Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία πιέζουν να μην μπαίνουν καραντίνα τουρίστες όταν επιστρέφουν στη Βρετανία

Βάσει των κανόνων που ισχύουν στη Βρετανία για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού οι περισσότεροι τουρίστες θα πρέπει να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση όταν επιστρέφουν

Στην πρόθεση χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Τουρκία να υιοθετήσουν «αερογέφυρες» με τη Βρετανία τον Ιούλιο ώστε να μην μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών οι τουρίστες από το «μεγάλο νησί» όταν θα επιστρέφουν αναφέρεται άρθρο των Financial Times.

Οι FT υπενθυμίζουν ότι βάσει των κανόνων που ισχύουν στη Βρετανία για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού οι περισσότεροι τουρίστες θα πρέπει να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση όταν επιστρέφουν. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόσφατα έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις για να εξαιρεθούν χώρες στις οποίες τα επίπεδα μόλυνσης είναι μικρά.

Παράλληλα, όμως, οι FT σημειώνουν ότι στην Ευρώπη υπάρχει σκεπτικισμός για το αν ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να προχωρήσουν σε τέτοιες συμφωνίες με τη Βρετανία δεδομένου ότι στη χώρα αυτή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων, βάσει των στοιχείων που έχουν επεξεργαστεί οι Financial Times.

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει, ωστόσο, στους FT ότι η συμφωνία της χώρας του με τη Βρετανία είναι κοντά ώστε να επανεκκινήσουν οι πτήσεις από τις 15 Ιουλίου.



Η Ρέγιες Μαρότο, υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας, δήλωσε ότι η χώρα θα δοκιμάσει σύντομα σε πιλοτική μορφή τουριστικά προγράμματα στις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά, βασισμένα σε «ταξιδιωτικούς διαδρόμους», και ήταν σε συζητήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση και τον τουριστικό φορέα Tui σχετικά με αυτό. Γενικότερα, η Ισπανία θα χαλαρώσει την καραντίνα 14 ημερών την 1η Ιουλίου.

Οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν πως όλα τα ελληνικά αεροδρόμια θα είναι ανοιχτά από την 1η Ιουλίου σε διεθνείς πτήσεις - συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών - με δειγματοληπτικό έλεγχο σε όσους έρχονται. Αξιωματούχος της Αθήνας είπε ότι υπήρξε «έντονη» συζήτηση με τη συμβουλευτική επιτροπή επιδημιολόγων της κυβέρνησης σχετικά με το εάν θα επιτραπεί στους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου να εισέλθουν στη χώρα από την 1η Ιουλίου ή να περιμένουν μέχρι να μειωθεί ο αριθμός των βρετανικών λοιμώξεων.

«Αποφασίθηκε να ανοίξουν τα σύνορα ταυτόχρονα για όλους και να μην γίνονται διακρίσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μας μετά τη Γερμανία», είπε. Πάνω από 3 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι.

Η Πορτογαλία από την πλευρά της ελπίζει ότι το σχετικά χαμηλό επίπεδο κρουσμάτων θα συμβάλλει στη διασφάλιση συμφωνίας «αερογέφυρας» με το Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου προέρχονταν οι τρία εκατομμύρια τουρίστες από τους 16 εκατομμύρια συνολικά που επισκέφτηκαν τη χώρα πέρσι.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση

Άγρια συμπλοκή με καδρόνια μεταξύ αλλοδαπών στη Θεσσαλονίκη – Δείτε βίντεο

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό και αντιπαραγωγικό το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr