Φινλανδία και Νορβηγία: Πώς κατάφεραν να περιορίσουν την πανδημία χωρίς αυστηρά μέτρα

Φινλανδία και Νορβηγία: Πώς κατάφεραν να περιορίσουν την πανδημία χωρίς αυστηρά μέτρα

Κράτησαν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους σε μεγάλο βαθμό ανοιχτές, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου επέβαλαν εκ νέου lockdown βάζοντας λουκέτο σε εστίαση και λιανεμπόριο

Φινλανδία και Νορβηγία: Πώς κατάφεραν να περιορίσουν την πανδημία χωρίς αυστηρά μέτρα
Τα «γυαλιά» στη Δύση βάζουν δύο μικρές σκανδιναβικές χώρες- η Νορβηγία και η Φινλανδία- αφού κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο το δεύτερο επιθετικό κύμα του νέου κορωνοϊού χωρίς να λάβουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να λαμβάνουν σκληρά μέτρα για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της νόσου Covid- 19 και τους πολίτες να εκφράζουν έντονη κόπωση και δυσαρέσκεια καθώς η καθημερινότητά τους έχει αλλάξει δραματικά, οι δύο χώρες στον ευρωπαικό βορρά κάνουν την... διαφορά αποδεικνύοντας ότι υπάρχει «μαγική συνταγή» για να μπει φρένο στην εξάπλωση του φονικού ιού.

Αρκεί βέβαια και οι πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των κυβερνήσεων.

Νορβηγία και Φινλανδία, όχι μόνο κατάφεραν να κρατήσουν σε χαμηλό επίπεδο τα κρούσματα του νέου κορωνοιού εμφανίζοντας παράλληλα και τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας στη Δύση, αλλά δεν χρειάστηκε να επιβάλλουν και αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Δηλαδή, κράτησαν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους σε μεγάλο βαθμό ανοιχτές, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου επέβαλαν εκ νέου «lockdown» βάζοντας λουκέτο σε εστίαση και λιανεμπόριο.

Η τακτική των δύο χωρών, παρόμοια με τη στρατηγική που υιοθέτησαν οι ασιατικές χώρες, τις θωράκισε αποφεύγοντας τα χειρότερα στην πανδημία, όπως υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» σε άρθρο της.

Ποια είναι η «συνταγή» της επιτυχίας;

Τον περασμένο Μάρτιο, η χώρα έκανε ένας μικρής διάρκειας στοχευμένο lockdown σε συνδυασμό με αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, και υποχρεωτικό τεστ Covid- 19, όπως και υποχρεωτική καραντίνα δέκα ημερών για όλους τους ταξιδιώτες.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα αυστηρά lockdowns στη διάρκεια της άνοιξης συνέβαλαν στο να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Κι όταν οι περισσότερες χώρες άνοιξαν εκ νέου τα σύνορά τους, οι τουρίστες του καλοκαιριού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά του νέου πανδημικού κύματος, όπως διατείνονται επιδημιολόγοι και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων.

Κλείσιμο
Αλλά και τώρα, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες ακολουθούν παρόμοια στρατηγική: αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες και λεπτομερή ιχνηλάτηση επαφών, αποφεύγοντας έτσι τη διασπορά μόλις εντοπίζονται κρούσματα.

Οι ταξιδιώτες στη Νορβηγία εισέρχονται στη χώρα μόνο με αρνητικό τεστ και μετά την άφιξή τους, μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών σε πιστοποιημένα ξενοδοχεία. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα ή απέλαση από τη χώρα...

Το έγκαιρο κλείσιμο των συνόρων στο πρώτο κύμα και η έκκληση της κυβέρνησης προς τους Φινλανδούς να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ήταν καίριας σημασίας για την επιτυχία της χώρας, αναφέρει στην αμερικανική εφημερίδα ο Μίκα Σαλμίνεν, επικεφαλής του Τμήματος Υγειονομικής Ασφαλείας και ένας εκ των «αρχιτεκτόνων» της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Αυτό είχε ως συνέπεια να μην έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη», επισημαίνει ο Μίκα Σαλμίνεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, και στις δύο χώρες υπήρξε ευρεία πολιτική συναίνεση στην εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Παράλληλα, και οι δύο χώρες άδραξαν την ευκαιρία και τους καλοκαιρινούς μήνες προετοιμάστηκαν κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν το κύμα του χειμώνα.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι παράγοντες που τις ευνοούν, όπως η χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού, οι προηγμένες ψηφιακές υποδομές, τα εύρυθμα συστήματα υγείας και τα σχετικά υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς την ηγεσία της χώρας τους.

Σχεδόν το 50% των 5,5 εκατομμυρίων Φινλανδών πολιτών χρησιμοποιούν την εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών της κυβέρνησης -μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών στην Ευρώπη- και η συμμόρφωση με τους κανόνες υπερβαίνει το 80%.

Αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Στην εταιρεία «OP Financial Group» με έδρα στο Ελσίνκι, περίπου οι εννέα χιλιάδες εργαζόμενοι σε σύνολο άνω των 12.000 εργαζομένων δούλεψαν την άνοιξη από το σπίτι.

 Τώρα ο αριθμός αυτός έχει υποχωρήσει στις επτά χιλιάδες, όμως μόλις το 30% του προσωπικού μπορεί να προσέρχεται την ίδια ώρα στο γραφείο, εξηγεί η Χανακάισα Λενσισάλμι, επικεφαλής του Ανθρώπινου Δυναμικού στην εταιρεία.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 27χρονος διασωληνωμένος στην Εντατική του 251

Κορωνοϊός: 27χρονος διασωληνωμένος στην Εντατική του 251

Εμβόλιο κορωνοϊού της Pfizer - Μπουρλά: Ώρες μετά την έγκριση θα αρχίσει η διανομή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης