Κορωνοϊός - Χιλή: 100 ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα... 154.092 ασθενείς, 2.648 θάνατοι

«Ο Ιούνιος θα είναι ο δυσκολότερος μήνας στον αγώνα εναντίον αυτής της αρρώστιας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Χιλής, Χάιμε Μίλιανιτς

Στη Χιλή ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 154.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκαν σε πάνω από 2.600, εκατό ημέρες αφότου η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ασκώντας τρομακτική πίεση στο σύστημα υγείας, εν μέσω μαζικών εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.

«Αυτές ήταν 100 πολύ δύσκολες ημέρες», συνόψισε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Σαντιάγο, προτού προειδοποιήσει: «ο Ιούνιος θα είναι ο δυσκολότερος μήνας στον αγώνα εναντίον αυτής της αρρώστιας».

Οι αρχές κατέγραψαν 173 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός και 5.596 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 2.648 νεκρούς επί συνόλου 154.092 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Πάνω από 25.000 περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ενεργές, που σημαίνει ότι πρόκειται για ανθρώπους που είτε έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, είτε έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκε στη Χιλή την 3η Μαρτίου. Τον ιό μετέφεραν στη χώρα πολίτες που επέστρεφαν από ταξίδια στην Ασία και στην Ευρώπη. Στα μέσα εκείνου του μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε σειρά αυστηρών μέτρων για τρεις μήνες — κλείσιμο των συνόρων, αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καραντίνες στις περιοχές όπου η επιδημία εξαπλωνόταν ταχύτερα.

Στα μέσα Απριλίου, μιλώντας περί «νέας ομαλότητας», ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωνε ένα σχέδιο για την επιστροφή των Χιλιανών στις δουλειές και στα σχολεία.

Αλλά τον Μάιο, η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται με ολοένα ταχύτερο ρυθμό, ειδικά σε φτωχότερες και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, κυρίως στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των κρουσμάτων απογειώθηκε, από τα ελάχιστα που επιβεβαιώνονταν καθημερινά σε χιλιάδες. Η κυβέρνηση επέβαλε καραντίνα σε όλη την πρωτεύουσα.

Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές ενημέρωσαν πως μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, οι ενεργές περιπτώσεις στο Σαντιάγο αυξήθηκαν κατά 11%.

Με τα δεδομένα να υποδεικνύουν ότι τα μέτρα περιορισμού δεν τηρούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, η κυβέρνηση διεμήνυσε πως θα επιβάλλονται βαρύτερα πρόστιμα σε όσους τα παραβιάζουν. Την Τετάρτη, παρέτεινε το lockdown στις παραθαλάσσιες πόλεις Βαλπαραΐσο και Βίνια δελ Μαρ, γεγονός που σημαίνει πως πάνω από τον μισό πληθυσμό των 18 εκατομμυρίων πολιτών παραμένει σε καραντίνα.

Η Εταιρεία Εντατικολογίας της Χιλής τόνισε στο πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της ότι το επίπεδο πληρότητας των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) φθάνει το 87% σε όλη τη χώρα, ενώ αυτό των μηχανημάτων τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής σε χρήση το 76%. Στο Σαντιάγο όμως, το ποσοστό πληρότητας των κλινών ΜΕΘ βρίσκεται στο 95%. Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Αντοφαγκάστα, στη Βαλπαραΐσο και στη Μάουλε, στον νότο.

Ειδήσεις σήμερα

ΟΗΕ: Φρίκη από τους ομαδικούς τάφους σε περιοχή που κατείχε ο Χάφταρ στη Λιβύη

Η Βραζιλία «έσπασε το φράγμα» των 40.000 θανάτων λόγω της πανδημίας

Βρετανία: Το British Council απειλείται με πτώχευση λόγω της πανδημίας



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr