Οι τουρκικές προκλήσεις καλά κρατούν: Από τις προβοκάτσιες με τις σημαίες... στα οθωμανικά εμβατήρια στο Καστελόριζο

Οι τουρκικές προκλήσεις καλά κρατούν: Από τις προβοκάτσιες με τις σημαίες... στα οθωμανικά εμβατήρια στο Καστελόριζο

Από την προκλητική ανάρτηση τουρκικών σημαιών το 1975 στις βραχονησίδες Ρω και Στρογγύλη ως τις πρόσφατες νερομπογιές κατά της γαλανόλευκης και την πτήση drone με οθωμανικά εμβατήρια στο Καστελόριζο, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν στο να «γκριζάρουν» το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης

Οι τουρκικές προκλήσεις καλά κρατούν: Από τις προβοκάτσιες με τις σημαίες... στα οθωμανικά εμβατήρια στο Καστελόριζο
Για τις Αρχές θεωρείται δεδομένο πως στην περίπτωση του drone με τα οθωμανικά εμβατήρια, ο δράστης-χειριστής βρισκόταν απέναντι, στα τουρκικά παράλια, απ’ όπου το κατεύθυνε προς το νησί. Η απόσταση είναι λιγότερη από 2,5 χλμ. και ένα συνηθισμένο drone μπορεί να τη διανύσει άνετα, είτε με ενσωματωμένο ηχείο είτε με φορητό.

Ωστόσο, οι έρευνες επικεντρώνονται στη δολιοφθορά της ελληνικής σημαίας, που διακρίνεται και από τα τουρκικά παράλια, με την κόκκινη μπογιά, αφού εκτιμάται πως οι δράστες βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους και μάλιστα στο νησί, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό τουρκικών ΜΜΕ πως... 100 κιλά κόκκινης μπογιάς ρίφθηκαν με τη χρήση drone, το οποίο πραγματοποιούσε δρομολόγια όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Να σημειωθεί πως γύρω από τη ζωγραφισμένη στον βράχο ελληνική σημαία βρέθηκαν περισσότερα από 100 μπαλόνια, τα οποία οι δράστες είχαν γεμίσει με νερό και σκόνη χρώματος. Πολλά από αυτά, όμως, δεν έσκασαν.

Πάντως με το πρώτο φως της ημέρας, προσωπικό της τοπικής στρατιωτικής δύναμης απεκατέστησε πλήρως την ελληνική σημαία.

Στο πλαίσιο των ερευνών, οι Αρχές έχουν ελέγξει εξονυχιστικά τις αφίξεις και τις διαμονές στα ξενοδοχεία, πριν από το περιστατικό, με όλες τις ενδείξεις και υποψίες να στρέφονται κατά δύο αλλοδαπών που έφτασαν στο Καστελόριζο στις 24/9 και αποχώρησαν με το πλοίο της γραμμής το Σάββατο. Παράλληλα με την προσπάθεια εντοπισμού τους, διερευνάται και το ενδεχόμενο οι δράστες να μετέβησαν στον βράχο και να έριξαν τα μπαλόνια με το χρώμα στη σημαία ή να το έκαναν με τη χρήση drone στη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα συνηθισμένο drone (βάρους 1 κιλού) μπορεί να μεταφέρει αντικείμενο βάρους έως 350-400 γρ..

Σχέδιο «γεω- περίφραξης»


Επίσης ερώτημα παραμένει για τις Αρχές το αν είχαν επικοινωνία με άλλα άτομα που βρίσκονταν εκτός νησιού και βέβαια αν η προβοκατόρικη ενέργειά τους κατευθύνονταν από εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας.

Από τη στρατιωτική υπηρεσία τίθεται επί τάπητος το θέμα «γεω-περίφραξης» του Καστελόριζου, όπως συμβαίνει με άλλες ευαίσθητες περιοχές του Αιγαίου, με περιορισμό πρόσβασης drone σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού, κυρίως από την ανατολική πλευρά.

«Δεν έχουμε ακόμη κάποια επίσημη ενημέρωση από τις Αρχές για το τι ακριβώς συνέβη με το drone και τα οθωμανικά εμβατήρια, καθώς και τη δολιοφθορά της ελληνικής σημαίας. Θέλουμε πραγματικά να μάθουμε τι έγινε, ώστε να ξέρουμε πως θα αντιδράσουμε σε ένα ανάλογο περιστατικό στο μέλλον», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο αντιδήμαρχος Μεγίστης Στράτος Αμύγδαλος, επισημαίνοντας πως το περιστατικό επηρέασε την τοπική κοικωνία, η οποία συνεχίζει ωστόσο να διατηρεί υψηλό ηθικό.

«Σαφώς και επηρεαζόμαστε από τέτοιου είδους περιστατικά. Ωστόσο έχουμε επιλέξει συνειδητά να μείνουμε στον τόπο αυτόν που τον αγαπάμε και πέρα από την καθημερινότητα είναι και μια πατρίδα που οφείλουμε να υποστηρίξουμε. Το θέμα είναι να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο και να προσέχουμε όλοι μας, όχι μόνο ο στρατός. Αν προκύψει κάτι, όλοι μας θα τρέξουμε να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», λέει.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια στο Καστελόριζο, ζητώντας από την Αγκυρα άμεση διερεύνηση του περιστατικού ούτως ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αντιδρώντας χλιαρά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε: «Δεν βρίσκουμε τις επιθέσεις στις σημαίες σωστή ενέργεια. Ακόμη και στους πολέμους, το τουρκικό έθνος σεβάστηκε τις σημαίες και τα σύμβολα των άλλων».

1975: Οι προβοκάτσιες με τις σημαίες

Η τελευταία διπλή τουρκική προβοκάτσια στο Καστελόριζο δεν είναι η μόνη. Τον Σεπτέμβριο του 1975, περίπου έναν χρόνο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ομέρ Κοσάρ πάτησε και τοποθέτησε τουρκικές σημαίες στις βραχονησίδες Ρω και Στρογγύλη, πετυχαίνοντας να γίνει πρωτοσέλιδο και εθνικός ήρωας στην Τουρκία.

Κλείσιμο
Ηταν Δευτέρα 1/9/1975 όταν η εφημερίδα «Hurriyet» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η τουρκική σημαία αναρτήθηκε σε δύο νησιά στο Καστελόριζο» καλύπτοντας ολόκληρη τη σελίδα φωτογραφίες με τον Κοσάρ και τους συνεργάτες του να τοποθετούν την Ημισέληνο στις βραχονησίδες Ρω και Στρογγύλη.

Με επιστολή του προς την εφημερίδα ο Κοσάρ, συντάκτης σε τοπική εφημερίδα στην Αττάλεια μέχρι εκείνη τη στιγμή, υποστήριξε ότι προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια μαζί με φίλους του ως «ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή οι νησίδες αυτές κατέχονται από την Ελλάδα κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης».

Ως τότε ο Κοσάρ ήταν ένας φιλόδοξος δημοσιογράφος στην περιοχή του Κας, ακριβώς απέναντι από το Καστελόριζο. Η προκλητική του ενέργειά, ωστόσο, του έδωσε την ευκαιρία που επιζητούσε: δημοσιότητα και ένα συμβόλαιο συνεργασίας με τη «Hurriyet».

Λέγεται πως ο Κοσάρ ήταν πληροφορημένος για την απουσία της αείμνηστης Δέσποινας Αχλαδιώτου, μονίμου κατοίκου και γνωστής ως «Κυρά της Ρω», λόγω ασθένειάς της, στο Καστελόριζο. Το περιστατικό αυτό στάθηκε αφορμή να επιστρέψει εσπευσμένα στη βραχονησίδα, όπου παρέμεινε ακλόνητος φύλακας της, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία μέχρι τον θάνατό της, το 1982.

Η αντίδραση της Αθήνας

Η «απόβαση» του Κοσάρ στη Ρω προκάλεσε αντιδράσεις στην Αθήνα και έγινε πρωτοσέλιδο στις ελληνικές εφημερίδες της εποχής. Ωστόσο δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό, αφού αργότερα ήρθε στο φως και νέα προβοκάτσια, στη βραχονησίδα Στρογγύλη αυτή τη φορά, με πρωταγωνιστή και πάλι τον Τούρκο δημοσιογράφο.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, η τουρκική σημαία είχε τοποθετηθεί με κοντάρι σε απόκρημνους βράχους και έγινε αντιληπτή από σκάφος που μετέβη στη βραχονησίδα για τον εφοδιασμό του φαροφύλακα, που ήταν και μόνιμος κάτοικος της Στρογγύλης.

Με non paper της εποχής προς τις εφημερίδες, η κυβέρνηση Καραμανλή ενημέρωσε πως θα προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα, αναφέροντας: «Το θέμα δεν πρέπει να μεγαλοποιείται. Η Ελλάς έχει εκατοντάδας βραχονησίδων, που προσφέρονται δια τοιαύτας ανοήτους επιδείξεις, αι οποίαι διαρκούν ελαχίστας ώρας και προσομοιάζουν με φάρσας. Σημασίαν έχει ότι η σημαία καταβιβάζεται αμέσως», ενώ χαρακτήριζε «κωμικά εγχειρήματα» τα περιστατικά σε Ρω και Στρογγύλη.

Τις ίδιες μέρες αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της «Washington Post», σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε «αμφίβια επιχείρηση εναντίον ελληνικής νήσου» τον Μάιο του 1975.


Ειδήσεις σήμερα:

Κίνηση: Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Βραδιά απόλυτου συνωστισμού στις πλατείες της Αθήνας - Δείτε βίντεο

Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ: Ποζάρει με μαγιό στις Μαλδίβες στα 55 της χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης