Ντόναλντ Τραμπ: Και μετά τον Λευκό Οίκο τι;

Ντόναλντ Τραμπ: Και μετά τον Λευκό Οίκο τι;

Οι επόμενες κινήσεις του Τραμπ όταν αποφασίσει να αποδεχτεί την ήττα του στις εκλογές – Όλα τα σενάρια για το μέλλον του απερχόμενου προέδρου

trump2
Ποιο θα είναι το μέλλον του Τραμπ όταν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο; Θα πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για να καλύψει τις «τρύπες» στην επιχείρησή του, θα κατέβει στις εκλογές του 2024, θα γίνει μεγιστάνας των ΜΜΕ ή μήπως θα παίζει γκολφ στη Φλόριντα;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίζει να τουιτάρει...

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν τέσσερα σενάρια:

1. Να βάλει ξανά υποψηφιότητα για τις εκλογές το 2024

Αν ο Τραμπ αποφάσιζε να είναι ξανά υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2024, τότε ίσως θα έπρεπε να αποφύγει νέα «μπλεξίματα» στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να είναι «βούτυρο στο ψωμί» των πολιτικών του αντιπάλων.

Κλείσιμο
Πάντως, θα μπορούσε άνετα να ακολουθήσει τα χνάρια του Γκρόβερ Κλίβελαντ, του 22ου και 24ου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Κλίβελαντ είναι ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος μέχρι σήμερα που υπηρέτησε δύο μη συνεχόμενες προεδρικές θητείες.

Ο Τραμπ μπορεί να αρχίσει να πουλά ξανά το όνομά του συγκεντρώνοντας χρήματα για την επόμενη προεκλογική του εκστρατεία μέσω της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του.

Βάζοντας ξανά μπροστά διεθνείς συμφωνίες θα μπορεί να δίνει άδεια χρήσης του ονόματος Τραμπ σε σχέδια, όπως ξενοδοχεία και ουρανοξύστες κατοικιών. Όταν εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο, στελέχη της εταιρείας έλεγαν ότι ο Trump Organization εγκατέλειψε πάνω από 20 τέτοιες συμφωνίες, μεταξύ άλλων σε Κίνα, Ισραήλ και στη Νότια Αμερική.

Αποχωρώντας από το αξίωμά του ο Τραμπ παραμένει δημοφιλής σε κάποιες χώρες και το brand του είναι ευρέως αναγνωρισμένο.

Βέβαια, η πιθανότητα μιας νέας προεκλογικής εκστρατείας μπορεί να έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δράση του το μεσοδιάστημα, τουλάχιστον σε χώρες όπως η Κίνα, όπου μπορεί να προκύψουν δεοντολογικά και νομικά ζητήματα. Μπορεί όμως να μην είναι ο τελευταίος Τραμπ που θα διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ και η Ιβάνκα Τραμπ μπορεί να έχουν μελλοντικές πολιτικές φιλοδοξίες.

2. Να ασχοληθεί με την επιχειρηματική του αυτοκρατορία

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι έχασε δισεκατομμύρια δολάρια από εισοδήματα όσο ήταν στον Λευκό Οίκο, ενώ οι μεγαλύτεροι γιοι του ισχυρίζονται πως η οικογενειακή επιχείρηση έχασε δεκάδες πιθανές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο.

«Με ένα χρέος άνω των 300 εκατομμυρίων να πρέπει να πληρωθεί, ο Τραμπ μέσω της επιχείρισής του «Trump Organization» πρέπεει να κάνει νέες συμφωνίες

Τώρα, που οι ψηφοφόροι δεν του έδωσαν μια δεύτερη θητεία είναι ελεύθερος να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο, στρέφοντας ξανά το βλέμμα στο εξωτερικό, όπου ξενοδοχεία και κλαμπ γκολφ βοήθησαν την οικογενειακή επιχείρηση να αναπτυχθεί, πριν από την εκλογή του το 2016.

Πέρυσι, είχε δηλώσει ότι, το γεγονός πως εξελέγη πρόεδρος «πιθανότατα μου κόστισε 3-5 δισεκατομμύρια».

Πριν από την προεδρία, η εταιρεία καλόβλεπε μια μεγάλη επέκταση στην Κίνα, όπου εξάλλου διατήρησε τραπεζικό λογαριασμό κατά τη διάρκεια της θητείας του Επίσης, έκανε διερευνητικές επαφές για νέες επιχειρηματικές συνεργασίες στην Κολομβία, τη Βραζιλία και την Τουρκία. Τώρα, που δεν υπάρχουν αυτοί οι αυτο-περιορισμοί, η επιχείρηση «Trump Organization» αναμένεται να επιδιώξει νέες συμφωνίες για ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις.

3. Να γίνει μεγιστάνας των ΜΜΕ

Ο Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στην τηλεόραση ως πολιτική αυθεντία, ή με κάποιον άλλο ρόλο, σύμφωνα με άτομα του στενού του περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις για την απόκτηση ή τη δημιουργία ενός μιντιακού δικτύου Τραμπ.

4. Συνταξιοδότηση

Ο νόμος για τους πρώην προέδρους, που θεσπίστηκε το 1958 για τη «διατήρηση της αξιοπρέπειας», παρέχει παροχές, συμπεριλαμβανομένης μιας ετήσιας σύνταξης, η οποία το 2017 ήταν 207.800 δολάρια.

Οι πρώην πρόεδροι έχουν επίσης την προστασία των μυστικών υπηρεσιών, παροχές υγείας και κάλυψη εξόδων γραφείου και προσωπικού.

Ο Τραμπ θα μπορούσε να περάσει το χρόνο του σε φιλανθρωπικές αναζητήσεις, να ενισχύσει το τραπεζικό του λογαριασμό ως ομιλητής και να σχεδιάσει την προεδρική του βιβλιοθήκη.Επίσης, θα μπορούσε να συνάψει συμβόλαιο με εκδοτικό οίκο- και πολλά μηδενικά - για ένα βιβλίο του. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι : Θα κρατήσει το στόμα του κλειστό όπως όλοι οι απερχόμενοι πρόεδροι που ξέρουν να κρατικά μυστικά;

Θα μπορούσε επίσης να χαλαρώνει παίζοντας γκολφ στη Φλόριντα στο Mar-a-Lago, το καταφύγιο του στο Palm Beach.

Αλλά ο καθηγητής Calkins δεν βλέπει την ήσυχη ζωή ως πιθανό σενάριο για έναν άνδρα που πέρασε τόσο μεγάλο μέρος στο προσκήνιο.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ ως προσωπικότητα δεν είναι πιθανό να εξαφανιστεί και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τo brand Τραμπ σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει.

Τον Οκτώβριο, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι, αν χάσει τις εκλογές, θα αισθανόταν τόσο άσχημα που «ίσως θα έπρεπε να φύγω από τη χώρα, δεν ξέρω».


Ειδήσεις σήμερα:


Ανεξέλεγκτη η διασπορά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη – Έρχονται αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα



Άρση ασυλίας Λαγού: Στην επιτροπή νομικών θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου διαβιβάζεται το ελληνικό αίτημα


Σε καραντίνα προληπτικά ο Δένδιας - Ήρθε σε επαφή με τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα που βρέθηκε θετικός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης