Ερντογάν κατά Μακρόν: Χρησιμοποιεί το Ισλάμ για εσωτερικούς λόγους

Σκληρή επίθεση του Τούρκου προέδρου στον Εμανουέλ Μακρόν που προωθεί νόμο για την απαγόρευση θρησκευτικών εμβλημάτων – Μιλά για «πόλεμο κατά της θρησκείας του Ισλάμ»

Τα «μαχαίρια» κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έβγαλε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή νομοσχέδιο που προωθεί το Παρίσι για την απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων, κάτι που αναμένεται ότι θα πλήξει τους μουσουλμάνους της χώρας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο Μακρόν επιχειρεί μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών να πολεμήσει το Ισλάμ. «Αυτοί που ενοχλούνται με την άνοδο του Ισλάμ παρουσιάζουν κρίσεις που μόνοι τους δημιούργησαν ως δικαιολογία για να επιτεθούν στη θρησκεία μας» είπε σε συνομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) την Τρίτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε μάλιστα ότι ο αντι-μουσουλμανισμός και η ρητορική κατά των μουσουλμάνων συνιστά σήμερα τα πιο χρήσιμα εργαλεία των Δυτικών πολιτικών για να καλύψουν τις αποτυχίες τους.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε στις αρχές του μήνα ένα νέο νομοσχέδιο που θα μπορούσε να επεκτείνει την απαγόρευση στα θρησκευτικά σύμβολα. Κάτι τέτοιο επηρεάζει κυρίως τις μουσουλμάνες γυναίκες, που φορούν μαντίλες ως εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες.

Επίσης, η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει «την επιρροή των προξενείων», μεταφέροντας στο γαλλικό κράτος αρμοδιότητες όπως τη διδασκαλία αραβικών στα σχολεία και την εκπαίδευση ιμάμηδων. Το γαλλικό κράτος θα επιχειρήσει επίσης να διαλύει ενώσεις όχι για διάπραξη παράνομων ενεργειών αλλά για τη διάδοση ιδεών αντίθετων με το πνεύμα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το κράτος θα μπορεί επίσης να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις που οι τοπικές αρχές κάνουν παραχωρήσεις σε μουσουλμάνους, όπως σε «θρησκευτικά μενού» σε σχολικές καντίνες ή ξεχωριστή πρόσβαση σε πισίνες. Επίσης, το νομοσχέδιο προτείνει περιορισμό στην κατ’ οίκον εκπαίδευση, για να αποφευχθεί το φαινόμενο παιδιών που μετέχουν σε μη εγγεγραμμένα σχολεία, που αποκλίνουν από το εθνικό πρόγραμμα σπουδών. Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα σταλεί στη Βουλή μέσα στον μήνα.

«Προσπαθούν να επιτεθούν στο Ισλάμ»

Ο Τούρκος πρόεδρος επικρίνει έντονα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ενώ ανέφερε τους όρους «Γαλλικό Ισλάμ», «Ευρωπαϊκό Ισλάμ» και «Αυστριακό Ισλάμ», λέγοντας ότι αποτελούν παράδειγμα απόπειρας επιθέσεων ενάντια στο Ισλάμ και στους μουσουλμάνους.

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα αντι-ισλαμικό, όπου η θρησκεία θα παραμένει μόνο στα σπίτια, χωρίς να επιτρέπονται θρησκευτικά σύμβολα ή αρχές στους δρόμους, τις αγορές και την κοινωνική ζωή. Το σύστημα, όπου η θρησκεία είναι κάτω από τον έλεγχο του κράτους, δεν είναι δημοκρατία αλλά απολυταρχισμός», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. Μάλιστα, ανέφερε ότι εάν οι άνθρωποι δεν εκπληρώνουν τις θρησκευτικές τους ανάγκες κανονικά, θα παγιδευτούν σε εξτρεμιστικές ομάδες που δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα στην Ευρώπη, έχοντας 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους σε έναν πληθυσμό 67 εκατομμυρίων. Το ζήτημα των θρησκευτικών συμβόλων αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Ειδήσεις σήμερα:


Δεύτερη ημέρα στο σπίτι για τον Μπάιντεν - «Κρύβεται στο υπόγειό του» λέει ο Τραμπ

Εκρηξη με 667 νέα κρούσματα - 250 στην Αθήνα - 125 στη Θεσσαλονίκη

Δίκτυο παιδικής πορνογραφίας στην Αττική: Δύο συλλήψεις, δικογραφία για άλλους τέσσερις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr