Σύνοδος Κορυφής: Παζάρια για τέταρτη ημέρα - Η τελευταία πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης

 Bloomberg: Έσπασε το «όριο» των 400 δισ. για επιχορηγήσεις - Ικανοποιημένοι δηλώνουν, μόνο, οι  Ρούτε-Κουρτς - Κατώτεροι των περιστάσεων οι ευρωπαίοι ηγέτες - Στις 17:00 η νέα συνάντηση των «27»

Επιβεβαιώνοντας τις χειρότερες παραδόσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης από την οικονομική ύφεση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού και τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας.

Έτσι, η Σύνοδος Κορυφής, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή και διήρκεσε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, θα συνεχιστεί για τέταρτη ημέρα σήμερα, Δευτέρα, χωρίς να είναι βέβαιο και πάλι ότι θα έχει αίσια έκβαση.

Παρά τους δραματικούς τόνους που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Σαρλ Μισέλ  η ολονύχτια προσπάθεια για συμβιβασμό που έγινε το βράδυ της Κυριακής δεν καρποφόρησαν με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 7 το πρωί να αποφασιστεί ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της ολομέλειας στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) καθώς οι εξαντλημένοι, όπως φαίνεται, ηγέτες συγκεντρώθηκαν στις 6:30 το πρωί αλλά μέσα σε μισή ώρα ανακοινώθηκε το τέλος των εργασιών της 3ης ημέρας και ανακοινώθηκε το ραντεβού για την 4η ημέρα.

Είναι η πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία που τραβάει σε μάκρος μια συνάντηση των ημερών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό διότι, παρά τις τριήμερες μαραθώνιες όσο και δραματικές διαβουλεύσεις, οι «27» δεν ομοφώνησαν, αφού οι «φειδωλοί» -ή κατ΄ άλλους «τσιγκούνηδες»- του Βορρά στύλωσαν τα πόδια, απορρίπτοντας όλες τις εναλλακτικές προτάσεις που έγιναν από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Εμάνουελ Μακρόν.

Με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος τους επόμενους μήνες αντιμετωπίζει εκλογική δοκιμασία που μπορεί να του κοστίσει τον θώκο που κατέχει, αλλά και σταθερούς συμπαραστάτες τους ομολόγους του από την Αυστρία, τη Δανία και τη Σουηδία, καθώς και την Φιλανδία που προστέθηκε στην τετράδα των «φειδωλών», οι σκληροί του Βορρά επέμειναν σε λιγότερες επιχορηγήσεις και περισσότερα δάνεια, καθώς και σε αυστηρό έλεγχο και δικαίωμα βέτο για τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η αλληλέγγυα στάση προς τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου, που δεν αντέχουν νέα δανειακά βάρη, την οποία τήρησε ο γαλλογερμανικός άξονας, δεν στάθηκε ικανή για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών που διαμορφώθηκαν στη Σύνοδο. Την ίδια ώρα διαψεύστηκαν οικτρά οι εκτιμήσεις που ήθελαν να αποτελεί καταλύτη για την επίτευξη ομοφωνίας η ανάληψη από την 1η Ιουλίου της εκ περιτροπής Προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ, είτε διότι δεν ήθελε είτε διότι δεν μπορούσε, απεδείχθη ανίκανη να πετύχει τον συμβιβασμό που πολλοί ανέμεναν.

Καθ΄ όλο το προηγούμενο τριήμερο, οι τέσσερις «φειδωλές» χώρε επέμειναν να πιέζουν για περικοπές στην προικοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης με 700 δισ. ευρώ αντί 750 δισ. ευρώ που προνοούσε η πρόταση της Κομισιόν. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι ήθελαν να απαρτίζεται από επιχορηγήσεις 350 δισ. ευρώ και δάνεια 350 δισ. ευρώ, αντί 500 και 250 αντίστοιχα που πρότεινε η Επιτροπή και ήθελαν ο χώρες του Νότου.

Σύμφωαν με το Bloomberg, όπως μεταδίδει το newmoney.gr, μέχρι τς 5 το απόγευμα θα έχει διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες των 27 χωρών μελών της ΕΕ νέα πρόταση, η οποία θα προβλέπει ότι το ποσό του ταμείου ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δισεκατομμύρια δάνεια.

Πρόοδο βλέπουν Ρούτε και Κουρτς

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας  Μαρκ Ρούτε  μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι σημειώνεται πρόοδος αλλά προειδοποίησε πως δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη η επίτευξη συμφωνίας.

«Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε. Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων.

«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Χτύπησε το χέρι στο τραπέζι ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι» την Κυριακή στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι αφιερωμένο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του.

Στο στόχαστρο του Μακρόν: οι λεγόμενες «ολιγαρκείς» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.

«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του Γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης.

Ο Μακρόν επέκρινε την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.

Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έκρυψε πως αισθάνθηκε «προσβεβλημένος» από το σχόλιο.

Μητσοτάκης: Ούτε διχασμένοι, ούτε αδύναμοι

Για μια κρίση χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος την Κυριακή στο Συμβούλιο τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι».

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν μπει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής είχε δηλώσει: «Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να άρουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αλλοιώσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι».


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στο Μάτι: Το ηχητικό ντοκουμέντο της συγκάλυψης

Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζουν τα εκκαθαριστικά του φόρου στο Taxisnet

Μήνας «κλειδί» ο Ιούλιος για τον κορωνοϊό - Τι φοβούνται οι ειδικοί - Τα δυο σενάρια για τον Αύγουστο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr