Ζισκάρ ντ' Εστέν: Η ΕΕ θρηνεί έναν μεγάλο Ευρωπαίο στον οποίο «οφείλει πολλά»

Ζισκάρ ντ' Εστέν: Η ΕΕ θρηνεί έναν μεγάλο Ευρωπαίο στον οποίο «οφείλει πολλά»

Η Μέρκελ αποχαιρετά έναν φίλο - Η Γαλλία λέει  «αντίο» στο Ζισκάρ ντ΄Εστέν - Ο ψηλόλιγνος πολιτικός που έπαιζε ακορντεόν στην τηλεόραση μόλις μπήκε στο Ελιζέ και καλούσε απλούς Γάλλους για δείπνο μια φορά την εβδομάδα

zskar
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και τα ΜΜΕ της Γαλλίας αποχαιρετούν τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ο οποίος σε ηλικία 94 ετών έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕ σήμερα θρηνεί έναν μεγάλο Ευρωπαίο ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποχαιρετά έναν φίλο.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» του αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της: «Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν: Ο Ευρωπαίος», ενώ η «Liberation» κάνει λόγο για έναν εκσυγχρονιστή και φιλοευρωπαίο.

Η εφημερίδα «Le Parisien» σχολιάζει ότι, κατά την επταετή θητεία του στο Ελιζέ, αλλαξε την επικοινωνιακή πολιτική των Γάλλων προέδρων.

«Ήταν ένας αφοσιωμένος πολιτικός που κατάφερε να εμπνεύσει τους Γάλλους χάρη στον δυναμισμό και στο όραμά του», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «εργάστηκε επί 65 χρόνια για το κοινό συμφέρον, απ’ όλες τις κλίμακες του Έθνους, ενώ δεν εστίασε ποτέ στο αξίωμα, του αρκούσε να υπηρετεί τη Γαλλία».

Κλείσιμο
«Οι κατευθύνσεις που έδωσε στη Γαλλία μας εμπνέουν ακόμη σήμερα. Πιστός στρατιώτης του Κράτους, πολιτικός άνδρας της προόδου και της ελευθερίας, ο θάνατός του σπείρει το πένθος σε όλο το γαλλικό Έθνος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια «στη σύζυγο, τα παιδιά και στους οικείους του, σε όσους ακολούθησαν τον ίδιο και τις ιδέες του, σε όλες τις Γαλλίδες και τους Γάλλους».

Με τον τότε Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Σμιντ, ανέπτυξε μία ειδική σχέση και αποκτώντας μία σχέση που αντανακλάται στη φράση «γαλλο-γερμανικός άξονας».

Ο νεότερος πρόεδρος της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας όταν εξελέγη, το 1974, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που πέθανε χθες στα 94 του χρόνια εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, ήθελε να γίνει η ενσάρκωση του εκσυγχρονισμού, που πίστευε ακράδαντα πως θα θριάμβευε, όπως πολλοί στα φιλελεύθερα κεντροδεξιά και χριστιανοδημοκρατικά κόμματα που οικοδόμησαν τη μεταπολεμική Ευρώπη.

Διαπρεπής οικονομολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων, ο Ντ’ Εστέν ήταν από το 2003 μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

«Προσωπικός φίλος» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του είχε διαθέσει το προεδρικό αεροσκάφος του για να επιστρέψει στην Ελλάδα, είχε δηλώσει το 2019 ότι χάρη εκείνον «η Ελλάδα μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς τη δημοκρατία και να γίνει, το 1981, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
dEstaing-0
Ποιος ήταν ο Ζισκάρ Ντ'Εστέν

Γεννημένος τη 2η Φεβρουαρίου 1926, μέλος της γαλλικής αντίστασης και από τα 18 του χρόνια, το 1944, μέλος της πρώτης στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν έλεγε πως θαύμαζε δύο άνδρες: τον στρατηγό Σαρλ ντε Γκολ και τον Ζαν Μονέ, τον πατέρα της Ευρώπης.

Σήμερα το βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθυνθεί στο έθνος (9 ώρα Ελλάδας) για να αποτίσει φόρο τιμής στον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

«Σήμερα θρηνούμε έναν μεγάλο Ευρωπαίο ο οποίος θα συνεχίσει να μας εμπνέει», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Μέσα στην καρδιά του, τα πεπρωμένα της Γαλλίας και της Ευρώπης ήταν στενά συνδεδεμένα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε πως, μαζί με τον Χέλμουτ Σμιτ, τον καγκελάριο της Γερμανίας όταν ήταν πρόεδρος, από το 1974 έως το 1981, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν έκανε πιο συγκεκριμένο «το όνειρο μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρώπης».

«Δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έθεσε τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και συνεπώς του ευρώ», πρόσθεσε.

«Του οφείλουμε πολλά», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ. «Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του εργάστηκε υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικοδόμησης».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι υπενθύμισε τον ρόλο του ως προέδρου της Σύμβασης για το Μέλλον της Ευρώπης στα πρώτα χρόνια του 2000, όταν «επεδίωξε να προικίσει την Ε.Ε. μ’ ένα Σύνταγμα, το οποίο εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε τόσο».

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε επίσης εκλεγεί ευρωβουλευτης από το 1989 έως το 1993.Με τον θάνατο του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ενός «μεγάλου Ευρωπαίου», η Γερμανία έχασε έναν «φίλο», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο η καγκελάριος Μέρκελ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε επίσης τη μνήμη του πρώην προέδρου της Γαλλίας υπογραμμίζοντας πως είχε «αποφασιστική επίδραση» στη γαλλογερμανική φιλία.

«Θρηνούμε τον Βαλερί Ζισκαρ ντ’ Εστέν. Προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στη γαλλογερμανική φιλία και είχε αποφασιστική επίδραση σ’ αυτήν, χάρη και στην ιδιαίτερη φιλία του με το Χέλμουτ Σμιτ», καγκελάριο από το 1974 έως το 1982 με τον οποίο ανέπτυξε στενούς δεσμούς», τόνισε δήλωσε ο Χάικο Μάας προσθέτοντας πως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας «θα μας λείψει ως μεγάλος Γάλλος και μεγάλος Ευρωπαίος».

Ο τρίτος πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας, ο οποίος κυβέρνησε τη Γαλλία από το 1974 έως το 1981, άφησε το λιθαράκι του στη γαλλική κοινωνία. Ο ντ’ Εστέν, ο οποίος γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας και αναδείχθηκε στο ύπατο αξίωμα της Γαλλίας το 1974, είχε εισαχθεί πρόσφατα σε νοσοκομείο της πόλης Τουρς, στη δυτική Γαλλία. Κατά τη διάρκεια της επταετούς προεδρίας του (1974-81), προώθησε τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής κοινωνίας, εφαρμόζοντας το συναινετικό διαζύγιο και νομιμοποιώντας τις αμβλώσεις, ενώ υπήρξε και ένας από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σε ηλικία 48 ετών εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας το 1974, νικώντας στις εκλογές τον Φρανσουά Μιτεράν. Ηταν ο πρώτος μη γκωλικός πολιτικός που αναδείχθηκε στην προεδρία της Γαλλίας έπειτα από δεκαετίες, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Le Figaro».

Το πρώτο διάστημα μετά την επικράτησή του, έπνεε άνεμος ελευθερίας στη Γαλλία, μετά τα χρόνια του Ντε Γκωλ. Οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε – μεταξύ άλλων, την ενηλικίωση στα 18 και την αποποινικοποίηση της άμβλωσης – είχαν φόντο το προσωπικό του στιλ, τις φωτογραφήσεις ενώ έκανε σκι ή στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, τις προεκλογικές αφίσες στις οποίες εικονιζόταν με την κόρη του, τις τηλεοπτικές ευχές για το νέο έτος μαζί με τη σύζυγό του.

Ο ψηλόλιγνος πολιτικός που δεν δίσταζε να παίξει ακορντεόν στην τηλεόραση, τα πρώτα χρόνια της προεδρικής του θητείας καλούσε απλούς Γάλλους για δείπνο μια φορά την εβδομάδα στο Ελιζέ, ανοίγοντας τις πόρτες της προεδρίας σε εργαζόμενους στην αποκομιδή των απορριμμάτων, για να πάρουν μαζί πρωινό.

Ο Ντ΄ Εστέν έγινε για πρώτη φορά μέλος της κυβέρνησης το 1959. Σε ηλικία 36 ετών διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Μετά την πολλά υποσχόμενη αρχή της προεδρίας του, ο Ντ’ Εστέν, στον οποίο ο γαλλικός Τύπος αναφερόταν συχνά με το ακρώνυμο «VGE», θα βρισκόταν αντιμέτωπος με την πρώτη του κρίση το 1976, όταν ο πρωθυπουργός του, ο γκωλικός μετέπειτα πρόεδρος Ζακ Σιράκ, παραιτήθηκε..

Ειδήσεις σήμερα: 

Επιχείρηση Πανάκεια στη Βρετανία: Η λίστα με τα 50 νοσοκομεία που θα διανεμηθεί το εμβόλιο της Pfizer

«Σαρώνει» τη Β. Ελλάδα το δεύτερο κύμα: Δεν πέφτουν τα κρούσματα

Επανένταξη στις 100-120 δόσεις της εφορίας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης