Ο σύζυγος της Ιβάνκα στην πρώτη απευθείας εμπορική πτήση Ισραήλ-Μαρόκου

Ο σύζυγος της Ιβάνκα στην πρώτη απευθείας εμπορική πτήση Ισραήλ-Μαρόκου

Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου ήταν αρχιτέκτονας του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο απορρίφθηκε από τους Παλαιστινίους

Ο σύζυγος της Ιβάνκα στην πρώτη απευθείας εμπορική πτήση Ισραήλ-Μαρόκου
Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και ένας σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου θα εγκαινιάσουν αύριο, Τρίτη, την πρώτη απευθείας εμπορική πτήση μεταξύ του Ισραήλ και του Μαρόκου, τέταρτη χώρα στον αραβικό κόσμο που που συμφώνησε να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το εβραϊκό κράτος.

«Αύριο, με υπερηφάνεια, θα προχωρήσουμε με τις συμφωνίες του Αβραάμ (όνομα των συμφωνιών εξομάλυνσης) με την πρώτη απευθείας εμπορική πτήση, της El Al, από το Ισραήλ στο Μαρόκο», δήλωσε σήμερα από την Ιερουσαλήμ ο Κούσνερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου και αρχιτέκτονας του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο απορρίφθηκε από τους Παλαιστινίους, ευχαρίστησε τον «φίλο» του Μοχάμεντ ΣΤ' που έκανε το Μαρόκο την τέταρτη αραβική χώρα - μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν - να συμφωνήσει φέτος σε μια εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ.

«50.000 Ισραηλινοί πήγαν πολύ πρόσφατα στο Ντουμπάι και αυτό που συμβαίνει εκεί είναι μια επανάσταση γιατί οι πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τους υποδέχτηκαν θερμά (...) και το ίδιο θα συμβεί τώρα στο Ραμπάτ και στην Καζαμπλάνκα», είπε ο Νετανιάχου.

Πριν από την πανδημία, το Μαρόκο δεχόταν 50.000 έως 70.000 Εβραίους τουρίστες κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν προέρχονταν απευθείας από το Ισραήλ.

«Θα δείτε ότι αυτή η ειρήνη μεταξύ των Εβραίων και των Αράβων εκτός του Ισραήλ αρχίζει να δημιουργεί μια νέα, θετική δυναμική μεταξύ των Εβραίων και των Αράβων εντός του ίδιου του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι ο ειδικός σύμβουλός του σε θέματα ασφαλείας, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ, θα επιβαίνει στην αυριανή πτήση.

Αυτή η πτήση Τελ Αβίβ - Ραμπάτ, που αναμένεται να ακολουθήσει το άνοιγμα αεροπορικής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών, θα συνοδεύεται από την υπογραφή πολλών συμφωνιών, σύμφωνα με το πρόγραμμα που προετοιμάζεται στο Ραμπάτ.

Αποδεχόμενο να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, το Μαρόκο απέσπασε σε αντάλλαγμα την αναγνώριση από τον πρόεδρο Τραμπ της «κυριαρχίας του» επί της Δυτικής Σαχάρας, πρώην ισπανικής αποικίας την οποία διεκδικούν οι αυτονομιστές του Μετώπου Πολισάριο, υποστηριζόμενοι από την Αλγερία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης το άνοιγμα αμερικανικού προξενείου στη Δυτική Σαχάρα και ένα αμερικανικό πρόγραμμα επενδύσεων, το οποίο ο μαροκινός Τύπος περιγράφει ως κολοσσιαίο, το άνοιγμα διπλωματικών γραφείων στο Τελ Αβίβ και στο Ραμπάτ, που έκλεισαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και την ανάπτυξη διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Κλείσιμο
Αλλά όπως και η Δυτική Σαχάρα, η υποστήριξη στους Παλαιστινίους θεωρείται «εθνική υπόθεση» στο Μαρόκο.

Παρότι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο MAP, οι Μαροκινοί γιόρτασαν την «μαροκοποίηση της Σαχάρας» σε όλο τον κόσμο, δύο φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ραμπάτ, με μια εντυπωσιακή κινητοποίηση της αστυνομίας.

Οι Παλαιστίνιοι, από την κοσμικού χαρακτήρα Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς έως τους ισλαμιστές της Χαμάς, αντιτίθενται σε αυτές τις συμφωνίες, εκτιμώντας ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και του αραβικού κόσμου θα έπρεπε να είχε γίνει μετά μια ειρηνευτική ισραηλινοπαλαιστινιακή συμφωνία και όχι πριν.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους μαροκινής καταγωγής, και το Μαρόκο, όπου ζει ακόμα η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Βόρειας Αφρικής, είχε ήδη διατηρήσει επίσημες σχέσεις μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Δύο διπλωματικά γραφεία εξασφάλιζαν τη σύνδεση μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων του Όσλο το 1993, μέχρι το κλείσιμό τους μετά το ξέσπασμα της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης το 2000.

Ειδήσεις σήμερα

Διεθνούς κύρους λοιμωξιολόγοι: «Δεν ξέρουμε αν η μετάλλαξη ευθύνεται για την ταχύτερη εξάπλωση»

Στις 10 ημέρες η καραντίνα για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο

«Αστέρι της Βηθλεέμ»: Ορατό το φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 800 χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης