Ούλοφ Πάλμε: Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν τον δολοφόνο - Έχει αυτοκτονήσει από το 2000

Ποιο είναι το προφίλ του δολοφόνου και τι είχε πει για εκείνον η πρώην σύζυγός του

Οι Σουηδοί εισαγγελείς πιστεύουν ότι κατέληξαν στο πρόσωπο που σκότωσε τον πρωθυπουργό Ούλοφ Πάλμε το 1986, ωστόσο ο ύποπτος είναι τώρα νεκρός.

Συγκεκριμένα, αναγνώρισαν τον δράστη στο πρόσωπο του Στιγκ Ένγκστρομ, γνωστού ως «Skandia Man», ο οποίος, πάντως, έχει αυτοκτονήσει από το 2000.

Με αυτό το αποτέλεσμα, κλείνει η έρευνα για το θάνατο του Σουηδού πρωθυπουργού, σύμφωνα με όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο γενικός εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον, ο οποίοςανέλυσε λεπτομερώς όλες τις θεωρίες που κατά καιρούς είχαν προταθεί. Καμία όμως από αυτές δεν ήταν δυνατόν να τεκμηριωθεί επαρκώς.



Ο Ένγκστρομ, ούτως ή άλλως, ήταν ανέκαθεν ο Νο.1 ύποπτος. Ανεπαρκή στοιχεία, ωστόσο, καθώς και η έλλειψη κινήτρου, συνετέλεσαν στο να μην απαγγελθούν ποτέ επισήμως κατηγορίες περί ανθρωποκτονίας του Πάλμε εις βάρος του.

Ακόμη και σήμερα, εξάλλου, ο Πέτερσον δήλωσε ότι «έχουμε εξετάσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, όπως και τις καταθέσεις του Engström στις οποίες διαπιστώθηκαν αντιφάσεις και ψεύδη. Και δεν μπορούμε να βάλουμε το όπλο στο χέρι του, εφόσον δεν μπορούμε πια να ταυτίσουμε τις σφαίρες με ένα συγκεκριμένο όπλο».

Ο Πάλμε έχασε τη ζωή του όταν πυροβολήθηκε στην πλάτη, στις 28 Φεβρουαρίου του 1986, σε ηλικία 59 ετών, καθώς περπατούσε προς του σπίτι του από τον κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λισμπέτ σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης. Εκείνη την ημέρα είχε αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσει προσωπικό ασφαλείας.



Η αποτυχία εξιχνίασης της υπόθεσης, παρά το μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό στην ιστορία της χώρας προκαλούσε επί σειρά ετών ανησυχία σε μία χώρα, η οποία υπερηφανεύεται για την δεκτικότητα και την ανοχή της. Μάλιστα, ο νυν πρωθυπουργός  Στέφαν Λέβεν είχε πει τον Φεβρουάριο πως «είναι μια ανοιχτή πληγή για την Σουηδία το ότι δεν γνωρίζουμε τι συνέβη».

Ποιος ήταν ο Στιγκ Ένγκστρομ

Ο Στιγκ Ένγκστρομ έγινε γνωστός ως «Skandia Man» καθώς είχε εργαστεί στη σουηδική ασφαλιστική εταιρεία Skandia. Μάλιστα, το απόγευμα της δολοφονίας, εργαζόταν στην έδρα της εταιρείας κοντά στη σκηνή του εγκλήματος.

Ο Ένγκστρομ, που ήταν ένας από τους 20 περίπου ανθρώπους που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας, αυτοκτόνησε, τελικά, το 2000.


Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως ύποπτος από τον δημοσιογράφο Τόμας Πέτερσον και η αστυνομία άρχισε να εξετάζει την περίπτωσή του 18 χρόνια μετά το θάνατό του. Υποστηρίχθηκε ότι ο Ένγκστρομ είχε σκοτώσει τον Πάλμε λόγω των αριστερών απόψεων του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, είχε πει ψέματα για τις κινήσεις του, τις στιγμές μετά τη δολοφονία, υποστηρίζοντας ακόμη και ότι προσπάθησε να σώσει τον Πάλμε. Αργότερα προέκυψε ότι είχε εκπαδευτεί στη χρήση όπλων.

Η πρώην σύζυγος του Στιγκ Ένγκστρομ είπε στην εφημερίδα Expressen το 2018 ότι είχε ερωτηθεί από ντετέκτιβ το 2017 για το θέμα. Εκείνη την εποχή είπε ότι η υποψία για την ενοχή του δεν στοιχειοθετούνταν. «Ήταν υπερβολικά δειλός. Δεν θα έβλαπτε ούτε μια μύγα», είχε πει.

Ποιος είχε πάει στη φυλακή για τη δολοφονία

Ένας άνθρωπος είχε πάει στη φυλακή για τον φόνο του Πάλμε, ο εγκληματίας Κριστέρ Πέτερσον, ο οποίος είχε αναγνωριστεί από τη Λισμπέτ Πάλμε και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1989.

Ωστόσο, γρήγορα αποφυλακίστηκε, μετά από την άσκηση έφεσης, καθώς δεν αποδείχτηκε η δράση του  ούτε βρέθηκε όπλο στην κατοχή του.

Ο Πέτερσον τελικά πέθανε το 2004.

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με φορτηγό πλοίο που μεταφέρει όπλα στη Λιβύη συνοδεία τουρκικών πολεμικών

«Συναγερμός» στη Θεσσαλονίκη μετά από πάρτι φοιτήτριας που έπρεπε να είναι σε καραντίνα

Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ: Τα μυστικά της - Τι σηματοδοτεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr