Τσαβούσογλου: Επιμένουμε σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, ανέφερε για το Κυπριακό έχει προτείνει ανεπίσημη συνάντηση με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και των μερών στην Κύπρο μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις (5 συν 1)

Στην Κύπρο, πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών, δεν έχει νόημα να πιέζουμε για κάτι που δεν θα γίνει, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στην Άγκυρα.  Ο Τσαβούσογλου κάλεσε την Ελλάδα σε διερευνητικές διαπραγματεύσεις μέσα στον Ιανουάριο στην Άγκυρα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, ανέφερε για το Κυπριακό έχει προτείνει ανεπίσημη συνάντηση με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και των μερών στην Κύπρο μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις (5 συν 1) .

«Πρώτα πρέπει να συζητήσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. "Εάν υπάρχει έδαφος διαπραγμάτευσης, πρέπει να καθοριστεί το έγγραφο διαπραγμάτευσης προς αυτή την κατεύθυνση αναλόγως" είχαμε πει. Η διαδικασία για την διαδικασία της διεξαγωγής της συνάντησης 5 συν 1 συνεχίζεται», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ Τζέην Χολ Λουτ μετά την Τουρκία επισκέφθηκε σήμερα και την Κύπρο. «Η θέση της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) είναι ξεκάθαρη. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε πολιτική ισότητα, πρέπει να συζητηθεί η κυριαρχική ισότητα. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σταμάτησαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός αλλά μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο οι διαπραγματεύσεις επανήλθαν στην ημερήσια διάταξη.

«Η ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων είναι σαφής. Ό,τι συζητούσαμε στους 60 προηγούμενους γύρους - και συζητούσαμε τα ζητήματα που είχαμε διαφωνίες με την Ελλάδα- θα συζητούμε και από δω και πέρα», ανέφερε. Ο Τούρκος υπουργός είπε πως κάποιες χώρες της Ε.Ε όπως η Γερμανία είχαν προειδοποιήσει την Ελλάδα για έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου.

«Σήμερα 11 Ιανουαρίου θα θέλαμε να απευθύνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση ως Τουρκία. Από σήμερα καλούμε την Ελλάδα να πραγματοποιήσουμε την πρώτη διερευνητική συνάντηση μέσα στον Ιανουάριο. Εμείς είμαστε οι οικοδεσπότες και την ημερομηνία διεξαγωγής αυτών των διαπραγματεύσεων θα την καθορίσουν από κοινού οι αντιπροσωπείες μας με την Ελλάδα. Αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι από σήμερα και είμαστε όπως πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα με αυτοπεποίθηση».

Για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «εδώ δεν θα διαπραγματευτούμε από εκεί που μείναμε. Στο πλαίσιο της συνάντησης 5 συν ΟΗΕ πρέπει να να αποφασίσουμε εάν υπάρχει έδαφος για νέες διαπραγματεύσεις ή όχι και αφού δεν θα συζητήσουμε πλέον επί ομοσπονδίας να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε».

Ερσιν Τατάρ:  Συζητάμε λύση του Κυπριακού μόνο στη βάση δύο κρατών

Εάν υπάρξουν επίσημες συνομιλίες, ξεκαθαρίσαμε ότι, η τουρκοκυπριακή πλευρά σε διαβούλευση με την Τουρκία, μπορεί να διαπραγματευτεί για μια συνεργασία δύο κρατών που θα ζουν πλάι πλάι στην βάση της κυριαρχικής ισότητας, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ μετά την συνάντησή του με την Ειδική Απεσταλμέμη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε συνάντηση μιάμισης ώρας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ από την οποία δήλωσε ικανοποιημένος λέγοντας πως η εντύπωση που αποκόμισε είναι πως η θέση και τα επιχειρήματά του βρήκαν ανταπόκριση. Ο κ. Τατάρ μίλησε για άτυπη πενταμερή στην Νέα Υόρκη, τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, λέγοντας ότι σε αυτή δεν θέλει να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Επανέλαβε – είπε – στην κ. Λουτ ότι οι συνομιλίες για την ομοσπονδία που συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια δεν έφεραν ένα αποτέλεσμα και πλέον η τουρκοκυπρικαή πλευρά, με την δική του εκλογή και σε διαβούλευση με την Τουρκία, βρίσκεται πλέον στην αναζήτηση μιας συμφωνίας στη βάση δύο κρατών που θα συνεργαστούν και θα ζουν δίπλα δίπλα με κυριαρχική ισότητα.

Η κ. Λουτ, συνέχισε, θα διαβουλευθεί με τις εγγυήτριες χώρες και με τον ΓΓ του ΟΗΕ και αφού ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει ή όχι «ένα έδαφος, θα μπορεί να γίνει μια συνάντηση 5 + 1 στην Νέα Υόρκη τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, σε μια ημερομηνία που θα βολεύει όλους». Και οι άλλες πλευρές θα συζητήσουν με την κ. Λουτ, πρόσθεσε, εάν μπορεί να γίνει μια τέτοια 5μερη συνάντηση και εάν με τις θέσεις τους υπάρχει το έδαφος με τις θέσεις που θέτουν οι πλευρές.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την συνάντηση. Επειδή στην τελική, αισθάνομαι ότι άρχισε να γίνεται αποδεκτός ο ισχυρισμός που εμείς θέτουμε, τα επιχειρήματά μας. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα. Στην τελική, εμείς ξεκάθαρα θέσαμε τις θέσεις μας». Η θέση του για μια «συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» δεν είναι προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας 5 + 1 συνάντησης, αλλά ξεκαθάρισε ότι εάν μετά από την πενταμερή, με τις απόψεις που έχει εκφράσει, υπάρχει έδαφος για συζήτηση, τότε θα μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Αυτό απαιτούν πλέον οι πραγματικότητες στην Κύπρο, σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για χάσιμο χρόνου, πρόσθεσε. «Η Κύπρος δεν είναι πλέον η παλιά Κύπρος. Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά ανατολική Μεσόγειος. Άλλαξαν πολλά πράγματα στην περιοχή, υπάρχουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα διαφόρων περιοχών στην αναζήτηση υδρογονανθράκων, η Τουρκία είναι αποφασιστική σε αυτό».

O κ. Τατάρ είπε επίσης ότι αναφορά σε δύο κράτη γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες και στον τουρκοκυπριακό Τύπο, υποστηρίζοντας ότι την δική του προσέγγιση για μια συνεργασία δύο κρατών την συζητούν τώρα και στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών είναι στην αρμοδιότητα του ΓΓ του ΟΗΕ, διαμορφώνουν την πολιτική τους λαμβάνοντας υπόψη αυτές, θα προσπαθήσουν να είναι προς αυτή την κατεύθυνση η διαδικασία. Εμείς λέμε ότι 50 χρόνια μετά, αυτές τις παραμέτρους πρέπει να τις ξαναδούμε».



Ειδήσεις σήμερα: 

Τι SMS θα στέλνουν γονείς και κηδεμόνες για τη μεταφορά των μαθητών

Επίδομα θέρμανσης 80-650 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις

Ανοίγει κι άλλο η «ομπρέλα» προστασίας για τις επιταγές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr