4 νεκροί από τις συγκρούσεις στην Αίγυπτο

Αρκετές χιλιάδες Αιγύπτιοι είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Καΐρου, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων από τις αρχές. Στις 500 οι συλλήψεις. Τέσσερις οι νεκροί από τις συγκρούσεις

Αρκετές χιλιάδες Αιγύπτιοι είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Καΐρου, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων από τις αρχές. Στις 500 οι συλλήψεις. Τέσσερις οι νεκροί από τις συγκρούσεις
.
Πυρ με λαστιχένιες σφαίρες άνοιξε η αστυνομία εναντίον διαδηλωτών στο Κάιρο σήμερα το απόγευμα, ενώ αστυνομικοί απομάκρυναν διαδηλωτές από το πλήθος και τους χτυπούσαν με κλομπ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς», φώναζαν οι διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες στο κεντρικό Κάιρο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ ακύρωσε την επίσκεψή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

«Δυστυχώς ο υπουργός Ρασίντ έπρεπε να ακυρώσει την συμμετοχή του στο Νταβός» δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Αιγύπτιος υπουργός δεν αιτιολόγησε αυτήν την απόφασή του.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Αίγυπτο την Τετάρτη, μετά την απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού Χόσνι Μουμπάρακ, όπως έγινε γνωστό από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 90 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου καθώς και 121 μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που συνελήφθησαν στο Ασιούτ, στα νότια της πρωτεύουσας. Αστυνομικοί συνέλαβαν και αδιευκρίνιστο αριθμό δημοσιογράφων με την κατηγορία ότι «επιχείρησαν να υποκινήσουν τις μάζες και να δημιουργήσουν σύγχυση στους δρόμους».

Παρά την απαγόρευση, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα τόσο στο Κάιρο όσο και σε άλλες πόλεις. Οι υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Άχμεντ Ναζίφ, δήλωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται να επιτρέψει την ελευθερία της έκφρασης με νόμιμα μέσα και υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί έδειξαν «αυτοσυγκράτηση» όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τους διαδηλωτές στις μεγάλες συγκεντρώσεις της Τρίτης. «Η κυβέρνηση σκοπεύει να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης μέσω νόμιμων μέσων» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Herdict.org που ειδικεύεται στην καταγραφή της προσβασιμότητας στο διαδίκτυο, οι Αιγύπτιοι ήταν αδύνατον σήμερα να συνδεθούν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Την Τρίτη είχε διακοπεί και η λειτουργία του Twitter στην Αίγυπτο. Τα δίκτυα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί, ιδίως από τους νεαρούς Αιγύπτιους, για την οργάνωση των διαδηλώσεων.

Εξάλλου, στη Χάγη, ένας 52χρονος άνδρας αιγυπτιακής καταγωγής προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί μπροστά από την πρεσβεία της Αιγύπτου αλλά τον εμπόδισαν Ολλανδοί αστυνομικοί. Ο άνδρας, που ήταν τυλιγμένος με μια σημαία, περιλούστηκε με κάποιο υγρό αλλά έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς που τον ακινητοποίησαν και τον οδήγησαν αμέσως σε κοντινό αστυνομικό τμήμα για να ξεπλύνουν από πάνω του το εύφλεκτο υγρό. Τα κίνητρα του 52χρονου δεν έχουν γίνει γνωστά ενώ η πρεσβεία της Αιγύπτου αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Tέσσερις οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών από τις χθεσινές συγκρούσεις ανήλθε σε τέσσερις μετά τον θάνατο σήμερα ενός Αιγύπτιου που είχε τραυματιστεί σοβαρά, ανακοίνωσε νοσοκομειακή πηγή.

Ο 45χρονος Γκαρίμπ Αμπντελαζίζ Αμπντελατίφ υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο του Σουέζ, ανατολικά του Καΐρου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δύο άλλοι διαδηλωτές έχασαν χθες Τρίτη τη ζωή τους όταν τραυματίστηκαν από σφαίρες από καουτσούκ. Χθες Τρίτη σκοτώθηκε στο Κάιρο και ένας αστυνομικός ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι με πέτρα.

Περίπου 20.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της φτώχειας, της διαφθοράς και της καταπίεσης. Επηρεασμένοι από την απομάκρυνση του προέδρου της Τυνησίας από την εξουσία, νωρίτερα μέσα στο μήνα, ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τη διαδήλωση και σήμερα το πρωί επικρατούσε ηρεμία στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr