Οι «Collapsologists» προετοιμάζονται για το τέλος του βιομηχανικού πολιτισμού

Οι «Collapsologists» προετοιμάζονται για το τέλος του βιομηχανικού πολιτισμού

Ποιοι είναι οι υπέρμαχοι της θεωρίας της κατάρρευσης - Μένουν στην εξοχή και αυτοεξυπηρετούνται καλλιεργώντας φρούτα και λαχανικά

klim
Εχθροί του καπιταλισμού και περιβαλλοντολόγοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και προετοιμάζονται για το τέλος του βιομηχανικού πολιτισμού - ίσως και της ίδιας της ανθρωπότητας:

Οι «collapsologists» είναι η νέα τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Eυρώπη, κυρίως όμως σε Γαλλία και Βρετανία.

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για την μελέτη σε ότι αφορά τους κινδύνους του βιομηχανικού πολιτισμού, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Ο Γάλλος Μισέλ Ροσέλ, ένας από τους «collapsologists», εξηγεί την δική του επανάσταση με τον ακόλουθο τρόπο: μαζεύει ένα πάκο με χαρτιά και τα χωρίζει σε δύο στοίβες. Αριστερά είναι οι λογαριασμοί: μόλις ένα χαρτί. Στα δεξιά υπάρχει μια σειρά από γράμματα από φίλους και ερωμένες.

Κλείσιμο
«Εάν η στοίβα με τα γράμματα αυξάνεται γρηγορότερα από τη στοίβα με τους λογαριασμούς, είστε στο σωστό δρόμο», επισημαίνει ο Ροσέλ μιλώντας στην εφημερίδα «The Guardian» και προσθέτει:

«Εάν όμως συμβαίνει το αντίθετο, βρίσκεστε σε λάθος δρόμο. Δεν είναι τόσο δύσκολη η επανάσταση που προτείνω».

Ζουν σε ξύλινα σπίτια στην εξοχή

Οι collapsologists ζουν στην εξοχή σε ξύλινα σπίτια. Παράτησαν τις δουλειές τους και καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να έχουν τον μικρότερο βαθμό εξάρτησης από τον καπιταλισμό...

«Ο νέος κορωνοϊός έδειξε πως δεν είμαστε ποτέ τόσο μακριά από τον πανικό. Ο καθένας εξαρτάται τόσο πολύ από άλλους με αποτέλεσμα η κατάσταση α είναι τρομακτική», υπογραμμίζει.

Ο Ροσέλ κάθεται σ’ έναν ξύλινο πάγκο στο σπίτι του στο Cévennes, μία βουνοπλαγιά νότια της Γαλλίας. Η εξωτερική του εμφάνιση παραπέμπει σε σύγχρονο ... Ροβινσώνα Κρούσο: λευκά μαλλιά, γυμνό στήθος και πόδια, βρώμικα μαύρα αθλητικά. Ο 73χρονος Γάλλος είναι απεριποίητος αλλά δεν τον ενδιαφέρει... Δεν είναι δέσμιος του χρήματος κάνοντας την επιλογή του να ζει κοντά στη φύση.

Η οικονομική κρίση, η πανδημία της νόσου Covid-19 και η κλιματική αλλαγή ενισχύουν την θεωρία που προεξοφλεί το τέλος του βιομηχανικού πολιτισμού, όπως επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα.

Πότε διατυπώθηκε η θεωρία collapsology

Η θεωρία collapsology διατυπώθηκε για πρώτη φορά από ερευνητές του Ινστιτούτου Momentum της Γαλλίας και άρχισε να διαδίδεται μέσω του βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2015, υπό τον τίτλο: «How Everything Can Collapse» («Πώς τα πάντα μπορούν να καταρρεύσουν!»).

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του, όπως ο πρώην υπουργός περιβάλλοντος της Γαλλίας, Ιβ Κοσέ, πιστεύουν ότι η κρίση του νέου κορωνοϊού είναι ένα ακόμη σημάδι ότι έρχεται το τέλος του βιομηχανικού καπιταλισμού.

Ο Κοσέ, συγγραφέας του βιβλίου υπό τον τίτλο: «Πριν από την κατάρρευση» προβλέπει ότι θα επέλθει κατάρρευση του πολιτισμού την επόμενη δεκαετία . Τώρα είναι πεπεισμένος ότι ο νέος κορωνοϊός θα οδηγήσει σε «μια παγκόσμια οικονομική κρίση μεγαλύτερης σοβαρότητας από ότι έχουμε φανταστεί».

Ο 74χρονος Γάλλος, ο οποίος προτίμησε την ησυχία μιας αγροτικής περιφέρειας της Βρετάνης για να ζήσει οικολογικά, ανησυχεί επίσης για μια επικείμενη «παγκόσμια καταστροφή με πολλά θύματα, τόσο από οικονομικής όσο και από ψυχολογικής πλευράς».

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένα σύμπτωμα μιας ολόκληρης σειράς αδυναμιών», προειδοποίησε ο καθηγητής Ιβ Σιτόν του Πανεπιστημίου του Παρισιού VIII. «Δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά μια προειδοποίηση για κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη Γαλλία, ο αριθμός των «collapsologists» άγγιξε τις 30.000 κατά τη διάρκεια του lockdown.Κι όσο πάει κι ανεβαίνει...


Ειδήσεις σήμερα:

Ακάρ: Θα κάνουμε αυτό που θα χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα πλοία μας

«Στο σκαμνί» οι υπεύθυνοι e-shop που πούλαγαν... αέρα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβαλε τα κλάματα και ζήτησε συγγνώμη από τους Βορειοκορεάτες - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης