Στάση αναμονής από την ΕΕ για τη Λιβύη

Πιθανά είναι όλα τα ενδεχόμενα, αλλά και όλες οι εναλλακτικές αντίδρασης, προκειμένου η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει την κρίση στη Λιβύη, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η οποία ολοκληρώθηκε στη Βουδαπέστη.

Πιθανά είναι όλα τα ενδεχόμενα, αλλά και όλες οι εναλλακτικές αντίδρασης, προκειμένου η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει την κρίση στη Λιβύη, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η οποία ολοκληρώθηκε στη Βουδαπέστη.

Στη συνάντηση των 27 υπουργών Άμυνας συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα πλήθος δυνατοτήτων που έχει η Ατλαντική Συμμαχία, για να επιχειρήσει τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη.

Παρά το γεγονός ότι ουδείς έθεσε ανοικτά το σενάριο ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων, έστω για την απομάκρυνση πολιτών, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ στοιχήθηκαν πίσω από την άποψη του υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, κ. Αλέν Ζιπέ, ότι δεν μπορούν να εξέταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις, παρά μόνο η εκκένωση της Λιβύης από πολίτες άλλων χωρών και η επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Καντάφι, τουλάχιστον για την ώρα.

Για την απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Λιβύη, η Ελλάδα προσφέρθηκε να συνδράμει, ενώ πολύτιμη αρωγή δεσμεύτηκε ότι θα δώσει και η Ιταλία.

Η προ-συμφωνημένη ατζέντα συζητήσεων στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ ανατράπηκε από τις εξελίξεις, αφού το κεντρικό θέμα ήταν η κατάσταση στη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η ανησυχία στους κόλπους των υπουργών Άμυνας της ΕΕ είναι μήπως η κρίση διαχυθεί σε μια ακόμη μεγαλύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ο κίνδυνος η αστάθεια να επεκταθεί μέχρι το κέρας της Αφρικής.

Η μία ανησυχία είναι μήπως αυξηθουν τα κύματα παράνομων μεταναστών προς τις χώρες που είναι κοντά στη Λιβύη, ενώ εκφράστηκαν ανοικτά φόβοι μήπως η αποσταθεροποίηση φτάσει μέχρι το κέρας της Αφρικής και προκαλέσει ακόμη περισσότερες επιθέσεις πειρατών σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από τον κόλπο του Αντεν.

Προβληματισμός υπάρχει και για το ενδεχόμενο η κρίση που ξεκίνησε στην Τυνησία, μεταφερθηκε στην Αίγυπτο και μεταλαμπαδεύτηκε στη Λιβύη απλωθεί και σε άλλες χώρες, οπότε η διεθνής κοινότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβεβαίωση της θεωρίας του ντόμινο και θα είναι αναγκασμένη να αντιδράσει για την προστασία πολιτών και επενδύσεων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr