Eton College: Το κολέγιο όπου φτιάχνονται οι ηγέτες αλλάζει

Eton College: Το κολέγιο όπου φτιάχνονται οι ηγέτες αλλάζει

Το διάσημο κολέγιο που διαμορφώνει τους αυριανούς αρχηγούς κρατών, ηπείρων και θαλασσών πρόσφατα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή το hashtag που αυτή τη στιγμή «στοιχειώνει» ολόκληρο τον πλανήτη. Black lives matter και στο Eton, λοιπόν.

Eton College: Το κολέγιο όπου φτιάχνονται οι ηγέτες αλλάζει
Σχεδόν σαράντα μέρες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, ο αναβρασμός και η δημόσια επίκληση για ισότητα και ισονομία δεν έχει κοπάσει. Αντιθέτως, φαίνεται να εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Πλέον δεν μιλάμε για «μεμονωμένες περιπτώσεις» αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών, ούτε για κάποιον αμετανόητο bully που «αλέθει» κάθε έκφανση της διαφορετικότητας που θα βρεθεί μπροστά του. Επικεντρώνεται πλέον στον συστημικό ρατσισμό κοινωνιών που εξελίχθηκαν στο όνομα της πολιτικής ορθότητας χωρίς πραγματικά να το θέλουν και σε κοινωνικοπολιτικά συστήματα που ενώ δεν έχουν πια αποικίες στα χαρτιά, εξακολουθούν να διατηρούν έναν βαθύ αποικιακό χαρακτήρα στην καθημερινότητά τους σε βαθμό που φοβίζει. Ενίοτε και τρομοκρατεί.

Ευτυχώς, δεν είναι όλοι έτσι. Αυτή τη φορά, την έκπληξη έκαναν 635 από τους μαθητές του φημισμένου Eton College που μαζί με τους γονείς τους υπέγραψαν επιστολή που έστειλαν στο σχολείο με την οποία ζητούν από τη διεύθυνση να δείξει μεγαλύτερη συνέπεια στις εξαγγελίες της για «απο-αποικιοποίηση» του προγράμματος σπουδών, την πρόσληψη περισσότερων μαύρων καθηγητών και την αποδοχή περισσότερων μαύρων μαθητών που αυτή τη στιγμή υπολογίζονται στο 3,2% του συνόλου. Όλα αυτά συνέβησαν μάλιστα μετά τη δημόσια συγνώμη του διευθυντή του κολεγίου Σάιμον Χέντερσον σε παλιό μαθητή από τη Νιγηρία, στον οποίο είχε απαγορευθεί η είσοδος στο σχολείο, όταν λίγα χρόνια μετά την αποφοίτησή του, το 1972, κυκλοφόρησε βιβλίο στο οποίο περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο την ψυχολογική κακοποίηση που υφίστατο κατά τη διάρκεια της φοίτησής του εκεί. «Γιατί είσαι μαύρος;», «Πόσα σκουλήκια ζουν στα μαλλιά σου;», «Φοράει η μάνα σου κόκκαλο στη μύτη της;» ήταν κάποια από τα σχόλια των -κατά τα άλλα- αξιοσέβαστων συμμαθητών του στην εκπνοή της δεκαετίας του '60, την ώρα που ακόμα και οι καθηγητές κάθε φορά που αρίστευε σε κάποια εξέταση νόμιζαν ότι είχε αντιγράψει. Σήμερα βεβαίως, αντίστοιχοι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί δεν είναι αποδεκτοί σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Ένα περιβάλλον που κάτω από τους αψιδωτούς πύργους του εξακολουθεί να γαλουχεί πρίγκιπες, δούκες, λόρδους, κόμηδες, και αριστοκράτες κάθε κλάσης. Βεβαίως το γεγονός ότι είναι ένα οικοτροφείο αποκλειστικά αρρένων το κάνει λίγο σεξιστικό, αλλά δεν θα το κάνουμε και θέμα. Αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με κύρος και κανόνες που προσομοιάζουν σε βασιλικό πρωτόκολλο, ενώ οι μαθητές του -γόνοι της παγκόσμιας ελίτ- καταφέρνουν να εισαχθούν σε ένα τεράστιο ποσοστό σε πανεπιστήμια της λεγόμενης Ivy League -αλλά και στα περιώνυμα ιδρύματα της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ συγκεκριμένα και μάλιστα σε ένα ποσοστό 30%. Δεν είναι τυχαίο ότι το Eton College έχουν τελειώσει 20 πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας, ανάμεσα στους οποίους ο Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και ο νυν αρχηγός του κράτους -μετά τη βασίλισσα- Μπόρις Τζόνσον. Από τους πλέον γνωστούς αποφοίτους του είναι ακόμη οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, ενώ αν κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν στους διαδρόμους του θα «συναντήσουμε» προσωπικότητες όπως ο Ίαν Φλέμινγκ, ο Τζορτζ Όργουελ, αλλά και μέλη των οικογενειών Ρόθτσιλντ, Γκόλντσμιθ και Βάντερμπιλτ.

Αν και πολλά έχουν αλλάξει από τότε -όπως ο θεσμός της σωματικής τιμωρίας των μαθητών με αποκλίνουσα συμπεριφορά, με όποιον τρόπο κι αν αυτή οριζόταν- υπάρχουν και παραδόσεις που διατηρούνται με ζέση από καθηγητές και μαθητές. Πρωτεύουσα θέση έχει η στολή τους, το λεγόμενο φράκο: μαύρο σακάκι με ουρά, μαύρο γιλέκο, μαύρο pinstriped παντελόνι, λευκό πουκάμισο με ψηλό κολάρο και ένα λευκό μαντήλι εν είδει γραβάτας. Οι μαθητές του κολεγίου επίσης ενθαρρύνονται να κυνηγούν χωρίς ενοχές την αριστεία με ποικίλους τρόπους. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και η παράδοση-θεσμός του σχολείου με το όνομα «Sent up for Good». Αναφέρεται σε εργασία μαθητή που -μετά από ενδελεχή έλεγχο από επιτροπές καθηγητών- κρίνεται εξαιρετική και άξια να μπει μόνιμα στα επίσημα αρχεία του σχολείου ως ακαδημαϊκή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Με επαίνους όπως το «Show up» ανταμείβεται όμως και κάθε άλλη ιδιαιτέρως καλή απόδοση, αλλά και η απλή ειλικρινής προσπάθεια με το «Commended for Good Effort». Από τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία της πλειονότητας των αποφοίτων γίνεται σαφές ότι το επίπεδο της εκπαίδευσης που λαμβάνουν εκεί είναι πράγματι ανώτερο, πράγμα απαραίτητο ώστε να δικαιολογούνται τουλάχιστον τα 47.000 ευρώ των διδάκτρων ετησίως. Το ποσό αυτό, ωστόσο δεν καταβάλουν και οι 1.300 μαθητές που αριθμεί το σχολείο σήμερα, καθώς γύρω στους 320 έχουν μια έκπτωση της τάξης του 60%, ενώ γύρω στους 70 φοιτούν χωρίς καμία απολύτως οικονομική υποχρέωση, στο πλαίσιο των υποτροφιών που κάθε κολέγιο που σέβεται τον εαυτό του προσφέρει. Εξάλλου, όλο και κάποια χορηγία θα βρεθεί για να καλύψει τη... ζημιά και να είναι όλοι ευτυχισμένοι. Και κυρίως τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά που θα ευεργετηθούν με έναν τρόπο που μπορεί να αλλάξει τον ρου της ζωής τους προς το -πολύ, μα πάρα πολύ- καλύτερο για πάντα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ξενοδόχοι στο protothema.gr: Τουρίστες μας είπαν ότι ανυπομονούσαν να έρθουν στην πιο ασφαλή χώρα, την Ελλάδα

Άνοιξαν τα σύνορα της Ευρώπης - Γέμισε αεροπλάνα ο ουρανός

Δεν ανοίγουν σήμερα τα σύνορα με την Αλβανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης