Ο Τραμπ υπόσχεται τώρα εμβόλιο για τον κορωνοϊό πριν τις εκλογές

Την ημερομηνία προέβλεψε ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου - Η πλειονότητα, πάντως, της επιστημονικής κοινότητας εκτιμά ότι το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2021

Αισισόδοξος εμφανίστηκε και πάλι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καθώς δήλωσε ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να έχουν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μια πολύ πιο θετική πρόβλεψη από το χρονοδιάγραμμα που δίνουν οι ειδικοί υγείας του Λευκού Οίκου.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής του Τζεράλντο Ριβέρα, πότε ενδέχεται να είναι έτοιμο ένα εμβόλιο, ο Τραμπ απάντησε: «Νωρίτερα από το τέλος του χρόνου, θα μπορούσε να είναι πολύ νωρίτερα».

«Νωρίτερα από την 3η Νοεμβρίου;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Νομίζω σε ορισμένες περιπτώσεις, ναι, είναι πιθανό πριν, αλλά περίπου εκείνο το διάστημα», απάντησε ο Τραμπ.

Τι έδειξαν (μέχρι τώρα) οι μελέτες για τα φάρμακα

Aυτόν τον μήνα δρομολογούνται θεραπευτικές εξελίξεις για τους ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 στη Γηραιά Ηπειρο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε την περασμένη Τετάρτη 30.000 δόσεις του αντι-ιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, που θα χορηγηθούν άμεσα σε όσους το χρειάζονται. Παράλληλα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα γίνει εκ νέου προμήθεια από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία παραγωγής τον ερχόμενο Οκτώβριο. Θεραπευτικό όφελος αποδείχθηκε στα μέσα Ιουλίου ότι προσφέρει στους σοβαρά ασθενείς με τη λοίμωξη και ένα υπάρχον στεροειδές φάρμακο (μορφή κορτιζόνης). Στη θεραπευτική φαρέτρα παραμένει η θεραπεία πλάσματος, ενώ σημαντικές ελπίδες εναποθέτουν οι επιστήμονες και στο κοκτέιλ αντισωμάτων - μεγάλες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και για τις δύο θεραπείες.

Την ίδια ώρα εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων ανακοίνωσε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου. Συγκεκριμένα, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter η επίτροπος ενημέρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προέβη σε προκαταρκτική συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία Sanofi για πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19. Η συμφωνία με τη Sanofi «θα δώσει την επιλογή σε όλες τις χώρες-μέλη να αγοράσουν το εμβόλιο». Οι συζητήσεις μεταξύ της επιτροπής και της γαλλικής εταιρείας επέτρεψαν να βρεθεί ένα πλαίσιο για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων, εφόσον αναπτυχθεί ένα «ασφαλές και αποτελεσματικό» εμβόλιο.

Από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό περισσότεροι από 15,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 637.000 έχουν χάσει τη ζωή τους. Ολο αυτό το διάστημα, σε μια άνευ προηγουμένου συστράτευση, επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρείες ενεργοποιούν υπάρχουσες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, αλλά και αναπτύσσουν νέες, υποσχόμενες θεραπείες προκειμένου να χαράξουν στρατηγικές θεραπείας κατά της λοίμωξης του κορωνοϊού. Ο αγώνας δίνεται σε τρεις θεραπευτικούς άξονες: για να ελαττωθούν οι επιπτώσεις από τη νόσο CΟVID-19, να μειωθούν οι επιπλοκές και η θνητότητα στους ασθενείς και να διακοπεί η μετάδοση του ιού.

«Η θεραπεία της νόσου είναι πολυπαραγοντική διότι είναι νόσος πολυσυστηματική, δηλαδή προσβάλλει διάφορα συστήματα του οργανισμού, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη θεραπεία. Αρκετές κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη δοκιμάζοντας ένα φάρμακο ή συνδυασμό περισσοτέρων για τη λοίμωξη COVID-19. Η χλωροκίνη, η υδροξυχλωροκίνη, η φαβιπιραβίρη, τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα κορτικοστεροειδή, η θεραπεία πλάσματος βρίσκονται υπό συνεχή αξιολόγηση. Είναι προφανής η άμεση ανάγκη για μια αποτελεσματική και στοχευμένη θεραπεία κατά του κορωνοϊού», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θάνος Δημόπουλος.


Ειδήσεις σήμερα

Κάιρο: Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Φωτιά στα Κύθηρα - Κοντά στο πύρινο μέτωπο βρίσκονται κατοικίες

Κορωνοϊός: Στα 50 τα κρούσματα από τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη - 13 συνολικά στα νοσοκομεία της Λάρισας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr