Θρίλερ με τον συνιδρυτή της Alibaba – Αγνοείται η τύχη του από τον Οκτώβριο

Φουντώνουν οι φήμες για την τύχη του Τζακ Μα, που δεν έχει εμφανιστεί δημόσια για   πάνω από δύο μήνες – Ο ιδρυτής της Alibaba είχε προκαλέσει την οργή της Κίνας, όταν επέκρινε τις ρυθμιστικές αρχές 

Έντονη φημολογία έχει αναπτυχθεί για τον συνιδρυτή της Alibaba Τζακ Μα, που από τον περασμένο Οκτώβριο δεν έχει εμφανιστεί δημόσια.

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος και πρώην επικεφαλής του τεχνολογικού ομίλου βρίσκεται στο στόχαστρο του κινεζικού καθεστώτος, ωστόσο οι παρατηρητές είναι πολύ επιφυλακτικοί στο να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ο Μα δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν έδωσε μία ιδιαίτερα έντονη ομιλία, επικρίνοντας τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, ενώπιον ανώτερων αξιωματούχων και φέρεται ότι εξόργισε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Τους επόμενους μήνες, οι ρυθμιστικές αρχές κλήτευσαν τον Μα και άλλα στελέχη της εταιρείας AβntGroup για ανάκριση, ενώ ξεκίνησαν έρευνες για τυχόν μονοπωλιακές πρακτικές από την Alibaba και τον βασικό ανταγωνιστή της TenCent και κάλεσαν για ανάκριση εκπροσώπου της AntGroup. Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι αρχές αποφάσισαν τη διάλυση της αυτοκρατορίας του Μα.

Έχει εξαφανιστεί από τις 31 Δεκεμβρίου

Από τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και ο Μα έδωσε ομιλία σε διαδικτυακή εκδήλωση, δεν έχει εμφανιστεί. Τον Νοέμβριο αναφέρθηκε ότι δεν εμφανίστηκε ως κριτής για το τελευταίο επεισόδιο του τηλεπαιχνιδιού Business Heroes της Αφρικής, με την Alibaba να καταλογίζει πρόβλημα στον προγραμματισμό στους διοργανωτές.

Ο Μα αντικαταστάθηκε από άλλον αξιωματούχο της Alibaba και η φωτογραφία του αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο. Επίσης, δεν εμφανίστηκε στην ετήσια συνάντηση επιμελητηρίου της Σανγκάη, όπου παρέθετε ομιλία κάθε χρόνο από το 2016.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μα έλαβε την εντολή στις αρχές Δεκεμβρίου να μην εγκαταλείψει τη χώρα. Το hashtag «Ο Μα Γιουν απαγορεύεται να εγκαταλείψει τη χώρα», λογοκρίθηκε στο Weibo αλλά το όνομά του δεν έχει καταχωρηθεί δημόσια στην εθνική λίστα των προσώπων που υπόκεινται σε τέτοιες απαγορεύσεις.

Παρατηρητές είναι επιφυλακτικοί στο να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα, καθώς ελάχιστες πληροφορίες έχουν επιβεβαιωθεί. Επικαλούμενο εργαζόμενο της Alibaba, το BBC μετέδωσε ότι ο Μα κάνει τις διακοπές του πριν την κινεζική πρωτοχρονιά, τον Φεβρουάριο.

Ο Μάρτιν Τζορτζέμπα, ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών του Peterson δήλωσε στο Vice ότι θα περίμενε από τον Μα να κρατήσει χαμηλό προφίλ, καθώς δεν θα ήθελε να εκτίθεται στο κοινό, όταν η εταιρεία του βρίσκεται εν μέσω περίπλοκης πολιτικής κατάστασης. Παρόμοια θέση έχει και ο επικεφαλής της κινεζικής BDA, με έδρα το Πεκίνο.


Αποδίδουν τα προβλήματά του στην κόντρα του με την κυβέρνηση

Ωστόσο, τα προβλήματα στην αυτοκρατορία του Μα αποδίδονται στη βούληση της κινεζικής κυβέρνησης να επιβληθεί σε έναν επιχειρηματία που ξεπερνούσε το όριο, έχοντας γίνει διεθνώς γνωστός και που δεν φοβάται να ασκήσει δημόσια κριτική στην κυβέρνηση. Έκτοτε, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έδωσε προτεραιότητα στην καταστολή των μονοπωλιακών πρακτικών.

«Δεν υπάρχει εποχή του Μα Γιουν (το όνομά του στα κινέζικα), μόνο ο Μα Γιουν ως μέρος μιας εποχής» έγραψε εφημερίδα, όταν οι ρυθμιστικές αρχές έθεσαν στο στόχαστρό του τον όμιλό του.

Ο Μα δεν είναι ο πρώτος Κινέζος δισεκατομμυριούχος που αντιμετωπίζει προβλήματα με την κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί ο Wu Xiaohui, το 2018, που έχοντας ιδρύσει την ασφαλιστική Anbang καταδικάστηκε για απάτη και κατάχρηση εξουσίας και καταδικάστηκε σε 18 χρόνια στη φυλακή. Τον Μάρτιο, ο δισεκατομμυριούχος στον χώρο των ακινήτων Ren Zhiqiang εξαφανίστηκε, όταν έγραψε μια μελέτη επικριτική για την κινεζική απάντηση στον κορωνοϊό και φέρεται ότι χαρακτήρισε «κλοουν» τον Σι. Τον Σεπτέμβριο καταδικάστηκε για διαφθορά, σε κάθειρξη 18 ετών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr