Παράθυρα κρασιού: Μια παράδοση από τον καιρό της πανώλης ξαναζωντανεύει στην Τοσκάνη

Τα γραφικά παραθυράκια στη Φλωρεντία κρύβουν πίσω τους ένα σκοτεινό παρελθόν - Δείτε φωτογραφίες

Μια ασυνήθιστη και γραφική παράδοση, η οποία κρύβει όμως πίσω της ένα σκοτεινό παρελθόν, ξαναζωντανεύει στην Ιταλία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Πριν από μερικούς αιώνες, η βουβωνική πανώλη (γνωστή και ως Μαύρος Θάνατος) σάρωνε την Ευρώπη, σκοτώνοντας το ένα τρίτο του πληθυσμού της ηπείρου. Προερχόμενη από την Ασία, η ολέθρια λοιμώδης νόσος έφτασε στην Ιταλία στα τέλη του Μεσαίωνα και επεκτάθηκε από εκεί στον Βορρά, με αρκετά ξεσπάσματα στους αιώνες που ακολούθησαν.



«Σήμερα» γράφει η New York Post, «ξέρουμε κι εμείς πολύ καλά όπως οι Ιταλοί του Μεσαίωνα πόση παρηγοριά μπορεί να προσφέρει ένα δυνατό ποτό κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα «παράθυρα κρασιού» (buchettte del vino) που δημιουργήθηκαν γύρω στο 1600 στην Τοσκάνη εξυπηρετούσαν και αυτόν τον σκοπό.



Τα «παράθυρα κρασιού» είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομά τους: ανοίγματα σε μέγεθος ποτηριού σε τοίχους οινοποιείων ή καταστημάτων, από τα οποία οι έμποροι οινοπνευματωδών σέρβιραν ποτά διατηρώντας ασφαλή «κοινωνική απόσταση». Τα γραφικά αυτά παραθυράκια είχαν πάψει να χρησιμοποιούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο εδώ και πολλά χρόνια μέχρι τη φετινή χρονιά που «σημαδεύτηκε» από την εμφάνιση μίας ακόμη φονικής πανδημίας.




«Όλοι παρέμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους για δύο μήνες και μετά η κυβέρνηση επέτρεψε τη σταδιακή άρση του lockdown. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου ορισμένοι επινοητικοί ιδιοκτήτες φλωρεντίνικων παραθύρων κρασιού γύρισαν πίσω τον χρόνο και χρησιμοποίησαν τα παράθυρά τους για να σερβίρουν ποτήρια κρασιού, καφέδες, αφεψήματα, σάντουιτς και παγωτό, χωρίς μικρόβια και χωρίς επαφές», αναφέρει ο ιστότοπος του Συλλόγου για τα Παράθυρα Κρασιού (Associazione Culturale BdV) σύμφωνα με το αμερικανικό site.

Όπως είπε ο Ματέο Φάλια, πρόεδρος του συλλόγου στο Insider, οι ενδιαφερόμενοι απλά χτυπούσαν τα μικρά ξύλινα πατζούρια και παρέδιδαν τα μπουκάλια τους για να τους τα γεμίσουν απευθείας οι οικογένειες Αντινόρι, Φρεσκομπάλντι και Ρικασόλι, που παράγουν ακόμα μερικά από τα πιο διάσημα κρασιά της Ιταλίας.



Στην Τοσκάνη υπήρχαν κάποτε περισσότερα από 150 παράθυρα κρασιού. Όταν έπαψαν να έχουν χρησιμότητα, πολλοί ιδιοκτήτες τα έκλεισαν, ενώ πολλά ξύλινα παράθυρα καταστράφηκαν και στις πλημμυρες του 1966, σύμφωνα με τον Φάλια. Ο σύλλογος του οποίου είναι πρόεδρος, έχει ως στόχο να εντοπίσει όλα αυτά τα σημαντικά ιστορικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, μερικά από τα οποία έχουν βανδαλιστεί ή βρίσκονται ξεχασμένα και παραμελημένα κάπου, και να τοποθετήσει πλακέτες ενημερώνοντας τους πολίτες για την ιστορική τους σημασία.




Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονίζει ζευγάρι που υποδεχόταν στη ζωή τον γιο του τη στιγμή της έκρηξης στη Βηρυτό - «Καταστροφή και αίμα παντού»

Eνα 7χρονο αγόρι το νεαρότερο θύμα της Covid-19 στην Τζόρτζια των ΗΠΑ

Το σεξ με τον «ποδολάγνο» πρίγκιπα Άντριου ήταν το πιο βασανιστικό 10λεπτο της ζωής μου, καταθέτει «σκλάβα» του Έπσταϊν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr