Της... Τυνησίας γίνεται στην Αίγυπτο

Της... Τυνησίας γίνεται στην Αίγυπτο

Η εξέγερση στον αραβικό κόσμο είναι γεγονός και σειρά τώρα λαμβάνει η Αίγυπτος με διαδηλώσεις που είχαν ακόμα και νεκρούς. Βασικό αίτημα, ο τερματισμός της τριαντάχρονης διακυβέρνησης από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Της... Τυνησίας γίνεται στην Αίγυπτο
Η Τυνησία ήταν μόνο η αρχή, όπως φαίνεται... Η εξέγερση στον αραβικό κόσμο είναι γεγονός και σειρά τώρα λαμβάνει η Αίγυπτος με διαδηλώσεις που είχαν ακόμα και νεκρούς. Βασικό αίτημα, ο τερματισμός της τριαντάχρονης διακυβέρνησης από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Η χθεσινή ημέρα στιγματίστηκε από βίαια επεισόδια και διαδηλώσεις στις οποίες τέσσερις  διαδηλωτές και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους. Επίσης, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές.

Και σήμερα τα ξημερώματα, η αιγυπτιακή αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών, που είχαν στρατοπεδεύσει στο ύπαιθρο στο κέντρο του Καΐρου. Οι χιλιάδες των διαμαρτυρομένων είχαν δηλώσει πως σκόπευαν να παραμείνουν στην πλατεία Ταχίρ, στο κεντρικό Κάιρο, μέχρι να πέσει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων και ότι οι διαδηλωτές θα συλλαμβάνονται και θα τίθενται υπό κράτηση σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις ογκωδέστερες διαδηλώσεις επί προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ.
Κλείσιμο

"Καμία προκλητική κίνηση ή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ή οργανωμένη πορεία ή διαδήλωση δεν θα επιτραπεί και θα λαμβάνονται άμεσα νομικά μέτρα, ενώ οι συμμετέχοντες θα παραδίδονται στις αρχές", μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο στόχαστρο έχει μπει και το Διαδίκτυο και συγκεκριμένα το Twitter,  οι υπηρεσίες του οποίου έχουν πλέον διακοπεί στην Αίγυπτο.

Σε όλη τη χώρα, οι διαδηλωτές αναφέρονται στη λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία που προκάλεσε την πτώση του προέδρου της χώρας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, έπειτα από 23 χρόνια. "Ψωμί, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια", φώναζαν οι διαδηλωτές, ζητώντας την παραίτηση του Μουμπάρακ.

"Οι διαδηλώσεις αυτές είναι οι σημαντικότερες από το 1977, όχι μόνο για το μεγάλο όγκο των διαδηλωτών και για το γεγονός ότι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, αλλά επίσης γιατί αγγίζουν το σύνολο του πληθυσμού", εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Αμρ αλ-Σομπάκι, από το ινστιτούτο αλ-Αχράμ.


Πολλές οργανώσεις υπέρ της δημοκρατίας κάλεσαν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους για να αλλάξει την Τρίτη από "Ημέρα της Αστυνομίας" σε "Ημέρα εναντίον των βασανιστηρίων, της φτώχειας, της διαφθοράς και της ανεργίας". Ο Μοχαμάντ ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ και υποψήφιος της αντιπολίτευσης, υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή.

Με περισσότερους από 80 εκατομμύρια κατοίκους, η Αίγυπτος είναι η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου. Όμως το 40% του πληθυσμού της ζει με λιγότερα από δύο δολάρια κατά κεφαλήν ημερησίως.

Ο 82χρονος Μουμπάρακ ασκεί την εξουσία από το 1981. Προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Ο γιος του Γκαμάλ, 47 ετών, θεωρείται ως ο πιθανότερος διάδοχός του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης