DW: Στη γερμανική Βουλή έφτασε το θέμα της Μόριας - Απορρίφθηκε αίτημα υποδοχής των προσφύγων

DW: Στη γερμανική Βουλή έφτασε το θέμα της Μόριας - Απορρίφθηκε αίτημα υποδοχής των προσφύγων

Στην ημερήσια διάταξη οι συνέπειες της φωτιάς στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας και η πολιτική ασύλου - Έντονοι διαξιφισμοί -Απορρίφθηκε αίτημα της Αριστεράς για υποδοχή όλων των προσφύγων της Λέσβου στη Γερμανία

DW: Στη γερμανική Βουλή έφτασε το θέμα της Μόριας - Απορρίφθηκε αίτημα υποδοχής των προσφύγων
Η γερμανική Βουλή συζήτησε σήμερα μετά από αίτημα του κόμματος Η Αριστερά τις συνέπειες που προκύπτουν από την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια. Η Αριστερά ζήτησε την υποδοχή όλων των 13.000 προσφύγων της Λέσβου στη Γερμανία, σε περίπτωση που τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν είναι πρόθυμα να δεχτούν και αυτοί πρόσφυγες. «Στη Μόρια τυλίχτηκαν οι αξίες της ΕΕ στις φλόγες», δήλωσε ο συνπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Ντίτμαρ Μπαρτς σε συζήτηση μιας ώρας, η οποία διακόπηκε από πολλές παρεμβάσεις.

«Η συμπεριφορά σας δεν είναι χριστιανική»

Στην παρέμβαση του ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ επεσήμανε ότι η Γερμανία, σε στενό συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση, ήδη βοηθά στην περίθαλψη των άστεγων προσφύγων. Δέκα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι έτοιμες να δεχτούν 400 προσφυγόπουλα. Ο κ. Ζεεχόφερ επεσήμανε επίσης ότι από το 2015 η Γερμανία έχει δεχθεί περίπου 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες. Καθημερινώς γίνονται δεκτοί 300 έως 400 πρόσφυγες αιτούντες ασύλου. «Πλησιάζουμε ξανά τους υψηλούς αριθμούς του παρελθόντος», δήλωσε.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε την αναγκαιότητα ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα των προσφύγων. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει «ολιστικές προτάσεις» στις 30 Σεπτεμβρίου, είπε. Προς το παρόν, οι γρήγορες λύσεις στο προσφυγικό επιτυγχάνονται στην ΕΕ «με εκείνους που είναι έτοιμοι να δείξουν αλληλεγγύη». Ένα παγκόσμιο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εθνικά αλλά μόνο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τόνισε. Προηγουμένως στην ομιλία του ο κ. Μπάρτς είχε χαρακτηρίσει «σκάνδαλο» την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και μέλους της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης να απαγορεύσει σε γερμανικούς δήμους να δεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. «Η συμπεριφορά σας δεν είναι χριστιανική, η συμπεριφορά σας είναι απάνθρωπη», δήλωσε ο Ντίντμαρ Μπαρτς.

Πράσινοι: Η Γερμανία πρέπει να πρωτοστατήσει

Ως «αναμενόμενη καταστροφή» χαρακτήρισε την πυρκαγιά στη Μόρια η εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων για προσφυγικά θέματα, Λουίζε Άμτσμπεργκ. Ενώ κατήγγειλε ότι το σημερινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου είναι «βαθιά μη αλληλέγγυο», κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση πως απέτυχε στο ρόλο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ επειδή, όπως υποστήριξε, δεν έδωσε προτεραιότητα στο προσφυγικό ζήτημα. «Τώρα ψάχνουμε τη μεγάλη λύση αντί να βοηθήσουμε», δήλωσε. «Είμαστε πεπεισμένοι», πρόσθεσε, «ότι η Γερμανία πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι».

Με έντονο τρόπο το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αντιτάχθηκε στην υποδοχή προσφύγων από τη Λέσβο. «Γιατί πρέπει η Γερμανία να ανταμείψει με κοινωνικές παροχές οικονομικούς πρόσφυγες και εκβιαστές», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής Γκόντφριντ Κούριο; «Η Γερμανία δεν είναι ένας διεθνής οργανισμός βοήθειας. Το καθήκον της κυβέρνησης είναι να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του γερμανικού λαού», είπε.

Το SPD κατηγορεί την Κομισιόν ΕΕ για καθυστέρηση

Γρήγορες λύσεις για τους παθόντες της φωτιάς στη Μόρια και επί τόπου βοήθεια ζήτησαν οι ομιλητές των Σοσιαλδημοκρατών. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη», επεσήμανε στα ελληνικά από το βήμα του κοινοβουλίου ο βουλευτής του SPD Χέλγκε Λιντ. Η δε εκπρόσωπος για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Ούτε Φογκτ τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να γίνει ξανά ανεκτό σε ευρωπαϊκό έδαφος να υπάρχει ένας καταυλισμός όπως η Μοριά». Οι 13.000 πρόσφυγες θα πρέπει γρήγορα να κατανεμηθούν σε χώρες της ΕΕ. Η κ. Φογκτ κατηγόρησε την Κομισιόν για «πολιτική ολιγωρία». «Αυτό είναι επαίσχυντο», δήλωσε. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έπρεπε να είχε δείξει περισσότερη ενεργητικότητα στην πολιτική ασύλου. Άλλοι Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές όπως ο Φρανκ Σβάμπε επέκριναν όμως και την ελληνική κυβέρνηση επειδή δεν τηρούσε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ειδικά αναφορικά με παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων (pushback).

Μιλώντας ως εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου των γερμανικών κρατιδίων, ο υπουργός Ενταξιακής Πολιτικής της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Γιοάχιμ Στραμπ, χαρακτήρισε την καταστροφή του καταυλισμού στα Μόρια «αποτυχία της ΕΕ». Η κατάσταση που επικρατούσε ήταν «απαράδεκτη». Σύμφωνα με τον πολιτικό των Φιλελευθέρων που πρόσφατα είχε επισκεφτεί τη Μόρια, στον καταυλισμό διέμεναν και 2.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Ο κ. Σταμπ προειδοποίησε, τέλος, ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να ακολουθήσει ξεχωριστή πορεία στην πολιτική ασύλου, αλλά να αναζητήσει στην ΕΕ συμμάχους.

Απόρριψη του αιτήματος

Με της ψήφους των Χριστιανικών Λομμάτων CDU/CSU, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και του AfD απορρίφθηκε το αίτημα της Αριστεράς, το οποίο υποστήριξαν και οι Πράσινοι για άμεση υποδοχή των προσφύγων από τη Λέσβο. Η πρόταση παραπέμφθηκε προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Πηγή: Deutsche Welle

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 287 τα νέα κρούσματα - Τρεις θάνατοι - Μαγιορκίνης: Ανησυχητική αύξηση

Νέα τουρκική NAVTEX: Άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο: Στήνουν νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ - Αντιδρούν πρόσφυγες και κάτοικοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης