Ορκωμοσία Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ άλλαξαν σελίδα - Η Αμερική είναι έτοιμη να γίνει ξανά... σπουδαία

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ άλλαξαν σελίδα - Η Αμερική είναι έτοιμη να γίνει ξανά... σπουδαία

Μία «πολύ γενναιόδωρη» επιστολή άφησε στον διάδοχό του ο Τραμπ - Για πανδημία και μετανάστες τα πρώτα προεδρικά διατάγματα - Επέστρεψαν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ άλλαξαν σελίδα - Η Αμερική είναι έτοιμη να γίνει ξανά... σπουδαία
Η τελετή ορκωμοσίας δεν ήταν τίποτα λιγότερο από εντυπωσιακή. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, όμως, φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σεβάστηκε μία παράδοση και άφησε για τον διάδοχό του μία «πολύ γενναιόδωρη» επιστολή, όπως μετέφερε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν.

Μπορεί η ορκωμοσία αυτή να ήταν διαφορετική από τις υπόλοιπες, εξαιτίας της πανδημίας, της απουσίας του απερχόμενου προέδρου και των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, αλλά είχε μπόλικες διασημότητες, αξιόλογες στιγμές. Το κυριότερο όλων ήταν το μήνυμα ενότητας που εξέπεμψε. Μεταξύ των στιγμιότυπων που ξεχώρισαν ήταν η ερμηνεία της Λέιντι Γκάγκα, της Τζένιφερ Λόπεζ, τα πυροτεχνήματα μετά την τελετή, αλλά και ο υπνάκος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Ο 74χρονος Μπιλ Κλίντον έχει παρευρεθεί σε άλλες έξι ορκωμοσίες από το 2001. Ομως αυτή τη φορά δεν άντεξε και πήρε έναν υπνάκο υπό το άγρυπνο πάντως βλέμμα της Χίλαρι, που κάθεται δίπλα του και παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Συγκίνησε και η παρουσία της 22χρονη ποιήτριας Γκόρμαν από το Λος Άντζελες, η οποία απήγγειλε απόσπασμα από το έργο της. «Η νέα αυγή ανθίζει καθώς την απελευθερώνουμε», δήλωσε.

Jennifer Lopez performs at Biden's inauguration


Επίκληση στη Δημοκρατία έκανε ο νέος πρόεδρος. Συνάμα, επέδειξε συναίσθηση, αναγνωρίζοντας τα πλήγματα που έχει δεχτεί η χώρα, τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά και τον διχασμό που οφείλει να επουλώσει. Κληρονομεί μία χώρα σε κρίση και αναλαμβάνει το τιτάνιο έργο να την παραδώσει καλύτερα τέσσερα χρόνια αργότερα, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής.

Είχε προηγηθεί ο όρκος με το αριστερό του χέρι να ακουμπάει την ογκώδη Βίβλο που βρίσκεται στην κατοχή της οικογένειάς του τα τελευταια 127 χρόνια, από το 1893. Με την υπόσχεση να τηρήσει τον όρκο του και έχοντας στο πλευρό του όλους τους Αμερικανούς πολίτες να γράψει το επόμενο λαμπρό κομμάτι της ιστορίας των ΗΠΑ, ο νέος πρόεδρος είπε ότι είναι η ώρα να «φανούμε γενναίοι». Με αναφορές στον Αβραάμ Λίλκολν, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε πως η δική του ψυχή βρίσκεται στο «να ενώσει τον αμερικανικό λαό, το αμερικανικό έθνος» και ζήτησε από τον κάθε Αμερικανό να ενωθεί μαζί του σε αυτό τον σκοπό, ρίχνοντας γέφυρες στην αμερικανική κοινωνία. Τόνισε ότι «θα κριθούμε», εννοώντας τον ίδιο και την κυβέρνηση του, αλλά και την πληγωμένη υπερδύναμη στο σύνολο της. Ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επέλεξε τη γλώσσα της νηφαλιότητας και της μετριοπάθειας, αναγνωρίζοντας, όμως, μέσω της ομιλίας του και τη δεινή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα. Τώρα καλείται να αλλάξει σελίδα. Η κεντρική ιδέα της 20λεπτης ομιλίας ήταν να εκμπέμψει ένα μήνυμα ενότητας, ώστε όσοι την ακούσουν –ακόμα και αυτοί που διαφωνούν- να αναγνωρίσουν ότι η επόμενη ημέρα τους περιλαμβάνει, δεν τους απομονώνει.

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα, σημειώνοντας ότι η αμερικανική Δημοκρατία δέχθηκε επίθεση. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στον προκάτοχό του, αφήνοντάς τον εκτός του λόγου του. Αντιθέτως, εμφανίστηκε ενωτικός. «Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε και κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού. Δεσμεύτηκε επίσης να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο. Ουσιαστικά, διακήρυξε την διαπίστωση ότι έχει πλέον χρέος να επαναφέρει τη χώρα στις «παραδοσιακές» γραμμές της μετά από μια τετραετία που επανακαθόρισε και διατάραξε το αμερικανικό αποτύπωμα στο διεθνές στερέωμα. Απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες, σημείωσε πως θα είναι Πρόεδρος για όλους, ενώ θα πολεμήσει και για όσους δεν τον υποστήριξαν.
Κλείσιμο

Τόνισε πως «γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά ενός σκοπού, της δημοκρατίας. Αυτή την ώρα, η δημοκρατία επικράτησε». Τα λόγια αυτά επιχειρούν να αναπτερώσουν το ηθικό της χώρας, σε μια περίοδο εθνικής αναταραχής και πρωτοφανούς αβεβαιότητας. Ο νέος πρόεδρος αποφάσισε να υπερτονίσει την ανθεκτικότητα και υπεροχή της χώρας του. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στην πανδημία της COVID-19, επισημαίνοντας πως ο κορωνοϊός μπορεί να νικηθεί «αν δράσουμε σαν έθνος».

Αντιδράσεις εκτός ΗΠΑ

Όπως ήταν φυσικό, όλος ο πλανήτης παρακολούθησε την τελετή και την αλλαγή σκυτάλης. Οι αντιδράσεις ήταν θετικές, με τους περισσότερους συμμάχους των ΗΠΑ να μιλάνε για μία νέα εποχή. Στην αλλαγή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ εστιάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. να μιλούν για «νέα πνοή στην πολύτιμη συμμαχία» μεταξύ των δύο πλευρών, λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω ανάρτησής της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν. Και η Ευρώπη είναι έτοιμη. Για να ξανασυνδεθεί με έναν παλιό και έμπιστο εταίρο, να δώσουμε νέα πνοή στην πολύτιμη συμμαχία μας». «Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Τζο Μπάιντεν».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις υπογραμμίζοντας ότι «ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι καλό για τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, αφού κανείς από εμάς δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο Twitter: «Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ και την Κάμαλα Χάρις για την ιστορική ανάληψη της αντιπροεδρίας. Η αμερικανική ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας για να θέματα που μας αφορούν όλους, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την Covid και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Μπάιντεν».

 Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στο κοινοβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Έχουμε μια ισχυρή, κοινή ατζέντα, από την αποτελεσματική πολυμέρεια που επιθυμούμε και οι δύο, μέχρι την κλιματική αλλαγή, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την πολιτική της κοινωνικής ενσωμάτωσης»

Με τη σειρά του. ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Μπάιντεν και την Χάρις. «Πρόεδρε Μπάιντεν, εσείς κι εγώ έχουμε μια θερμή προσωπική φιλία εδώ και πολλές δεκαετίες. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ, να συνεχίσουμε να διευρύνουμε την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, την κορυφαία εκ των οποίων συνιστά το Ιράν».

Αμέσως μετά την είσοδό του στον Λευκοί Οίκο, ο νέος πρόεδρος εξέδωσε 17 προεδρικά διατάγματα που καταργούν σημαντικά νομοσχέδια του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Το σημαντικότερο εξ’ αυτών είναι η επιστροφή των ΗΠΑ στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Μπάιντεν θα καταργήσει επίσης σειρά μέτρων απορρύθμισης τα οποία ελήφθησαν από τον απερχόμενο πρόεδρο ως προς περιβαλλοντικά θέματα και θα ανακαλέσει την άδεια που δόθηκε από τον Τραμπ για το επίμαχο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΗΠΑ:Ο Τριντό θα είναι πρώτος ξένος ηγέτης που θα συζητήσει με Μπάιντεν

Εγγυημένα δάνεια: 120 δόσεις από 20 ευρώ το μήνα

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ κοντά στη Σάμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης