Με απεργίες και πορείες περνά η Αίγυπτος στην επόμενη μέρα...

Στρατός και ακτιβιστές κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις

Εκατοντάδες κυβερνητικοί υπάλληλοι στην Αίγυπτο απεργούν τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς και τη διαφθορά, καθώς η χώρα συνεχίζει να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, τρεις ημέρες μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η κίνηση στην πλατεία Ταχρίρ -που υπήρξε θέατρο της λαϊκής εξέγερσης- διεξάγεται ομαλά. Ωστόσο, πολλοί εθελοντές βρίσκονται ακόμα εκεί και βοηθούν στον καθαρισμό της πλατείας.

Εκατοντάδες αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, συμμετείχαν νωρίτερα σε πορεία που κατέληξε στην πλατεία Ταχρίρ, για να εκφράσουν "αλληλεγγύη" στους διαδηλωτές, οι κινητοποιήσεις των οποίων ώθησαν σε παραίτηση τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Το χρηματιστήριο του Καΐρου, ωστόσο, το οποίο παρέμενε κλειστό, λόγω των διαδηλώσεων και της πολιτικής αναταραχής στη χώρα, δεν θα επαναλάβει τη λειτουργία του, έως ότου η «ομαλότητα» επιστρέψει στον οικονομικό και χρηματοοικονομικό τομέα.

Ομάδα Αιγύπτιων κυβερνο-ακτιβιστών, που συμμετείχαν στην οργάνωση του κινήματος αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας που διαχειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας, για να συζητήσει το θέμα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

«Συναντηθήκαμε με τον στρατό... για να καταλάβουμε τις θέσεις τους και να παρουσιάσουμε τις δικές μας» δηλώνουν ο Ουαέλ Γόνιμ, στέλεχος της Google, που έγινε σύμβολο της εξέγερσης και ο μπλόγκερ Αμρ Σαλάμ σε μήνυμά τους σε ιστοσελίδα.

Ο Ουαέλ Γόνιμ συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κάιρο και στη συνέχεια απελευθερώθηκε, αφού κρατήθηκε, όπως κατήγγειλε, με δεμένα τα μάτια επί 12 ημέρες. Είναι ο διαχειριστής της σελίδας του Facebook «Είμαστε όλοι Χάλεντ Σαΐντ» (στη μνήμη ενός νεαρού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία), ομάδα στο Ίντερνετ που βοήθησε στην οργάνωση της εξέγερσης, που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση του στρατού

Για έξι μήνες θα διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου, ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών ύστερα από τροποποιήσεις στο σύνταγμα.

Η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση αναφέρει επίσης ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διαλύει το Κοινοβούλιο και αναστέλλει την ισχύ του συντάγματος ενώ μια επιτροπή καταρτίζει ένα τροποποιημένο σύνταγμα.

Οι αποφάσεις που έλαβε η στρατιωτική ηγεσία περιλαμβάνουν "τη διάλυση της Ανω και της Κάτω Βουλής" και "τη συγκρότηση επιτροπής για την τροποποίηση άρθρων του συντάγματος και τον καθορισμό των κανονισμών για ένα λαϊκό δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα αυτό".

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα απαγορεύσει επίσης συγκεντρώσεις των εργατικών ή επαγγελματικών συνδικάτων, τις απεργίες και θα ζητήσει από όλους τους Αιγύπτιους να επιστρέψουν την εργασία τους.

Ο Αϊμάν Νουρ, πολιτικός αντίπαλος του έκπτωτου αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και συνυποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές του 2005, δήλωσε ότι τα βήματα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας πρέπει να ικανοποιούν τους διαδηλωτές. "Είναι μια νίκη της επανάστασης", δήλωσε ο Νουρ μετά την ανακοίνωση από τη στρατιωτική ηγεσία μέτρων, μεταξύ των οποίων και η διάλυση του Κοινοβουλίου.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αποχώρησαν από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου μετά την ανακοίνωση του στρατού.








Όλο το σαββατοκύριακο στην πλατεία Ταχρίρ δεν σταματούσαν οι έξαλλοι πανηγυρισμοί και ο κόσμος αντιμετωπίζει πλέον τους στρατιώτες ως απελευθερωτές. Εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν στο σημείο, όχι μόνο για να εκφράσουν τη χαρά τους, αλλά και για να μαζέψουν τα σπασμένα από τις οδομαχίες. Μικρά παιδιά αγκάλιαζαν τους στρατιώτες και ζητούσαν να βγούν μια φωτογραφία μαζί τους. 









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr