Στα πρόθυρα εμφυλίου η Λιβύη

Σε ετοιμότητα το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών…

Το απόλυτο χάος επικρατεί στη Λιβύη, εκεί όπου 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Δευτέρα, ανεβάζοντας σε εκατοντάδες τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και αντικαθεστωτικών.

Οι βίαιες διαδηλώσεις στην Τρίπολη έχουν πάρει πλέον άγριες διαστάσεις και από νωρίς το πρωί επικρατεί ένταση στο κέντρο της πόλης, ενώ ένα κυβερνητικό κτίριο έχει τυλιχθεί στις φλόγες. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, εν τω μεταξύ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων δήλωσε, πριν από λίγο την παραίτησή του.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στην διάρκεια της νύχτας ύστερα από ομιλία του Σάιφ αλ Ισλάμ, γιου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι όταν χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πράσινη Πλατεία για να συγκρουστούν  με διαδηλωτές υπέρ του Καντάφι.

Λόγω της χαοτικής κατάστασης στη Λιβύη, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή.

Επιχείρηση εκκένωσης Ευρωπαίων πολιτών από τη χώρα εξετάζουν σχεδόν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι νωρίτερα καταδίκασαν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η Σουηδία συνέστησε μάλιστα στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στη Λιβύη "μέχρι νεωτέρας", ενώ η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα γαλλικά σχολεία στη Λιβύη και κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να επιστρέψουν στη Γαλλία.

Το βράδυ της Κυριακής, ο γιος του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, με δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι της χώρας LIBYAN TV, υποσχέθηκε ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών, ενώ προειδοποίησε ότι "η Λιβύη βυθίζεται στο χάος, καθώς διασπαστικές κινήσεις απειλούν την ενότητα της χώρας". "Ο στρατός θα έχει τώρα ουσιαστικό ρόλο για την επιβολή της ασφάλειας διότι διακυβεύεται η ενότητα και η σταθερότητα της Λιβύης, δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, καταγγέλλοντας, την ίδια ώρα,  όλους εκείνους που κατά τη γνώμη του βρίσκονται πίσω από όλη αυτή τη βία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 200 άτομα.

"Αυτή τη στιγμή τεθωρακισμένα άρματα που κυκλοφορούν στη Βεγγάζη οδηγούνται από πολίτες. Στην Αλ-Μπάιντα οι άνθρωποι έχουν όπλα και πολλές αποθήκες όπλων λεηλατήθηκαν. Έχουμε όπλα, ο στρατός έχει όπλα, οι δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τη Λιβύη έχουν όπλα ", είπε ο γιος του Καντάφι επισημαίνοντας ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου.

Ο πατέρας του, σημείωσε, βρίσκεται στη χώρα και χαίρει της υποστήριξης του Στρατού. "Θα πολεμήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι την τελευταία σφαίρα" προειδοποίησε ο Σαΐφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι, προσθέτοντας πως ο πατέρας του ηγείται της μάχης, αν και – όπως παραδέχθηκε – ορισμένες στρατιωτικές βάσεις, τανκς και όπλα έχουν φύγει από τα χέρια τους. Μάλιστα, ο Σαϊφ προανήγγειλε τη σύγκληση, τη Δευτέρα, του Μεγάλου Λαϊκού Κογκρέσου, που αποτελεί σώμα ανάλογο με τη Βουλή.

Οι διαδηλωτές, πάντως, εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, με τις ταραχές την Κυριακή να επεκτείνονται από το ανατολικό τμήμα της χώρας στην Τρίπολη. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, εκατοντάδες Λίβυοι, πολλοί από αυτούς οπλισμένοι με μαχαίρια και όπλα, επιτέθηκαν εναντίον εργοταξίου νοτιοκορεατικής εταιρείας στην Τρίπολη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις ξένοι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διαδηλωτές φαίνεται ότι έχουν κατά μεγάλος μέρος τον έλεγχο στη Βεγγάζη, αφού ανάγκασαν τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές δυνάμεις να υποχωρήσουν σε στρατόπεδο. Κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν.

Πάντως οι ταραχές στη Λιβύη ανέβασαν στα 105 δολάρια την τιμή του πετρελαίου, επίπεδο στο οποίο είχε να φτάσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2008. Η αύξηση οφείλεται στις ανησυχίες για την προσφορά του μαύρου χρυσού οι οποίες τροφοδοτούνται από τις ταραχές που σημειώνονται στη Λιβύη.




 
Ταραχές και σε άλλες χώρες


Μπαχρέιν


Στο Μπαχρέιν μετά από τρεις μέρες αιματηρών συγκρούσεων και  η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τον διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν μεταρρυθμίσεις. Βέβαια οι διαδηλωτές που τηρούν στάση αναμονής παραμένουν στην πλατεία του Μαργαριταριού παρόλο που ο στρατός είχε αποχωρήσει. Περισσότεροι από 80 άνθρωποι μετέβησαν σε νοσοκομείο της πόλης με αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα που είχε ρίξει η αστυνομία.

 

Υεμένη

Σε "καζάνι που βράζει" έχει μετατραπεί και η Υεμένη. Σήμερα, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το πανεπιστήμιο της Σαναά, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Υεμένης, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την Κυριακή, ένας φοιτητής έχασε την ζωή του και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια συγκρούσεων γύρω από το Πανεπιστήμιο της Σαναά.

Αλγερία

Μετά την ένταση της 12ης Φεβρουαρίου άναψαν και πάλι τα αίματα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας  χθες στο κεντρικό Αλγέρι. Οι διαδηλωτές ζήτησαν για άλλη μια φορά "αλλαγή του πολιτικού συστήματος" και κατάφεραν για λίγο να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό πριν βρεθούν λίγο αργότερα αποκλεισμένοι από την αστυνομία.

 

Αφγανιστάν

Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στο Αφγανιστάν, όπου την Κυριακή ένας 17χρονος διαδηλωτής, έχασε τη ζωή του στη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας στη Σουλεϊμανίγια.

Την Κυριακή, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ύστερα από επίθεση Ταλιμπάν, σε μια τράπεζα της Τζαλαλαμπάντ στο ανατολικό Αφγανιστάν

Πηγή: aljazeera
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr