Κορωνοϊός: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «δείχνει» αυστηρότερα μέτρα σε όλη την Ευρώπη

Κορωνοϊός: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «δείχνει» αυστηρότερα μέτρα σε όλη την Ευρώπη

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «δείχνει» ότι πάμε για αυστηρότερα μέτρα σε όλη την Ευρώπη - «Πολύ ανησυχητική»  η κατάσταση με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού - Πακέτο μέτρων από την  Κομισιόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Κορωνοϊός: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «δείχνει» αυστηρότερα μέτρα σε όλη την Ευρώπη
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έκρουσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας στις Βρυξέλλες για τα συμπληρωματικά μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μία ημέρα πριν την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά την οποία θα προσπαθήσουν να συντονιστούν για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της Covid-19, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια «πολύ ανησυχητική κατάσταση». «Αποφύγετε τις συγκεντρώσεις με πολλά άτομα, τον συνωστισμό και τους χώρους με κακό εξαερισμό» δήλωσε χαρακτηριστική η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική» στα περισσότερα κράτη μέλη. Τα κρούσματα θα αυξηθούν γρήγορα τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της Άνοιξης, όλα τα κράτη μέλη επηρεάστηκαν και υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στους «27» να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία ώστε η ΕΕ να μπορέσει να βρει μια κοινή αντιμετώπιση στην πανδημία. «Κινητοποιούμε 100 εκατ. ευρώ από το μέσο έκτακτης στήριξης για την αγορά γρήγορων τεστ τα οποία θα μοιράσουμε στα κράτη μέλη. Καλούμε όλα τα κράτη – μέλη να συντονίσουν τις εφαρμογές ιχνηλάτησης με τον ευρωπαϊκό συντονιστικό τόπο».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι παρατείνεται για άλλους έξι μήνες η εξαίρεση του ΦΠΑ για αγορές εμβολίων και τεστ, ενώ παράλληλα πρέπει να συνεργαστούν όλα τα κράτη μέλη για να υπάρξει ένα κοινό, ευρωπαϊκό, σύστημα για να διευκολύνονται τα αεροπορικά ταξίδια, το οποίο θα έχει τις εξής παραμέτρους.


1. Βελτίωση της ροής πληροφοριών για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων, καλώντας τα ΚΜ να παρέχουν όλα τα σχετικά δεδομένα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και στην Κομισιόν.

2. Δημιουργία αποτελεσματικότερων και ταχύτερων τεστ εκδίδοντας  σύσταση σχετικά με τις στρατηγικές δοκιμών COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ταχέων δοκιμών αντιγόνου.

Η σύσταση καθορίζει βασικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές στρατηγικές δοκιμών, όπως το πεδίο εφαρμογής τους, ομάδες προτεραιότητας και βασικά σημεία που συνδέονται με τις ικανότητες και τους πόρους δοκιμών και ενδείξεις για το πότε μπορεί να είναι κατάλληλη η ταχεία δοκιμή αντιγόνου. Καλεί επίσης τα κράτη μέλη να υποβάλουν εθνικές στρατηγικές δοκιμών έως τα μέσα Νοεμβρίου. Για να αγοράσει άμεσα ταχείες δοκιμές αντιγόνων και να τις παραδώσει στα κράτη μέλη, η Κομισιόν κινητοποιεί 100 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, η Κομισιόν προωθεί μια κοινή προμήθεια για να εξασφαλίσει ένα δεύτερο ρεύμα πρόσβασης. Όταν τα κράτη μέλη εφαρμόζουν προηγούμενες απαιτήσεις δοκιμών σε εισερχόμενους ταξιδιώτες και όπου δεν υπάρχει ικανότητα δοκιμών για ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες στη χώρα προέλευσης, θα πρέπει να προσφέρεται στους ταξιδιώτες η δυνατότητα να υποβληθούν σε δοκιμή μετά την άφιξη. Εάν απαιτούνται αρνητικές δοκιμές COVID-19 ή συνιστώνται για οποιαδήποτε δραστηριότητα, είναι απαραίτητη η αμοιβαία αναγνώριση των δοκιμών, ιδίως στο πλαίσιο του ταξιδιού.

3. Πλήρης χρήση εφαρμογών παρακολούθησης επαφών και προειδοποίησης διασυνοριακά και συντονισμό ή διασύνδεση των εθνικών εφαρμογών παρακολούθησης.

4. Αποτελεσματικός εμβολιασμός: η Κομισιόν ανακοινώνει ότι θα δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς και μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εθνικών στρατηγικών εμβολίων, με βέλτιστες πρακτικές και συμπεράσματα.

5. Αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες: όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ξαναρχίσουν επικοινωνιακές εκστρατείες για την αντιμετώπιση ψευδών, παραπλανητικών και επικίνδυνων πληροφοριών που συνεχίζουν να κυκλοφορούν και για την αντιμετώπιση του κινδύνου «πανδημικής κόπωσης», και να δώσουν έμφαση στην επικοινωνία της ανάγκης για εμβολιασμό.

6. Εξασφάλιση βασικών προμηθειών: η Κομισιόν ξεκίνησε μια νέα κοινή προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για εμβολιασμό. Προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη καλύτερη και φθηνότερη πρόσβαση στα εργαλεία που απαιτούνται για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία του COVID-19,  επεκτείνει επίσης την προσωρινή αναστολή δασμών και ΦΠΑ κατά την εισαγωγή ιατρικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες και προτείνει επίσης ότι τα νοσοκομεία και οι ιατροί δεν θα πρέπει να καταβάλλουν ΦΠΑ σε εμβόλια και σετ δοκιμών που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

7. Διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών: η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως τη σύσταση που ενέκρινε το Συμβούλιο για μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία. Τυχόν εναπομένοντα μέτρα ελέγχου εσωτερικών συνόρων που σχετίζονται με το COVID-19 πρέπει να αρθούν.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ECDC επεξεργάζονται ένα πρωτόκολλο δοκιμών για τους ταξιδιώτες, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τις αρχές δημόσιας υγείας, τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια για την ασφαλή άφιξη των επιβατών. Η Κομισιόν θα συνεργαστεί επίσης με τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς για μια κοινή προσέγγιση στις πρακτικές καραντίνας, με στοιχεία από το ECDC που θα παρουσιαστούν τον Νοέμβριο.

Κλείσιμο
Ζητά δε προετοιμασία για την έναρξη και τη χρήση ενός κοινού ψηφιακού εντύπου εντοπισμού επιβατών της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στην προστασία των δεδομένων.

Καλεί τα κράτη μέλη να παράσχουν ακριβείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες για να μετατρέψουν το Re-Open EU σε ένα ενιαίο κατάστημα για πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα υγείας και τις δυνατότητες ταξιδιού σε ολόκληρη την ΕΕ. Μια εφαρμογή Re-open EU για κινητά αναπτύσσεται και θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά τους περιορισμούς για τα μη απαραίτητα ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ στην ΕΕ, η Κομισιόν παρουσιάζει οδηγίες για κατηγορίες ατόμων που θεωρούνται ουσιώδη και ως εκ τούτου εξαιρείται από τους περιορισμούς και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διευκολύνουν την επανένωση όσων βρίσκονται σε βιώσιμες σχέσεις και παρέχει παραδείγματα αποδεικτικών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

8. Επέκταση των Green Lanes: η Κομισιόν προτείνει να επεκταθεί η προσέγγιση της Πράσινης Λωρίδας ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πολυτροπικές μεταφορές λειτουργούν αποτελεσματικά σε τομείς όπως οι σιδηροδρομικές και πλωτές εμπορευματικές μεταφορές και τα αεροπορικά φορτία και παρέχει πρόσθετες οδηγίες για τη διευκόλυνση της εφαρμογής στην πράξη, σε θέματα όπως η ηλεκτρονική τεκμηρίωση και η διαθεσιμότητα ανάπαυσης και σημεία ανεφοδιασμού. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.


Όπως δήλωσε  η πρόεδρος της Κομισιόν, «τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά. Πολλά εξαρτώνται από την ατομική μας ευθύνη και τη συνεργασία το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια θα περάσουμε από πολλά στάδια πριν δούμε φως στην άκρη του τούνελ». Σύμφωνα με την ίδια, οι στρατηγικές εξόδου από την έκτακτη ανάγκη ήταν πολύ γρήγορες και τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα χωρίς να γνωρίζουμε εάν θα είναι το τελευταίο.

Από την πλευρά του ο Δρ. Πέτερ Πιότ, καθηγητής μικροβιολογίας, (σ.σ από τους πρώτους που εντόπισαν τον ιό Εμπολα) και ειδικός σύμβουλος της προέδρου φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί αν δεν λάβουμε αυστηρά μέτρα. «Κρατάμε το μέλλον στα χέρια μας. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν νοσήσει στην ΕΕ.

Τα καλά νέα είναι ότι ο κίνδυνος θανάτου, όταν χρειάζεται να πάει κάποιος στο νοσοκομείο μειώθηκε κατά 50%. Έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και υπήρξε πρόοδος στις θεραπείες μολονότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Αλλά εάν 500.000 άνθρωποι χρειαστεί να μεταβούν στα νοσοκομεία ενός κράτους - μέλους αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία κλείνουν για άλλους ασθενείς. Η Covid δεν είναι κρυολόγημα ή γρίπη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις. Εγώ ο ίδιος προσωπικά επί μήνες ήμουν εξαντλημένος και είχα προβλήματα με την καρδιά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Δρα. Πιότ, όλα τα κράτη έδειξαν την περασμένη Άνοιξη ότι μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού με καραντίνες και άλλα μέτρα και μάθαμε πολλά. Ένα από τα πιο σημαντικά ήταν ότι πρέπει να δράσουμε γρήγορα και να μην περιμένουμε να αρχίσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι για να λάβουμε δράση. «Χρειάζεται ένα σύνολο μέτρων που θα λειτουργήσει αν το εφαρμόσουν όλοι. Αν μια μειοψηφία φορά μάσκα, στην ΕΕ είναι 60%, αυτό δεν έχει επιπτώσεις. Πρέπει να πάμε στο 95%. Αυτό θα σώσει ζωές».

Όπως ανέφερε ο Βέλγος καθηγητής μικροβιολογίας υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία. Ο πρώτος είναι να γίνει ένα θαύμα και να μεταλλαχθεί ο ιός, κάτι πολύ απίθανο. Δεύτερον να υπάρξει η ανοσία της αγέλης. Κάποιοι λένε ας μολυνθούν οι νεότεροι για να μην έχουμε άλλα θύματα στην Ευρώπη. Για κάτι τέτοιο χρειάζεται πολύς χρόνος, κάτι που θα σημαίνει εκατομμύρια θανάτους. Τρίτη λύση είναι οι καραντίνες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που θα μας οδηγήσει στην ένδεια. Τέλος, υπάρχει και το εμβόλιο ή τα εμβόλια. Στο τέλος του έτους θα ξέρουμε πόσο αποτελεσματικά είναι μερικά από αυτά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στο υποβρύχιο «Κατσώνης» ο Μητσοτάκης: Το «ευχαριστώ» για τις αόρατες ασπίδες - Δείτε βίντεο

Πέρασε από τα νότια η «Κίρκη» - Έρχεται στη Στερεά Ελλάδα τις επόμενες ώρες

Θλίψη στις Μυκήνες για τον 26χρονο που απανθρακώθηκε σε τροχαίο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης