Πώς κατάφερε το Ισραήλ να ηγηθεί της κούρσας των εμβολιασμών

Πώς κατάφερε το Ισραήλ να ηγηθεί της κούρσας των εμβολιασμών

Αντικείμενο έρευνας το «success story» του Ισράηλ - Το έγκαιρο κλείσιμο συμφωνιών με φαρμακευτικές εταιρείες, το προηγμένο σύστημα υγείας, οι επικείμενες εκλογές του Μαρτίου συνετέλεσαν στην επιτυχία

Πώς κατάφερε το Ισραήλ να ηγηθεί της κούρσας των εμβολιασμών
Τη μάχη με τον χρόνο κερδίζει το Ισραήλ που ηγείται της κούρσας των εμβολιασμών, σε μια περίοδο που κυβερνητικά επιτελεία ανά τον κόσμο ψάχνουν ακόμη τη στρατηγική επιτάχυνσης της διαδικασίας.

Το παράδειγμα του Ισραήλ αποτελεί αντικείμενο έρευνας την ώρα που ορισμένες χώρες επεξεργάζονται σχέδιο καθυστέρησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Η Γερμανία εισηγήθηκε την καθυστέρηση έγχυσης της δεύτερης δόσης με σκοπό να λάβουν περισσότεροι την πρώτη, ενώ η βρετανική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προκρίνει την τριών μηνών καθυστέρηση μέχρι τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, πολιτική που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στους επιστημονικούς κόλπους.

Πολλοί αναρωτιούνται μέσα στην αμηχανία της χορήγησης των εμβολίων πώς τα κατάφερε το Ισραήλ, καθώς την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer έχουν λάβει 1,4 εκατομμύρια πολίτες, αριθμός που απαρτίζει το ένα έκτο του πληθυσμού, σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από την κυκλοφορία του εμβολίου.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εξηγεί ότι χωρίζει τα προϊόντα Pfizer σε μικρές παρτίδες ώστε να μεταφερθούν σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας.

Ορισμένοι νοσηλευτές βγάζουν, από την άλλη, έξι δόσεις από κάθε φιαλίδιο, αντί για πέντε όπως προτείνεται.

Μερικοί που ανήκουν εκτός ευάλωτης ομάδας, που αποτελεί προτεραιότητα, έχουν εμβολιαστεί σε κλινικές λαμβάνοντας εφεδρικές δόσεις.

Στους περίπου 100.000 φτάνουν, συγκεκριμένα, Ισραηλινοί που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 20 - 40 ετών και που έχουν εμβολιαστεί.

Η επιτυχία οφείλεται και στο γεγονός ότι το Ισραήλ προχώρησε σε παραγγελίες αποθεμάτων των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, Moderna και Oxford/AstraZeneca προτού εγκριθούν επισήμως από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Κλείσιμο
Η έξυπνη πολιτική των συμφωνιών με τις φαρμακευτικές εταιρείες χάρισε την πρωτιά στο Ισραήλ.

Το σύστημα υγείας της χώρας αποτέλεσε, ακόμη, πεδίο έλξης για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι Ισραηλινοί καλούνται να εγγραφούν σε έναν από τους τέσσερις ανταγωνιστικούς αλλά μη κερδοσκοπικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Το 2020, μάλιστα, το Bloomberg κατέταξε το Ισράηλ στην πέμπτη θέση μετά την Σιγκπούρη, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα στην ποιότητα του υγειονομικού πεδίου, ενώ ο μέσος όρος ζωής στη συγκεκριμένη χώρα είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο, φτάνοντας στα 83 χρόνια.

Έξω από τον αγώνα δεν έμειναν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν ξεκίνησε η εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως ζήτησε από το Facebook να κατέβουν τέσσερις σελίδες που είχαν επιδοθεί σε ρητορική αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας.

Στα ψιλά δεν μπορεί να περάσει και το γεγονός ότι επίκεινται εκλογές στο Ισραήλ.

Ο επι σειρά ετών πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ετοιμάζεται να διεκδικήσει και πάλι τον πρωθυπουργικό θώκο, τον Μάρτιο, ενώ η χώρα του οδηγείται για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια στις κάλπες.

Παρόλο που η εικόνα του έχει πληγεί από υποθέσεις διαφθοράς, ο Νετανιάχου ευελπιστεί πως η επιτυχία του στο σύστημα εμβολιασμού μπορεί να του εξασφαλίσει και πάλι τη νίκη.

Ειδήσεις σήμερα

Ο Μητσοτάκης στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας: Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 16.000 εμβολιασμοί

Κορωνοϊός: «Κόκκινος συναγερμός» για την Αττική - Τριπλάσιο το ιικό φορτίο στα λύματα μετά την Πρωτοχρονιά

Βρετανία: Ένας στους 50 κατοίκους νοσεί με κορωνοϊό – Έχουν εμβολιαστεί 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης