακόμη και επικίνδυνα. Κατά την άποψή μας, αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να γίνουν αντικείμενο δημόσιας εξέτασης και διαλόγου», αναφέρει στην απάντησή του.
Ειδήσεις σήμερα:
Μεταναστευτικό: 13.728 μετανάστες μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα από τον Ιανουάριο
Κορωνοϊός: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα απο τη χορήγηση πλάσματος με αντισώματα ιαθέντων σε ασθενείς
Ακρίτα κατά Βέλτσου για τις «θορυβώδεις κυρίες των μίντια»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr