Οι διεθνείς αντιδράσεις για τα γεγονότα της Αιγύπτου

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τις αιγυπτιακές αρχές "να εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη" σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί
, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός
Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσαν τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ "να δεσμευτεί σε μια διαδικασία αλλαγών", αντιμέτωπος με "τις νόμιμες διεκδικήσεις" του λαού του και "να αποφύγει με κάθε τίμημα τη χρήση βίας κατά των πολιτών".

"Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τα γεγονότα που παρακολουθούμε στην Αιγυπτο. Αναγνωρίζουμε το κατευναστικό ρόλο που ο κ. Μουμπάρακ διαδραμάτισε εδώ και πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή. Του ζητάμε να δείξει ανοχή και την ίδια ψυχραιμία, για να χειριστεί την παρούσα κατάσταση στην Αίγυπτο" αναφέρουν οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες σε κοινή τους ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

"Καλούμε τον πρόεδρο Μουμπάρακ να αποφύγει με κάθε τίμημα τη χρήση βίας κατά των άοπλων πολιτών και καλούμε τους διαδηλωτές να ασκήσουν το δικαίωμά τους ειρηνικά" συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους.

"Είναι σημαντικό οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που υποσχέθηκε ο κ. Μουμπάρακ να γίνουν πράξη πλήρως και τάχιστα, απαντώντας στις επιθυμίες και τις βλέψεις του αιγυπτιακού λαού" προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.

"Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες είναι αξίες που πρέπει να γίνονται σεβαστές στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανόμενης της ελευθερίας έκφρασης και επικοινωνίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση του τηλεφώνου και του Ίντερνετ, καθώς και τα δικαιώματα του συνέρχεσθαι και των ειρηνικών διαδηλώσεων" επισημαίνεται στην ανακοίνωση των τριών.

"Ο αιγυπτιακός λαός έχει νόμιμες διεκδικήσεις και ελπίζει σε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον. Καλούμε τον πρόεδρο Μουμπάρακ να δεσμευτεί στη διαδικασία αλλαγών, που σημαίνει εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης διευρυμένης εκπροσώπισης και διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών" καταλήγει η ανακοίνωση των τριών Ευρωπαίων ηγετών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές "να εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη", σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η Μόσχα στην ανακοίνωση αυτή εκφράζει "την ελπίδα ότι οι αιγυπτιακές αρχές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και θα κάνουν το παν δυνατόν για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και θα εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη, γεγονός σημαντικό για την πρόοδο της χώρας".

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε "σίγουρος" ότι οι αιγυπτιακές αρχές "θα πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στην Αίγυπτο".

Στην ανακοίνωση δεν καλούνται οι Ρώσοι που βρίσκονται στην Αίγυπτο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά ζητείται να αποφεύγουν κάθε ανάμιξη στα επεισόδια και τις διαδηλώσεις.

Η Αίγυπτος είναι ένας πολύ αγαπημένος τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους. Αυτό το διάστημα βρίσκονται για τουρισμό εκεί τουλάχιστον 25 χιλιάδες Ρώσοι πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού τουριστικού οργανισμού Rostoyrism.

Αργά το Σάββατο πάντως ανακοινώθηκε ότι προετοιμάζεται για αναχώρηση με προορισμό το Κάιρο ένα ρωσικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει όσους Ρώσους πολίτες επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε σήμερα "τις αιγυπτιακές αρχές και τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας" να αποφύγουν την προσφυγή στη βία κατά των διαδηλωτών εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την παρούσα κατάσταση στη χώρα αυτή.

"Καλώ τους Αιγύπτιους αξιωματούχους και τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν επίγνωση των ευθυνών τους ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί κανενός είδους βία κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου του.

"Οι εικόνες και οι πληροφορίες από το Κάιρο και τις άλλες αιγυπτιακές πόλεις είναι συνταρακτικές και ο αριθμός των νεκρών εξαιρετικά ανησυχητικός" προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βεστερβέλε.

Και καταλήγει: "Τα λόγια του κ. Μουμπάρακ πρέπει τώρα να ακολουθηθούν από πράξεις. Ανακοίνωσε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι ανακοινώσεις του πρέπει να πραγματοποιηθούν τάχιστα με τρόπο συγκεκριμένο. Για μια διαρκή σταθερότητα (στην Αίγυπτο) χρειάζεται εκδημοκρατισμός, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγγύηση της ελευθερίας έκφρασης".

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις και με τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.

"Η Ιταλία έχει ισχυρές σχέσεις φιλίας με τον αιγυπτιακό λαό. Και θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος της Αιγύπτου. Η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση θα έχει μαζί μας τις ίδιες καλές σχέσεις που είχε και η προκάτοχός της" ανέφερε ο κ. Φρατίνι ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσής του επισήμανε: " Η Ιταλία και ολόκληρη η Ευρώπη ελπίζουν ότι οι υποσχέσεις του κ. Μουμπάρακ για επέκταση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών θα υλοποιηθούν τις προσεχείς ώρες".

Το Ιράν ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να αποφύγουν τη βία κατά των διαδηλωτών και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους εξεγερμένους Αιγύπτιους, ενώ την υποστήριξή τους προς τον πρόεδρο Μουμπάρακ και τις αλλαγές που εξήγγειλε εξέφρασαν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr