«Μισώ τους άνδρες»: Σάλος στη Γαλλία με αμφιλεγόμενο βιβλίο φεμινίστριας - Τελικά... τι εννοεί;

«Μισώ τους άνδρες»: Σάλος στη Γαλλία με αμφιλεγόμενο βιβλίο φεμινίστριας - Τελικά... τι εννοεί;

«Πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να μην συμπαθούμε τους άνδρες», εξηγεί η Pauline Harmange στη βρετανική Guardian 

«Μισώ τους άνδρες»: Σάλος στη Γαλλία με αμφιλεγόμενο βιβλίο φεμινίστριας - Τελικά... τι εννοεί;
Όταν η Pauline Harmange, Γαλλίδα συγγραφέας και φεμινίστρια, δημοσίευσε την πραγματεία της με τίτλο «Μισώ τους άνδρες», περίμενε να πουλήσει το πολύ καμιά διακοσαριά αντίτυπα, κυρίως σε φίλους και αναγνώστες του blog της. Ωστόσο, μία επιστολή από έναν κυβερνητικό αξιωματούχο που απείλησε να προβεί σε νομικές ενέργειες για να απαγορευθεί το «Moi les hommes, je les déteste», είχε ως αποτέλεσμα το βιβλίο να ξεπουλήσει.

Η πρώτη έκδοση των μόλις 450 αντιτύπων εξαντλήθηκε σχεδόν αμέσως, όπως και οι επόμενες δύο ανατυπώσεις. Σύντομα είχαν πουληθεί περισσότερα από 2.500 αντίτυπα του 96σέλιδου βιβλίου που χαρακτηρίστηκε «ωδή στον μισανδρισμό» και έκανε τους πάντες να συζητούν το όνομα της νεαρής Γαλλίας. Η επιτυχία του βιβλίου ήταν τέτοια που ο Monstrograph (ένας μικροσκοπικός εκδοτικός οίκος που λειτουργεί κυρίως με εθέλοντές) ανακοίνωσε ότι αν δεν προκύψει βοήθεια από κάποιον μεγαλύτερο οίκο, δεν θα υπάρξει άλλη επανατύπωση.

Ο χαμός που προκάλεσε το βιβλίο της ήταν κάτι που δεν περίμενε η 25χρονη Harmange. Από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε στο επίκεντρο μιας λογοτεχνικής και πολιτικής καταιγίδας. «Δεν το περίμενα καθόλου. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται κάποιο βιβλίο μου. Είχα γράψει μια νουβέλα αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ», λέει η νεαρή γυναίκα που ζει στην Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, με τον σύζυγό της Mathieu και την γάτα της, ονόματι Eleven.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Un livre féministe provoque un désir de censure au ministère de l’égalité femmes-hommes – L’essai "Moi les hommes, je les déteste", de Pauline Harmange ( @apauliner ), est susceptible de « poursuites pénales », assure Ralph Zurmély. Ce chargé de mission au ministère délégué à l’égalité femmes-hommes menace les éditeurs de saisir la justice si l’ouvrage n’est pas retiré de la vente. ⠀ Pour l’instant, les éditeurs refusent catégoriquement d’arrêter la distribution du livre. Les 500 exemplaires en réimpression devraient donc être remis à la vente dès la mi-septembre. Mais Monstrographe reste une toute petite maison d’édition tenue par deux bénévoles… « On est des artistes précaires, s’il y a des frais d’avocats, on n’a tout simplement pas l’argent, précise Martin Page. On n’aura pas d’autre choix que d’arrêter la publication du livre… Mais ça serait un déchirement. »⠀ – À lire sur Mediapart (→ Lien en bio) ⠀ ⠀ 📷 Image : Un livre féministe provoque un désir de censure au ministère de l’égalité femmes-hommes.⠀ ⠀ #féminisme #ÉgalitéFemmesHommes #Censure #Mediapart #Lire #PaulineHarmange #RalphZurmely #Feministe #Femmes #Hommes #Justice #Education #Misandrie #MoilesHommesJeLesDeteste #Sororite

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mediapart (@mediapart) στις



Σύμφωνα με την Guardian, το βιβλίο ξεκινά με την φράση της ποιήτριας Σύλβια Πλαθ «Το πρόβλημα ήταν ότι μισούσα την ιδέα να υπηρετώ με οποιονδήποτε τρόπο τους άνδρες» και εξετάζει αν οι γυναίκες έχουν καλούς λόγους να μισούν τους άνδρες. «Είμαι παντρεμένη με έναν άνδρα, ο οποίος είναι φανταστικός και υποστηρίζει πολύ τη δουλειά μου. Γενικά όμως δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε άνδρες που δεν γνωρίζω. Απλά δεν μου εμπνέουν αυτό το συναίσθημα. Αυτό προκύπτει λιγότερο από προσωπική εμπειρία και περισσότερο από την ακτιβιστική μου δράση σε μια φεμινιστική οργάνωση που βοηθά θύματα βιασμού και σεξουαλικών επιθέσεων εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η πλειοψηφία των δραστών είναι άνδρες», λέει στη βρετανική εφημερίδα η συγγραφέας.

Το βιβλίο υποστηρίζει ότι η υπεράσπιση της μισανδρίας είναι απελευθερωτική και μπορεί να ανοίξει χώρο για γυναικεία αδελφοσύνη. «Κι αν οι γυναίκες έχουν καλούς λόγους να απεχθάνονται τους άνδρες; Κι αν η οργή προς το ανδρικό φύλο είναι στην πραγματικότητα ένα χαρούμενο και απελεθερωτικό μονοπάτι όταν μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα;», διερωτάται η νεαρή ακτιβίστρια στο βιβλίο της. Όπως επισημαίνει στην Guardian, οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες ενθαρρύνονται συνεχώς να συμπαθούν τους άνδρες, ωστόσο πρέπει οπωσδήποτε να έχουν το δικαίωμα να μην τους συμπαθουν. «Ξέρω ότι αυτό ακούγεται σαν βίαιο συναίσθημα, όμως θεωρώ ότι πρέπει να είναι επιτρεπτό να μην τους αγαπάμε ως σύνολο και να κάνουμε εξαιρέσεις για ορισμένους άνδρες».

Η παρέμβαση που προκάλεσε τη θύελλα

To «Μισώ τους άνδρες» εκδόθηκε στις 19 Αυγούστου, όταν πολλοί Γάλλοι απολάμβαναν τις διακοπές τους, και σχεδόν σίγουρα θα περνούσε απαρατήρητο αν δεν ήταν η παρέμβαση του Ralph Zurmély, συμβούλου του υπουργείου φυλετικής ισότητας της Γαλλίας, που απείλησε να κινηθεί νομικά εναντίον του. «Αυτό το βιβλίο είναι προφανώς μια ωδή στον μισανδρισμός, κρίνοντας από τη σύνοψη στον ιστότοπο σας και τον τίτλο του. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η υποκίνηση σε μίσους με βάση το φύλο είναι ποινικό αδίκημα! Συνεπώς, σας ζητώ να αφαιρέσετε άμεσα αυτό το βιβλίο από τον κατάλογό σας, γιατί θα υπάρξουν νομικές κυρώσεις», έγραψε ο Ralph Zurmély σε επιστολή του στον εκδοτικό οίκο.

«Σοκαρίστηκα. Αυτός ο άνθρωπος εργάζεται σε ένα υπουργείο που προωθεί την ισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, και η αποστολή του είναι να κάνει πράγματα για να αποτρέπει τις σεξουαλικές επιθέσεις και τους βιασμούς. Θεώρησα εξωφρενικό ότι τον ένοιαζε περισσότερο να λογοκρίνει ένα μικρό φεμινιστικό βιβλίο από το να κάνει τη δουλειά του», λέει η 25χρονη.

Κλείσιμο
Σύντομα η ειδηση της παρέμβασης του Zurmély μεταδόθηκε από τοπικά ΜΜΕ από τον ερευνητικό ιστότοπο Mediapart, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. Το υπουργείο είπε στο site ότι ο σύμβουλος ενήργησε με δική του πρωτοβουλία, προφανώς έχοντας διαβάσει μόνο την περίληψη και τον τίτλο του βιβλίου. Πολλά γαλλικά ΜΜΕ επέκριναν τον Zurmély, με την υπόθεση να διχάζει τελικά το κοινό στα social media, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η άποψη της Harmange για τον μισανδρισμό

Σύμφωνα με την συγγραφέα του βιβλίου, ο μισανδριμός αντιμετωπίζεται συχνά ως ανέκδοτο ή, χειρότερα, ως εργαλείο για την δυσφήμηση των φεμινιστριών. Η ίδια πάντως θεωρεί ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να παραδέχεσαι το μίσος σου, το οποίο δικαιολογείται από το κακό που προξενούν οι άνδρες στις γυναίκες.

«Ο μισανδρισμός υπάρχει μόνο ως αντίδραση στον μισογυνισμό, που βρίσκεται στη ρίζα της συστημικής βίας», εξηγεί. Το βιβλίο παραθέτει στατιστικά στοιχεία από το 2018 που δείχνουν ότι το 96% των ανθρώπων που καταδικάζονται για ενδοοικογενειακή βία είναι άνδρες και το 99% των καταδικασθέντων για σεξουαλική βία είναι επίσης άνδρες. «Ο μισανδρισμός, από την άλλη μεριά, ποτέ δεν σκότωσε κανέναν», γράφει η Harmange.

Η 25χρονη χαρακτηρίζει τον σύζυγό της ως μία από τις εξαιρέσεις. Στις ευχαριστίες της στο τέλος του βιβλίου γράφει ότι ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που πίστεψαν τόσο πολύ σ' εκείνη. Όσο για το πώς βλέπει εκείνος τις αντιδράσεις για το βιβλίο, εξηγεί πως την στηρίζει ολόψυχα, όμως ανησυχεί για την παρενόχληση που μπορεί να δεχτεί online η γυναίκα του. 


Ειδήσεις σήμερα: 

Βουτηγμένος στα σκάνδαλα ο γαμπρός του Ερντογάν: Ξέπλυμα, λαθρεμπόριο και... Ταλιμπάν

«Τολμηρός εραστής χωρίς όρια» και «εθισμένος στο σεξ» ο πρίγκιπας Άντριου, ισχυρίζεται νέο βιβλίο

Μόλις το 1% των Ελλήνων έχει αναπτύξει αντισώματα απέναντι στον κορωνοϊό!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης