Έκρηξη στη Βηρυτό: Εντοπίστηκε στη Λεμεσό ο πλοιοκτήτης που μετέφερε νιτρική αμμωνία
Το πλοίο έφερε σημαία της Μολδαβίας και μετέφερε τη νιτρική αμμωνία από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη - Λόγω βλάβης έπιασε λιμάνι στη Βηρυτό, το 2013, και κατόπιν έρευνας, απαγορεύτηκε να συνεχίσει την πορεία του - Στους 145 οι νεκροί από τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό
Εντοπίστηκε από τις κυπριακές αστυνομικές αρχές, το απόγευμα της Πέμπτης, στη Λεμεσό, ο Ρώσος επιχειρηματίας Igor Grechushkin, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus με το φονικό φορτίο στη Βηρυτό.
Όπως ανέφερε στο protothema.gr εκπρόσωπος της κυπραικής αστυνομίας, η Interpol Λιβάνου απέστειλε στις Κυπριακές Αρχές συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, ζητώντας, αφού εντοπιστεί ο Igor Grechushkin, να δώσει εξηγήσεις για το φορτίο χιλιάδων τόνων νιτρικού αμμωνίου που μετέφερε το πλοίο του, το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά τη κατάσχεση του φορτίου στο λιμάνι της Βηρυτού.
Ο 43χρονος Igor Grechushkin εντοπίστηκε στη Λεμεσό, όπου διαμένει μόνιμα με την επίσης Ρωσίδα σύζυγό του και απάντησε στο ερωτηματολόγιο. Οι εξηγήσεις που έδωσε διαβιβάστηκαν άμεσα στον Λίβανο για να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα που διεξάγεται για την έκρηξη.
Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο έφερε σημαία της Μολδαβίας και μετέφερε τη νιτρική αμμωνία από της Γεωργία στη Μοζαμβίκη. Λόγω βλάβης, έπιασε λιμάνι στη Βηρυτό, το 2013, και κατόπιν έρευνας, απαγορεύτηκε να συνεχίσει την πορεία του. Ο απόπλους του από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου απαγορεύτηκε όμως, είτε επειδή το πλοίο δεν κρίθηκε αξιόπλοο, είτε επειδή ο ιδιοκτήτης δεν είχε καταβάλει τα απαραίτητα τέλη.
Έναν χρόνο μετά, το 2014 και αφού το πλοίο είχε κατασχεθεί, ο Grechushkin εξαφανίστηκε και εγκατέλειψε το πλοίο. Το πλήρωμα, κυρίως αποτελούμενο από Ουκρανούς ναυτικούς, κρατήθηκε στο πλοίο για σχεδόν ένα χρόνο, πριν αυτοί απελευθερωθούν. Η νιτρική αμμωνία κατασχέθηκε και κρατήθηκε σε αποθήκη στο λιμάνι.
Η δραματική κατάσταση στον Λίβανο
Οι Λιβανέζοι, που έχουν χάσει τη δουλειά τους και είδαν τις αποταμιεύσεις τους να εξανεμίζονται στη χρηματοπιστωτική κρίση, κατηγορούν τους πολιτικούς που κυβερνούν εδώ και δεκαετίες, οι οποίες χαρακτήριζονται από κρατική διαφθορά και κακή διακυβέρνηση.
«Οι ηγέτες μας είναι απατεώνες και ψεύτες. Δεν πιστεύω καμία έρευνα που θα κάνουν. Κατέστρεψαν τη χώρα και συνεχίζουν να λένε ψέματα στον λαό. Ποιον κοροϊδεύουν;», δήλωσε ο Ζαν Αμπί Χανά, 80 ετών, συνταξιούχος λιμενεργάτης, του οποίου το σπίτι καταστράφηκε ενώ η κόρη και η εγγονή του τραυματίστηκαν στην έκρηξη.
Επίσημη πηγή με γνώση των προκαταρκτικών ερευνών απέδωσε την τραγωδία στην «αδράνεια και την αμέλεια», λέγοντας ότι «δεν έγινε τίποτα» για τη μεταφορά των επικίνδυνων υλικών.
Κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κάποιοι είδαν drones ή αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή λίγο πριν από την έκρηξη και κάποιοι κάτοικοι της Βηρυτού ισχυρίστηκαν ότι είδαν να εκτοξεύονται πύραυλοι. Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί ότι το περιστατικό οφείλεται σε επίθεση.
Λιβανέζική πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η αρχική πυρκαγιά που πυροδότησε την έκρηξη προκλήθηκε από εργασίες συγκόλλησης.
Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Al Hadath ότι οι συνολικές ζημίες από την έκρηξη μπορεί να φθάσουν τα 15 δισεκ. δολάρια, με τον αριθμό αυτό να περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στο λιμάνι της Βηρυτού, τα πάντα έχουν παραλύσει. Πρόκειται για τη βασική δίοδο του Λιβάνου για τις εισαγωγές που χρειάζονται προκειμένου να τραφεί η χώρα των 6 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων, με αποτέλεσμα τα καράβια να εκτρέπονται σε μικρότερα λιμάνια.
Ειδήσεις σήμερα
Κάιρο: Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ
Φωτιά στα Κύθηρα - Κοντά στο πύρινο μέτωπο βρίσκονται κατοικίες
Κορωνοϊός: Στα 50 τα κρούσματα από τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη - 13 συνολικά στα νοσοκομεία της Λάρισας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr