Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι

Αποβλήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Λιβύη

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι
Εκρηκτική είναι η κατάσταση για ακόμα μια μέρα στη Λιβύη με τις διεθνείς πιέσεις στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι να κλιμακώνονται και τον Λίβυο ηγέτη να αρνείται να παραιτηθεί, ακόμα και αν η μόνη πόλη που βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του είναι η Τρίπολη.

Την Τρίτη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή της συμμετοχής της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών λόγω των βιαιοτήτων των λιβυκών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών. Η απόφαση υιοθετήθηκε κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαιρέτισε την απόφαση περί αποβολής της Λιβύης από το Συμβούλιο, της σύστασης μιας επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη και την παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.


Κλείσιμο

Πάντως, οι ηγέτες της λιβυκής αντιπολίτευσης άφησαν  να εννοηθεί ότι έχουν χάσει την ελπίδα ότι θα ανατρέψουν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι μέσω λαϊκής εξέγερσης και μελετούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες. Οι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο γενικό επιτελείο τους στη Βεγγάζη, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της εξέγερσης, για να συζητήσουν τα επόμενα μέτρα που πρόκειται να θέσουν σε εφαρμογή, μετά τη σύσταση του στρατιωτικού συμβουλίου.

Η Σάλουα Μπουγάιγι, μέλος μιας ομάδας δικηγόρων και ακτιβιστών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις στα δυτικά της χώρας συνιστούν μεγάλη απειλή.

"Υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ των δυνάμεών μας και αυτών του Καντάφι", παραδέχτηκε, διευκρινίζοντας ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είναι "διαιρεμένοι" μεταξύ αυτών που επιθυμούν και αυτών που διαφωνούν με τη "διεθνή λύση". Η δική της ομάδα ζητά να δημιουργηθεί μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστεί ο Καντάφι να ενισχύσει τα προπύργιά τους, την Τρίπολη και τη Σύρτη.

Άλλοι όμως, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση ή ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες, είπαν ότι ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός φαίνεται να μελετεά το ενδεχόμενο να βομβαρδιστούν από αέρος - ενδεχομένως κατ' εντολή του ΟΗΕ -στρατηγικοί στόχοι στη Λιβύη.

Σύμφωνα πάντως με τον ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Λιβύης τελούν πλέον υπό τον έλεγχο των φυλών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.



 

Η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται πάντως αποφασισμένη να αναλάβει δράση και εξετάζει πλέον όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών.

H Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθές ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική στις 11 Μαρτίου.

Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από την διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μάικ Μάλεν δήλωσε πως η δημιουργία μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού είναι "εξαιρετικά δύσκολη", ενώ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε πως δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για "χρήση στρατιωτικών δυνάμεων" στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εφημερίδες "The New York Times" και "Washington Post" αναφέρουν πως οι επικεφαλής των συμβουλίων της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Βεγγάζης εξετάζουν την πιθανότητα αυτή. "Θέλουμε την ξένη επέμβαση σε επιμελητειακά θέματα, εναέριο αποκλεισμό, βομβαρδισμό των αεροπορικών βάσεων και έλεγχο των ακτών", δήλωσε στην Post ο Μουφτάχ Κεντίρ, δικηγόρος, που συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση αυτή δείχνει την ανησυχία των ηγετών των αντικαθεστωτικών εξαιτίας της παραμονής του Καντάφι στην εξουσία και της στρατιωτικής του ισχύος.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον διευκρίνισε πάντως ότι καμία στρατιωτική ενέργεια με τη συμμετοχή αμερικανικών πολεμικών πλοίων δεν εξετάζεται για τη Λιβύη.

Η Λιβύη μπορεί να γίνει μια δημοκρατική χώρα ή να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ζητώντας από τους αμερικανούς βουλευτές να μην περικόψουν τα κονδύλια χρειάζονται για την αντιμετώπιση κρίσεων στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να είναι τόσο επικριτική με τη Λιβύη όσο ήταν και με το Ιράν για τις προσπάθειές του να καταστείλει την εξέγερση διαφωνούντων.

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι λύσεις, ανάμεσά τους και η απαγόρευση των πτήσεων επάνω από το λιβυκό έδαφος, η εφαρμογή της οποίας θα απαιτούσε τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και την έγκριση του ΟΗΕ.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία  στη Λιβύη

Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, τo USS Kearsarge που έχει δυνατότητα να μεταφέρει έως και 2000 πεζοναύτες, και το USS Ponce, θα περάσουν τη Διώρυγα του Σουέζ , όπως ανέφερε Αιγύπτιος αξιωματούχος.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης